otohaber_logo
Haberler
İkinci elde devrim
İkinci el araç alım-satımında yeni bir dönem bizi bekliyor. Artık ikinci el araç devir işlemleri noterler yerine emniyet müdürlüklerindeki trafik tescil bürolarında yapılacak.
İkinci elde devrim


Son birkaç yıldır düzenli olarak şu haberi duyduk: "Yeni yıldan itibaren ikinci el araçlarda devir işlemleri noter yerine trafi k tescil müdürlüklerinde yapılacak". Ancak teknik aksaklıklar, emniyetin yeterli düzeyde hazır olmaması gibi bir takım nedenlerle bu proje sürekli ileriye atılıyordu. Son olarak Haziran 2008'de bir daha ertelenmemek kaydıyla devir işlemlerinin 31 Aralık 2009'dan itibaren trafik tescil bürolarında yapılmasına karar verildi ve uygulama başladı. Yeni uygulamadan şimdilik en fazla vatandaşlar karlı çıkacak gibi duruyor. Uygulama sayesinde noterlere gitme zahmeti ve noterde yapılan masrafl ar yapılmayacak. Devlet şimdilik trafik tescildeki devir işlemlerinden ücret talep etmeyecek. Otomobil devir işlemlerinin noterlerin mevcut iş yükünün dörtte birini oluşturduğu düşünülürse noterler bu işten ekonomik olarak zarar edecek kurumların başında geliyor. Tabii iş yükünün azalması nedeniyle noterlerde ciddi bir personel kesintisine gidilmesi beklendiğinden buralarda çalışan personelin de işsiz kalma olasılığı, çalışanları da etkileyecek gibi. Emniyet müdürlüklerinde özellikle büyük şehirlerde pasaport, ehliyet vb. işlemler için aşırı sıra beklediğimizi hesaba katarsak yeni uygulamanın ardından polisin iş yükünün bir hayli artacağını söylemek mümkün. Yılda en az 1.5 milyon aracın el değiştirdiği ülkemizde yeni uygulama sayesinde kaçak veya usulsüzlük gibi olayların önüne geçilebilmesi nedeniyle kolaylık sağlanacak. TOBB Otomotiv Ticaret Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mermer yaptığı açıklamada, "0 km araçların tescilleri online kayıt sistemi ile birlikte yürütülüyor. Bu nedenle altyapı bu bazda hazır durumda bulunuyor. Bu uygulama ile ikinci el araç satışlarındaki kayıt dışı işlemler önlenecek, vergi gelirleri artacak ve tüketiciler de işlemlerini daha kolay yapacaklardır. Bu bakımdan bu gelişme hem devlet gelirleri, hem sektör çalışmaları ve hem de tüketiciler bakımından çok büyük fayda ve önem taşıyor" diyerek, uygulamaya başlanmış olmasından dolayı otomotiv sektörünün memnuniyetini dile getirdi.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.