otohaber_logo
Haberler
İkinci el karnesi: Jeep Cherokee
Günümüz crossover modellerini andıran boyutlarıyla şehir içinde kolaylıkla kullanılan Cherokee versiyonları, yüksek arazi kabiliyetleri ve ikinci elde popülerliğini kaybetmemeleriyle hala tercih edilebilecek seçeneklerden.
İkinci el karnesi: Jeep Cherokee



Tüm 4x4 araçlara önderlik eden efsanevi Jeep, markanın Cherokee modelinin üçüncü neslini 2001 yılında Detroit Otomobil Fuarı'nda tanıttı. İlk neslinde geniş karoseriyle dikkat çeken Cherokee'nin Türkiye'de tanınmasını sağlayan ve ilk olarak 1984'te yollara çıkan ikinci nesli, 2001 yılına kadar çeşitli değişimler yaşadı. İkinci neslin en çok 4.0 lt'lik sıralı 6 silindirli versiyonu Türkiye'de satılmıştı. Az sayıda da 2.1 lt'lik dizel motorla ikinci elde bulunabilen bu versiyonlar resmi ithalat ile Türkiye'ye girmemişlerdi. İkinci nesil Cherokee modelleri yüksek arazi kabiliyetleri ve kompakt boyutları nedeniyle hala popülerler. 2002'de Türkiye'de satışa sunulan üçüncü jenerasyon, yuvarlak farlarıyla ilk Jeep modellerine gönderme yaparken, 3.7 lt'lik benzinli ve 2.8 lt'lik dizel motorlara sahipti. İşçilik ve malzeme kalitesi selefine göre ciddi anlamda geliştirilen bu nesil de yeterli bir arazi kabiliyeti sunuyordu. Bagaj kapağı iki parçalı olan bu Cherokee'nin bagaj hacmi 820 litreden 1950 litreye kadar arttırılabiliyordu. Boyutları selefi ne göre çok da büyümeyen bu Cherokee, hala şehir içindeki ortalama boyuttaki alanlara sığabilecek kadar ufak sayılırdı. Öyle ki bu Cherokee'nin uzunluğu Renault Megane II Sedan'dan daha az. 2004 Ağustos'unda makyajlanan Cherokee'nin dizel motoru makyajsızına göre 13 HP daha güçlü hale gelmişti. Bu makyjala beraber motor seçeneklerine 2.4 lt'lik benzinli de eklenmişti. Cherokee'nin yaklaşma açısı 34.6, karın açısı 21.2 ve uzaklaşma açısı 31.2 derece. Bu değerler makyajdan önce sırasıyla 38.0, 24.3 ve 32.4 dereceydi. Konforlu süspansiyonların hem şehir içinde hem de arazide başarılı çalıştığını söyleyebiliriz. Direksiyon sistemi pek çok Amerikan otomobilinde olduğu gibi biraz hissiz ama bu da konfor düşünülerek ele alınmış. İkinci elde her keseye uygun bir Cherokee mevcut. Ancak alacağınız Cherokee'nin yaşına bağlı olarak pas durumunu kontrol etmelisiniz. Benzinli modellerde de LPG uygulaması yapılmış mı diye kontrol ettirmenizde yarar var.


Artılar

* Güçlü yürüyen aksam
* Dayanıklı motorlar
* Yüksek istiap haddi
* Çok iyi arazi özellikleri
* İyi görüş açıları
* Kompakt boyutlar
* Yüksek çekme gücü
* Modern benzinli motorlar

Eksiler

* Aşırı yumuşak süspansiyonlar
* Konforsuz koltuklar
* Yetersiz frenler
* Dar oturma alanı
* Yer yer kalitesiz işçilik
* Net olmayan direksiyon tepkileri

Tipik sorunlar

* Frenler kolay aşınıyor
* Motorda kalın yağ kullanılmış
* Taşıyıcı kollarda arıza

Tavsiye edilen motor seçenekleri

3.7 lt, V6, benzinli, 210 HP
İyi bir performans sunsa da yakıt tüketimine dikkat etmek gerek. Ortalama yakıt tüketimi 14.0 lt/100 km.

2.8 lt, turbo dizel, 150/163 HP
Makyaj sonrasında 13 HP güçlenen dizel, olabilecek en iyi alternatif. Ortalama yakıt tüketimi 9.9 lt/100 km.

Model tarihçesi


1974 İlk nesil Cherokee tanıtıldı.

1984 İkinci nesil Cherokee tanıtıldı.

2001 Üçüncü nesil Cherokee'nin Detroit'te tanıtıldı.

2002 Yeni model yılıyla Türkiye'de 3.7 lt'lik motorla satışa sunuldu.

2003 150 HP gücünde 2.8 lt'lik dizel motor ürün gamına eklendi.

2004 2.8 lt'lik dizel motorun gücü 163 HP oldu.

2007 New York Otomobil Fuarı'nda dördüncü nesil tanıtıldı.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.