otohaber_logo
Haberler
Geyik testi nedir ve nasıl yapılır?
Geyik testi, nasıl yapılır? Bu testin amacı tam olarak nedir? Bu konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
Geyik testi nedir ve nasıl yapılır?

Sayın Adem YAVUZ,


Bir otomobilin sürüş dinamiği hakkında en doğru bilgi, testlerin belli bir disiplin altında yapılması ve bir değerlendirme kriterine ulaşılmasıyla olur. Bu amaçla otomobil ve yan sanayi üreticileri bu testi aracın tasarım ve gelişme aşamasında yaparken, ISO- şerit değiştirme ve slalom gibi testler İskandinav ülkelerinde uzun yıllardan beri uygulanıyor. Test 1997 yılında Mercedes-Benz A-Serisi'nin takla atmasıyla ünlendi.

Geyik testinde; kukalarla "S" şekli verilmiş bir parkurda aracın önüne bir engel çıkmışçasına manevra yapılarak engel aşılmaya çalışılır. Otomobil en yüksek giriş hızıyla kukalara vurmadan geçebilmelidir. Genellikle bu testlerde araçlar hem boş hem de yüklü test edilir. Test araçlarının limitlerine ulaşmak benzer araçlarla karşılaştırılmasında önemli rol oynar. Bu testte meydana gelen hızlı ağırlık transferi değişimleriyle otomobillerin süspansiyon sistemleri kadar ağırlık dağılımları da rakipler arasında büyük farklar ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu testte de subjektif veriler söz konusudur.

Geyik testi, bir aracın devrilme eğilimi hakkında bilgi verir. Araçlara daha düşük bir ağırlık merkezi vererek ve otomobilin devrilme hızı ile açısını kaydetmek için jiroskopik algılayıcılar kullanarak yana yatma dengesinin kontrolünü sağlayan bir sistem ile bu eğilim azaltılabilir. Devrilme riski tespit edilirse; dinamik denge ve çekiş kontrolü, gücü keser ve otomobilde dengenin yeniden kazanılması için tekerleklerden birini veya birkaçını frenler. Özetle: geyik testi, bir otomobilin, ani direksiyon kırma hareketine verdiği tepkilerin görülmesi için geliştirilmiş bir testtir ve son dönemde otomobillerin standart donanımına eklenmeye başlanan ESP( elektronik stabilite programı) geyik testi gibi ani engel aşma manevralarında aracın stabilitesini olumlu etkilemektedir.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.