otohaber_logo
Haberler
Tempra SW, Kartal ve Lada Vega’dan hangisi?
İkinci el station otomobil satın almak istiyorum. Bu aracı yük taşımak amacıyla kullanmayacağım ve bu otomobilin fazla masraf çıkartmamasını istiyorum. Türkiye’nin yol şartları göz önüne alındığında Fiat Tempra SW, Tofaş Kartal ve Lada Vega arasında karar
Tempra SW, Kartal ve Lada Vega’dan hangisi?



Sayın Murat ÖZDEMİR,

Sorunuzda almayı düşündüğünüz Lada Vega, Fiat Tempra SW ve Tofaş Kartal'ın fiyat aralığını ve model yılını belirtmemişsiniz. Kilometresine ve yıpranmışlık durumuna göre 2005 model model Lada Vega 16V 9.000 TL ile 10.500 TL arasında alınabilir. Fiat Tempra SW'nin 1997 modeline 8.000 TL ile 9000 TL arasında satın alabilirsiniz. Tempra'nın özellikle 1.6 lt'lik benzinli motoru daha yaygın olarak kullanılırken; yakıt tüketimi ve MTV'de avantaj sağlıyor. Ayrıca Tempra SW'de dijital gösterge bulunduğu için bu aracı ikinci elde satın alırken de daha dikkatli olmanızı öneriyorum. Tofaş Kartal ise, ucuz ve kolay bulunabilen yedek parçalarına karşı yüksek yakıt tüketimiyle (eğer araçta LPG yoksa) bütçenizi zorlayabilir. Lada Vega SW'nin motor parçalarında bir değişiklik yapmadan LPG sisteminin montajı yapılabilir. Türkiye'ye giriş yaptığı tarih itibariyle, Lada Vega araçlar E2, E3 ve en son E4 emisyon standartlarını karşılayacak şekilde farklı enjeksiyon sistemlerine sahipler. 2000 ve 2002 yılları arasında ithalatı yapılan Lada Vega'larda üretici tarafından GM ve Bosch olarak iki ayrı enjeksiyon sistemi beraber kullanılmakta. 2002 yılından itibaren ise sadece Bosch enjeksiyon sistemi kullanıldı. Siemens marka enjeksiyon sistemi hiç bir zaman Lada Vega araçlarda kullanılmadı. Sadece yakıt enjektörlerinin tamamı (4 adedi) Siemens marka kullanılabilir ve her hangi bir sakıncası yoktur. Araca montaj yapılması planlanan LPG sistemi konusunda uzman kişiler tarafından montaj yapılırsa, montaj sonrasında ve aracın kullanımında hiç bir problem yaşanmaz. Sadece dikkat edilmesi gereken nokta; 8 supaplı Lada Vega'da montaj öncesinde standart supap ayarının değiştirilmesidir. Supap ayarı montaj sonrası yapılırsa LPG sisteminde kalibrasyon etkilenebilir. Standart supap ayarı, emme supabında 20 mm ve egzoz supabında 35 mm'dir. LPG montajı öncesi yapılacak supap ayarında emme supabı 25 mm ve egzoz supabında 40 mm olmalıdır. Aksi halde uzun vade de supaplar hasar görür. Buna bağlı olarak ateşleme problemleri yaşanabilir. Sonuç olarak: Fiat Tempra SW; sürüş konforu, performansı ve güvenliğiyle Lada'yı geride bırakırken, yüksek yakıt tüketimi, daha pahalı bakım onarım ve yedek parça fiyatlarıyla rakibinin avantajını sunamıyor. Bu iki araçta ibre Lada'dan yana olurken ikinci elde iki araç arasında yıpranmamış olanını tercih edebilirsiniz.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.