otohaber_logo
Haberler
Renault dizel motorunun ömrü ne kadardır?
Renault Clio Symbol 1.5 dCi 65 HP sahibiyim. 2005 model olan aracım 115.000 km’de, acaba bu motorun ömrü ne kadar? Bu araçlarda turbo sıkışması mümkün mü? Ayrıca dCi dizel teknolojisi şu an üretilen 2009 modellerden farklı mı?
Renault dizel motorunun ömrü ne kadardır?

Sayın Emre ÖĞÜT,

Bir motorun ömrü hakkında yorum yapmak veya kullanım kilometresini net olarak belirtmek oldukça zor. Özellikle soğuk havalarda ilk çalıştırma sırasında iç aşınmalar motor rejim sıcaklığına ulaşana kadar oldukça fazla olduğu için, motor ömrünü etkiler. Bu esnada gaz pedalına basılarak, motor ısınma süresini kısaltmaya çalışmak ve motoru sürekli yüksek devirlerde kullanmak, aşınmaları arttıracağı için motorun iç aşınmalarını arttırır. Ayrıca dizel motorlu araçların sık aralıklarla stop edilip yeniden çalıştırılması da aşınmayı hızlandırır. Turbo beslemeli motorlarla sabahları ilk harekette kesinlikle gaz verilmemesi gerekir. Ayrıca uzun yolculuklar sonrasında araç stop edilmeden önce, mutlaka bir süre rölantide çalışması gerekir. Aniden stop edildiğinde turbo yataklarının yağsızlıktan ya da yağ tabakasının yırtılmasından dolayı zarar görme ihtimali vardır. Motor ömrü üzerinde tüm bu etkenler; üreticinin tavsiye etmiş olduğu yakıtın kulla-nılması, periyodik bakımların takip edilmesi, orijinal onaylı yedek parça kullanılması ve sürücünün kullanım alışkanlıkları ile desteklendiğinde 115.000 km'deki aracınızın ekonomik motor ömrü 350.000 km'nin üzerine rahatlıkla çıkarılabilir. Turbo sıkışması genellikle değişken geometrili turbolarda olabilecek bir sorundur. Bu tip turboların kanatçıkları zamanla kurum yüzünden sıkışabilmektedir. Bu problemi gidermek için turbo parçaları dağıtılıp temizlenerek monte edilmelidir. Ancak sizin aracınızda görev yapan değişken geometrili bir turbo değildir. Bundan dolayı sıkışma olayı olmamaktadır ancak turbolarda klape sıkışması oluşabilmektedir. 2005 model Clio Symbol'de görev yapan 65 HP'lik 1.5 dCi dizel motor, Delphi'nin Multec DCR 1400 common-rail teknolojisiyle donatılmıştır. 80, 100, 105 ve 110 HP güç sunabilen 1.5 dCi dizel motorlar şüphesiz hem enjeksiyon basınçları hem de turbo basınçları açısından 65 HP güç üreten dCi motordan daha farklı ve yüksektir.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.