otohaber_logo
Haberler
İkinci el karnesi: Mercedes-Benz C Serisi
Mercedes-Benz’in orta sınıftaki temsilcisi C Serisi; sağlamlığı, konforu, ekonomik ve performanslı motorlarını sürüş özellikleriyle öne çıkarken kullanıcılarını da üzmüyor.
İkinci el karnesi: Mercedes-Benz C Serisi



Mercedes-Benz, 190 Serisi (W201) ile orta sınıf otomobillerin gelecekteki çizgilerini belirlemeye başlarken bu modelin sağlamlık, konfor ve ekonomi özellikleri markanın başarısını attırmak için yeterliydi. Sağlamlığı ile efsaneleşen W123 kasayı (E Serisi'ni) aratmadığı iddia edilen 190 modelleri yerini 1993 yılında yerini C Serisi'ne bırakmıştı. İlk C Serisi pazara sunulduğunda Avrupa'nın, özellikle de taksicilerin en fazla tercih ettiği Premium orta sınıf modeli olmuştu. Türkiye'ye resmi distribütör tarafından getirilen en küçük hacimli model C 180 olurken, zaman içerisinde çeşitli gümrükler vasıtasıyla ithal edilen örnekler arasında dizel-otomatik C 200 modelleri dikkat çekici. Ancak sonradan ithalatı gerçekleşen C Serileri'nin evraklarını kontrol etmenizi öneririz. İlk nesil C Serileri'nin paslanma durumunu iyi incelemelisiniz. Yüksek kilometre yapmış bu modellerin kilometre sayaçlarının da kontrolünü yapmanız önemli. İkinci nesli 2000 yılında yollara çıkan C Serisi, iki elipsin birleştiği yuvarlak farlarıyla dikkat çeken sportif bir tasarıma sahipti. Bu modelle beraber kompresorlü motorların kullanımı yaygınlaştı. Öncüsü gibi geniş yükleme kapasitesine sahip T-Modell yani station karoserli C Serisi'ne Türkiye'de rastlamak oldukça zor. Bu nesildeki Sportcoupe, BMW'nin 3 Serisi Compact'a karşı hazırlanmış bir versiyon olsa da yollarda ender gördüğümüz ancak tasarımıyla hala güncelliğini koruyan bir model. C Sportcoupe günümüzde CLC adıyla yoluna devam ediyor. İkinci nesil C Serisi'nin uzun dönemdeki iç mekan kalitesi selefi ne göre daha çabuk yaşlanırken, yaygın elektronik kullanımı ilk örneklerde sorunlara yol açmıştı. Ancak bunlar sonrasında düzeltildi. 2004 yılındaki makyaj sonrasında güvenlik donanımı arttırıldı ve yakıt tüketimi ciddi oranda iyileştirildi. İkinci nesil C Serisi'nin en parlayan motorları arasında CDI adındaki dizelleri sayabiliriz. 2007'de tanıtılan güncel model ucuz görünümlü iç mekanıyla eleştiri okların hedef olurken, hiç olmadığı kadar ekonomik motorları sunmaya devam ediyordu. Güncelliğini koruyan C Serisinin 1.6 lt'lik motora sahip C 180 K'sı adeta peynir-ekmek gibi satılırken, bu modelin önümüzdeki yıllarda ikinci elin yıldızlarından biri olacağını söylemek için kahin olmaya gerek yok.


Artılar

Güvenli sürüş özellikleri
İyi görüş açıları
Güvenli yol tutuş
Konforlu koltuklar
Modern motorlar
Kısa fren mesafesi
Yüksek güvenlik

Eksiler

Motor yağı seviye çubuğu yok
Müsrif 6 silindirli motorlar
Kısa bakım aralıkları
Yüksek kullanma giderleri

Tipik sorunlar


El freninde dengesizlik
Sarsıntılı otomatik şanzıman

Tavsiye edilen motor seçenekleri


1.8 lt, benzinli, 163/192 HP
Özellikle kompresör seçeneği gücü ve düşük yakıt tüketimiyle öne çıkıyor. Bu motora sahip C Serisi'nin ortalama yakıt tüketimi 9.5 lt/100 km

2.6 lt, 6 silindirli, benzinli, 170 HP
Atmosferik motorda ısrar edenlerin tercihi olan bu motora sahip C Serisi olmalı. Ortalama yakıt tüketimi 10.0 lt/100 km.

3.2 lt, V6, benzinli, 218 HP
Gücü ve performansıyla ön plana çıkıyor ancak bulmak biraz zor. Ortalama yakıt tüketimi 11.5 lt/100 km.

2.2 lt, turbo dizel, 122/150 HP
Common-rail yakıt sistemine sahip bu versiyonlar her zaman para edecekler. Ortalama yakıt tüketimi 7.0 lt/100 km.

1.6 lt, kompresörlü, benzinli, 156 HP
Bu yıl tanıtılan vergi avantajlı motor, ikinci elin en fazla arananlarından olacak. Ortalama yakıt tüketimi 6.5 lt/100 km.

Model tarihçesi

1993 C Serisi 190 Serisi'nin yerini aldı.
1997 Makyajlandı ve CDI motorlar ilk defa tanıtıldı.
2000 İkinci nesil tanıtıldı.
2001 T-Modell (station) ve Sportcoupe seçenekleri eklendi.
2002 Yeni 4 silindirli ve kompresörlü motorlar tanıtıldı.
2004 Makyajlandı. Koltuklar ve orta konsolun kalitesi arttırıldı ve yürüyen aksamla doğrudan bağlantılı direksiyon ile standart donanımda otomatik klima sunuldu.
2005 C 230, C 280 ve C 350 modellerinde yeni V6 benzinli ve C 280 CDI ile C 320 CDI modellerinde yeni V6 dizeller görev yapıyor.
2007 Üçüncü nesil sedan ve station karoserlerde tanıtıldı.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.