otohaber_logo
Haberler
İkinci el karnesi: Jeep Grand Cherokee
Konforlu iç mekanı, sürüş özellikleri ve ergonomik kullanımıyla oldukça keyifli bir arazi aracı olan Grand Cherokee, yüksek yakıt tüketimine ve bakım maliyetlerine rağmen ikinci elde sıkça rastlanan araçlar arasında bulunuyor.
İkinci el karnesi: Jeep Grand Cherokee



Amerikan otomobillerinin unutulmaya başladığı 90'ların başında Jeep Grand Cherokee, konforu ve güçlü motorlarıyla ön plana çıkıyordu. Amerika ve Avusturya'da üretilen Grand Cherokee safkan bir arazi aracı almak ama konfordan da ödün vermek istemeyenlerin öncelikli tercihi oluyor. 1993 yılında üretilmeye başlanan Grand Cherokee, Jeep markasını lüks arazi aracı sınıfında temsil ediyor. Amerikalı üretici Grand Cherokee modeliyle Avrupa pazarında hedeflediği rakamlara ulaşırken Türkiye'de de zamanın popüler modellerinden biriydi. Grand Cherokee'nin ilk yıllarında Jeep'in Türkiye'de yasal ithalatçısı olmamasına rağmen özel ithalatçılar Kanada ve A.B.D. üzerinden ithal edilen örnekleri adeta peynir-ekmek gibi satıldı. Daha sonra Çitasad tarafından ithal edilmeye başlanan bu model 1999 yılında ikinci neslini tanıttı. Grand Cherokee'nin lüks ve konforlu iç mekanı alıcılarının gözünü büyülerken bu aracın esas sırrı altı yani şasi bölgesindeydi. Özellikle arazide oldukça başarılı bir araç olan Grand Cherokee, 2005 yılında tamamen yenilenen üçüncü neslinde de bu özelliğini korudu. Laredo ve Limited olarak iki donanım seçeneğine sahip olan Grand Cherokee'nin motor versiyonlarında 5 kademeli otomatik şanzıman standart sunuluyor. Selefi ne göre 139 mm artan boyu ve daha köşeli tasarımı, aracın daha da iri görünmesini sağlıyor. Jeep markasının patentli tasarımı olan radyatör ızgarası kromajla güçlendirilmiş. Yandan bakıldığında otomobilin kutuyu andıran tasarımı iyice belirginleşiyor. Eğimli arka camın ardından tampona kadar düz sert bir iniş var. Aynı şekilde stoplar da köşeli tasarlanmış. Bu özellikleriyle Grand Cherokee ikinci elde çok cazip fiyatlara satın alınabiliyor. Bu fiyatlandırmada en büyük kriterler arasında özellikle benzinli modeller için yüksek yakıt tüketimi ve yıpranma payı etkili oluyor. Buna karşı bu aracın gerekli bakımları yapıldıktan sonra takılacak LPG sistemiyle maliyetler azaltılabilir. Ayrıca yedek parça fiyatları ve MTV'sinin de yüksek olması Grand Cherokee'nin ikinci el değerinin düşmesine neden oluyor.


Artılar

* Çok iyi arazi kabiliyeti
* Zengin donanım
* Başarılı görüş açıları
* Konforlu otomatik şanzıman
* Konforlu ön koltuklar
* Güçlü benzinli motorlar
* Daimler imzalı dizel motorlar
* Yükleme kapasitesi

Eksiler


* Benzinli motorlarda yüksek yakıt tüketimi
* Yetersiz süspansiyon konforu
* Özensiz işçilik
* Güçsüz frenler
* Güçsüz VM-dizel motorlar (2001'e kadar)
* Konforsuz arka koltuklar

Tipik sorunlar

* Ön aksta aşınma
* Elektrik arızası
* Fren lambasında arıza

Tavsiye edilen motor seçenekleri

2.7 lt, turbo dizel, 163 HP
Yeterli performans sunan 5 silindirli bu motorda ortalama yakıt tüketimi 10.0 lt/100 km.

3.0 lt, turbo dizel, 218 HP
Güncelliğini koruyan bu versiyon en verimli seçenek sayılıyor. Ortalama yakıt tüketimi 10.0 lt/100 km.

4.7 lt, benzinli, V8, 223 ve 258 HP

Güçlü ama bir o kadar da yakıt tüketim düşmanı. Ortalama yakıt tüketimi 15.0 lt/100 km.

Model tarihçesi

1993 Birinci nesil, 5.2 lt V8 ve 4.0 lt sıralı 6 silindirli motorlarıyla üretilmeye başlandı.
1999 İkinci nesil üretilmeye başlarken 4.0 lt'lik sıralı 6 silindirli, 4.7 lt V8 ve 3.1 lt sıralı 5 silindirli dizel kullanıldı.
2001 Küçük bir makyaj gören Grand Cherokee'de 163 HP'lik 2.7 lt dizel ve V8 motorlar görevi devraldı.
2005 Üçüncü nesil Grand Cherokee'de; 4.7 lt ile 5.7 lt'lik V8 benzinliler haricinde bir de 3.0 lt'lik V6 turbo dizel kullanılıyordu.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.