otohaber_logo
Haberler
İkinci el karnesi: Fiat Doblo
Otomobil kavramına yeni boyutlar kazandıran Doblo, Türkiye’de üretilmesini, zengin model ve motor seçeneklerini avantaja dönüştürerek hem 0 km’de hem de ikinci elde aranan modeller arasında bulunuyor.
İkinci el karnesi: Fiat Doblo


Tofaş ve Fiat tarafından 8 Milyon TL'lik yatırımla Bursa'da geliştirilen Fiat Doblo, 2000 yılında düzenlenen Paris Otomobil Fuarı'nda tanıtıldıktan 1 ay sonra İstanbul'daki Auto Show Fuarı'nda Türk tüketicileriyle buluşmuştu. Bu tanıtımların ardından 2001 yılında satışa sunulan Doblo, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünya geneline ihraç edilmeye başlandı.

Tofaş Kuş Serisi'nin yerini almak için geliştirilen Fiat Doblo, benzinli ve dizel motorları, panel van, camlı van, yüksek tavan seçeneği, uzun şasi ve kombi modellerini zamanla eklenecek 7 kişilik, Carioca, Safeline, Premio ve VIP gibi donanım versiyonlarıyla daha da arttırdı. Geniş iç ve bagaj hacmine sahip otomobilleri kullanmayı seven Türkler için Doblo cazip bir model oldu. Doblo'nun zengin model yelpazesinin yanında; özellikle düşük yakıt tüketimi, uygun bakım maliyetleri ve yaygın servis ağı oldukça fazla avantaj sunuyor. Doblo'nun sürgülü kapıları ve bagaj kapağı bu aracın ergonomisini arttırıyor. Doblo, bu artılarını ikinci el değerine de yansıtarak Tofaş-Fiat'ın satış hedefl erinin yükselmesine neden oldu. Fiat Doblo'ya eklenen yeni dizel motorlar bu aracın avantajlarını arttırırken ikinci elde istenen özelliklerdeki araçlara kolaylıkla ulaşılabiliyor.

İkinci el otomobil piyasasını da canlandıran Fiat Doblo'nun özellikle 1.3 lt'lik multijet motorda yaygın olarak rastlanan en büyük şikayetlerinden biri, yüksek yakıt tüketimi. Aslında artan yakıt tüketimi, sürücünün otomobil kullanım deneyiminden kaynaklanıyor. Doblo için yeterli bir performans sunan 1.3 lt'lik dizel motor, özellikle yüklü ve yokuş yukarı kalkışlarda biraz zorlanırken yakıt tüketimi de doğal olarak artıyor. Doğru kullanıldığında düşük yakıt tüketimiyle öne çıkan Doblo'nun yakıt ve hava fi ltrelerinin değişiminin doğru zamanda yapılması ve enjektörlerinin temiz kalması önemli. Periyodik bakımlarının ihmal edilmesi veya lastik hava basınçlarının doğru olmaması, Doblo'nun 4.7 lt/100 km'lik ortalama tüketim değerini 8.0 lt/100 km'ye kadar arttırabiliyor. Doblo'nun 75 HP'lik motorunun devirsiz kullanımında da debriyaj balatasının daha fazla aşındığına rastlıyoruz. Doblo 1.9 multijet, güçlü motoruyla öne çıkarken, yakıt tüketiminde de iddiasını sürdürüyor. Benzinli Doblo modelleri, garanti süresini bitirdiği taktirde LPG dönüşümüyle avantajlı bir model olabilir. Ancak LPG dönüşümünde ve gaz tankının seçilmesinde dikkatli olmak gerekiyor. İkinci el Doblo alacakların, kilometrenin orijinal olmasına ve bakım geçmişinin izlenebilir olmasına dikkat etmelerini tavsiye ediyoruz.

Artılar

* Geniş iç mekan
* Güvenli sürüş özellikleri
* Hassas direksiyon
* 7 koltuk seçeneği
* Yaygın servis ağı
* İkinci elde düşük değer kaybı
* Ekonomik motorlar

Eksiler


* Yetersiz yalıtım
* Kısıtlı konfor

Tipik sorunlar


* Motorda yağ kaçağı (1.9 JTD)
* Elektrik arızaları
* Ön akslarda ses ve gevşeme
* Çabuk aşınan debriyaj balatası (1.3 lt multijet)

Tavsiye edilen motor seçenekleri


1.3 multijet, dizel, 75 HP
Düşük bakım maliyetleri ve yakıt tüketimiyle öne çıkıyor. Ortalama yakıt tüketimi 4.7 lt/100 km.

1.9 multijet, dizel, 105 HP
Yüksek tork ve güç sunan bu motorun ortalama yakıt tüketimi 4.8 lt/100 km.

1.4 lt, benzinli, 77 HP
Dizel motora göre düşük alış fiyatı sunuluyor. Ortalama yakıt tüketimi 6.3 lt/100 km.

Model tarihçesi

2000
Paris Otomobil Fuarı'nda ve İstanbul Auto Show'da tanıtıldı.
2001
1.2 (65 HP) ve 1.6 lt (103 HP) benzinli ve 1.9 lt dizel motor seçenekleriyle satışına başlandı.
2003
1.2 lt'lik benzinli motor yerini 1.4 lt (75 HP) seçeneğine bıraktı.
2004
1.9 JTD'ye alternatif olarak 1.3 multijet dizel motor eklendi.
2005
Makyajlanan Doblo, 1.3 lt ve 1.9 lt multijet ve 1.4 lt benzinli motorlara sahip oldu.
2008
Carioca donanımı tanıtıldı.
2009
İkinci jenerasyon Fiat Doblo üretilmeye başlandı.



Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.