otohaber_logo
Haberler
Muayene gecikmelerinde neden yüzde 5 fazla ücret alınıyor?
Araç muayenesinin süresi bittikten sonraki gecikmelerde neden yüzde 5 daha fazla ücret alınıyor? Bir günlük gecikme için 1 aylık fazla ücret alınması doğru mudur? Araç lastikleri hangi durumlarda araç muayenesinden geçmez ya da ağır kusurlu sayılır? Ayrıc
Muayene gecikmelerinde neden yüzde 5 fazla ücret alınıyor?


Sayın Mansur ALA,

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 35'inci maddesi uyarınca muayene süresi geçirilen araçlardan, geçirilen her ay için yüzde 5 fazla muayene ücreti tahsil edilir. Bu cezalardan tahsil edilen tutarların tamamı Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı'na aktarılır. Yasalar gereği gecikmeler 30 günlük dilimler halinde olur. 1 günlük veya 10 günlük gecikme 1 aylık gecikme olarak değerlendirilmektedir. TÜVTURK araç muayenesinde, lastiklerin diş derinlikleri kontrol edilir. Lastiklerin diş derinliği 1.6 mm'nin altındaysa araç muayeden kalır. Lastiklerde araç güvenliğini tehlikeye atacak düzeyde yıpranma ya da hasar varsa "Ağır Kusur" olarak muayene raporu tutulur. Ancak lastik desenlerinin farklı olması "Ağır Kusur" olarak sayılmaz. Araç muayenesi yapılırken jantların çelik ya da alaşım olup olmadığına bakılmaz. Araç üzerinde bulunan jantların araçla uygunluğu kontrol edilir. Jant ölçüleri araca uygunsa aracın muayenesi onaylanır.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.