otohaber_logo
Haberler
Tiptronic, s-tronic, q-tronic, multitronic ve geartronic şanzımanlar hakkında bilgi verir misiniz?
Markaların bir çoğu; tiptronic, S tronic, q-tronic, multitronic, geartronic gibi isimler vererek otomatik şanzımanlar geliştiriyorlar. Otomobil satın alırken bu şanzımanları nelere göre seçmeliyiz. Bu şanzıman isimleri neleri ifade ediyor?
Tiptronic, s-tronic, q-tronic, multitronic ve geartronic şanzımanlar hakkında bilgi verir misiniz?

Sayın Mehmet Mermercioğlu,


Tiptronic, S tronic, q-tronic, multitronic ve geartronic gibi şanzımanların bir kısmı benzer özelliklere ve farklı isimlendirmelere sahiptir. Peki neden farklı adlandırmalar kullanılıyor? Aslında bu yaklaşım markaların 'farklı pazarlama dili' geliştirme adına başvurdukları bir yöntem. Aynı konu sürüş kontrol sistemleri içinde geçerlidir. Bosch, geliştirdiği sisteme ESP adını verirken, benzer işleve sahip olan sistemleri farklı isimlerle görebiliyoruz. Örneğin Focus'ta kullanılan 1.6 TDCi dizel motorun, Peugeot ve Citroen'de 1.6 HDi ve Volvo'da 1.6D olarak isimlendirilmesi gibi.

Sorunuz bağlamında size sadece S tronic ve geartronic hakkında bilgi vereceğim. Diğer şanzımanları 'ne nedir' bölümünde inceleyebilirsiniz. S tronic'in teknik olarak temeli çift kavramadır. Kavramalardan biri tek sayılı viteslere ve geri vitese hizmet ederken diğer kavrama çift sayılı vitesleri hareketlendirir. Bu, çekiş kuvveti kesintisi olmaksızın son derece kısa bir sürede vites değiştirmeyi mümkün kılar. Birinci kavrama bir viteste kuvveti iletirken ikinci kavrama bir sonraki vites için hazır şekilde açılmıştır. Vites değiştirme sırasında birinci kavrama, ikinci kavramanın kapandığı anda açılır. Örneğin araç 2'nci viteste hızlanırken kumanda mantığı 3'üncü vites ön seçimini yapar. Vites değiştirme noktasında çift lamelli kavrama çok hızlı tepki verir ve şanzıman kesintisiz şekilde vites değiştirir. S tronic çift kavramalı şanzıman ile vites değişiklikleri neredeyse hiç hissedilmeksizin ve çekiş kuvveti kaybı olmaksızın yapılır. S tronic özellikle sportif bir sürüş tarzı için idealdir. Sürücü, S tronic'i manuel veya otomatik olarak kullanabilir.

Hem otomatik hem de manuel kullanıma olanak tanıyan Geartronic şanzıman ise Volvolarda kullanılır. Porsche'nin Tiptronic şanzımanına
benzer. Mikro işlemci kontrollü olan şanzımanın, 5 ve 6 kademeli versiyonları bulunur. Sürücünün kullanım tarzına göre belleğindeki uygun programı seçip vites değiştirme devirlerini kendi belirler. Örneğin Geartronic şanzımanlı 2008 model VoIvo S80 3.0'ın bilgi ekranında P, R, N, D, S, 1, 2, 3, 4, 5 veya 6 vites konumları gösterir.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.