otohaber_logo
Haberler
Accent Era için hangi LPG sistemi?
2008 model Hyundai Accent Era 1.4 sahibiyim. Otomatik şanzımanlı aracıma LPG sistemi taktırmak istiyorum. LPG sisteminin satın alınmasında önereceğiniz bir marka var mı?
Accent Era için hangi LPG sistemi?


2008 model Hyundai Accent Era 1.4 sahibiyim. Otomatik şanzımanlı aracıma LPG sistemi taktırmak istiyorum. LPG sisteminin satın alınmasında önereceğiniz bir marka var mı? Ayrıca bu dönüşümün montajında nelere dikkat etmem gerekir? LPG sisteminin, uygulandığı motora herhangi bir zararı var mı? Sistem araçta performans kaybına sebep olur mu? Minimum 3 yıl daha kullanmayı düşündüğüm otomobilimde fi yat/performans oran ve bu montajın ortalama maliyeti nedir?


Sayın Nejat ÖZER,

Otogaz'ın litre başına düşen fiyatı benzine ve mazota göre çok daha ucuz olduğu için LPG'li araç sayısı gün geçtikçe artıyor. Bayi garantili satılan araçlarda eklenince bu rakam giderek artıyor. Bunun farkında olan Hyundai ise, dizel motor seçeneği olmasına rağmen, Accent Era 1.4 için sunduğu LPG alternatifi yle hem daha çevreci hem de ekonomik bir araç. 2009 yılı içerisinde dergimizde testi yayınlanan Hyundai Accent Era 1.4 Otomatik, LPG'li kullanımda 8.8 lt/100 km tüketiyor. Benzinli Accent Era'nın 6.9 lt/100 km olan fabrika verisi, LPG'li kullanımda bir miktar artmasına rağmen LPG'nin pompa fi yatı (06.12.2009) 1.86 TL iken 95 oktan benzin 3.38 TL'dir. Test verilerine göre 100 km'de LPG'li kullanım yaklaşık yüzde 31 ekonomiklik sağlar. Özellikle uzun kilometre yol yapan araçlarda bu fark iyice artacaktır. Otogaz, benzin ve dizele göre daha ucuz olan fiyatı sayesinde kullanımı gün geçtikçe artarken LPG'nin verimli ve performanslı bir şekilde kullanılması için araçların periyodik bakımlarının yetkili servislerde yaptırılması çok önemli. Bu sayede LPG'li araçlar güvenli bir şekilde yaygınlaşabilir. Aracın garanti süresi hala devam ettiği için taktırılacak sistemin markasının BRC olması en mantıklısıdır. Hacimsel olarak benzinin enerji yoğunluğu 31.2 MJ/lt iken, LPG'nin ki 24.2 MJ/lt'dir. Bu durum aynı motorun sıkıştırma oranında benzinlinin LPG'liye göre daha fazla güç üretmesi anlamına gelir. LPG'li motorun benzinli bir motorla aynı performansı sağlamasının yöntemi göreceli olarak daha fazla LPG tüketmesidir. LPG'ye dönüştürülmüş araçlarda performanstan bir miktar ödün verilmektedir ve supaplar benzinli kullanıma göre biraz daha kuru çalışmaktadır. Ancak motorun ekonomik ömrü açısından olaya yaklaşıldığında çok ciddi bir problem oluşturacağını düşünmüyorum. Dönüşüm hakkında daha detaylı bilgi için Türkiye'de BRC firmasının distribütörü olan 2A Müh. AŞ'den Tarık Özer Bey (Tel: 0212 444 12 72) ile irtibata geçin. Önerdiğim BRC markası için LPG sisteminin montaj dahil toplam maliyeti yaklaşık 1.600 TL'lidir.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.