otohaber_logo
Haberler
Bu ikinci eller elde kalmıyor
İkinci el otomobil almak kadar satmak da zor bir iştir. Aldığınız aracın size uygun olması kadar elden çıkarmak istediğinizde kolay satılması, aranan bir otomobil olması, otomobil yatırımının tamamen ölü yatırım haline gelmesini önleyebilir.
Bu ikinci eller elde kalmıyor

Otohaber TMP ekibi olarak okuyucularımızdan en sık aldığımız sorulardan biri de hangi ikinci el aracı tercih edeceklerine yönelik tavsiyelerimiz ile ilgili oluyor. Bu soruya yanıt vermek çok da kolay değil. Ancak unutulan bir konu daha var. İkinci el araç almak kadar kolay olmayan konulardan biri de elinizdeki aracı satmak. Ya da satın aldığınız 0 ya da ikinci el aracı daha sonra satmak isteyeceğiniz zaman ne gibi ihtimallerle karşılaşacağınızın belli değildir. İkinci el araç satacakken iki husus öne çıkıyor. Birincisi aracınız değerinin altında mı satılacak, ikincisi aranan, istenen bir araca sahip misiniz? Aracınızın değerinin altında satılmaması için temizlik, ciddi kaza durumu gibi konuların göreceli bir konu olduğunu bir kenara bırakırsak, aranan bir otomobil olması önemli. Türkiye'de genel olarak 0 km araçların tercihi, küçük ve kompakt sınıftaki sedan modeller olduğu düşünülürse benzer tercihin ikinci elde de yaşandığını görmek mümkün. Fiyatlarının uygunluğu, farklı kullanım alanları gibi konular, sedan karoserlileri ön plana çıkartıyor. Tercihlerin önemli bölümü Türkiye'de üretim yapan ve yaygın servis ağı olan markalara yönelik oluyor. Bu özelliklere sahip araçlar çok daha kolay satılabiliyor. Tabii yakıt seçeneğini de unutmamak gerekiyor. Her ne kadar benzinli araçların satış oranı daha yüksek olsa da ikinci elde dizel araçlar daha fazla aranıyor.

Küçük sınıf sedanlar arasında yer alan Renault Clio Symbol, Hyundai Accent ve Fiat Albea gibi araçlar gerek oto pazarlarında gerekse galericilerde kolaylıkla değerine satılabilecek otomobiller. Özellikle şirketler ve filolar tarafından tercih edilen bu otomobiller, ikinci el piyasasının da en büyük araç parkını oluşturuyor. Küçük hatchbacklerde ise Ford Fiesta, Renault Clio, Hyundai Getz ve Fiat Palio en fazla aranan araçlar. Uzun süredir kompakt sedan sınıfının lideri olan Renault Megane, Ford Focus ve Japon otomobil furyasının en fazla rağbet gören seçeneği Toyota Corolla gibi araçlar da kolaylıkla elden çıkabiliyor. Türkiye'de orta sınıf, premium sınıfl ar ya da SUV'ler geniş bir araç parkına sahip değiller. Bu yüzden rağbet gören araçları ayırt etmek çok kolay değil. Ancak özellikle BMW 3 Serisi'nin E36 ve E46 kasa koduna sahip olan modelleri ikinci el pazarının yıldızları arasında. Spor, 3 kapılı, cabrio ya da coupe otomobiller ise en kolay değer kaybeden araçlar arasında yer almaya devam ediyor. Biraz daha kısıtlı bir bütçeniz var ise Renault 9 Broadway ve Tofaş'ın Kuş Serisi gibi araçlar halen revaçta. Tarımla uğraşanların tercihi ise Renault 12 Toros olmayı sürdürüyor. Yüksek yapısı ve geniş iç hacmi ile tarla, bağ bahçe gibi noktalara kolaylıkla ulaşabilen Toros, Anadolu'da en fazla rağbet gören modeller arasında.

Hafif ticari araçlar

Hafif ticari araçlarda binek otomobillerden farklı bir durum yok. Araç parkının geniş olduğu hafif ticariler doğal olarak fazla rağbet gören hafif ticariler. Binek araçlara oranla daha az seçeneğin olduğu hafif ticariler, Türkiye'de çok fazla ilgi görüyor. Bunda Türkiye'nin son dönemde hafif ticari araç üretiminde ön plana çıkan bir ülke olmasının da payı büyük. Hafif ticari araçların yıldızı Ford Transit. Gerek yolcu taşımaya gerekse küçük işletmelerin mal transferi gibi konularda oldukça işlevsel olan Transit yıllardır ülkemizde üretiliyor. Ford Transit, yaşı kaç olursa olsun Türkiye'nin her bölgesinde kolaylıkla elden çıkarılan araçların başında geliyor. Üretimine yeni sayılabilecek dönemde başlanan ve hafif ticari araçlara yeni bir sınıf kazandıran Ford Transit/Tourneo Connect ve Fiat Doblo gibi araçlar da ikinci elde kolaylıkla elden çıkarılabilecekler arasında yer alıyor. Özellikle küçük esnaf işletmelerinin tercihi olan Doblo ve Connect, hem ticari kullanımda hem de hususi kullanımda ailelerin ihtiyaçlarını karşılamada kolaylık sağlıyor ve ergonomik yapısıyla ön plana çıkmayı başarıyor.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.