otohaber_logo
Haberler
Motosiklet Kazasında Haksız Yere Kusurlu Gösterildim
Sigorta danışmanı İsmet Karaman sorularınızı yanıtlıyor.
Motosiklet Kazasında Haksız Yere Kusurlu Gösterildim

Dergideki köşenizi okuyorum. Güzel bilgilerle bizleri aydınlatıyorsunuz. 2 gün önce motosikletimle soladönerken karşıdan gelen bir arabaya çarptım. Anlaşıp bir tutanak tutamadığımız için polis çağırmak zorunda kaldık. Polisin tutanağını aldığımda hayretler içinde kaldım. Size tarayıp gönderdiğim tutanakta olduğu gibi beni kusurlu bulmuş. Karşı araçta ve benim motorumda hasar var. Motorumun Trafik Sigortası var ama Kasko Sigortası yok. Motorumun hasarı için ne yapmalıyım.

Sayın Sezai Gümüş;

Görevli Trafik polisi bilirkişileri, trafik kazaları araştırmalarında; kazanın meydana geliş sebebi ve şekli, kazaya etki eden faktörleri, hangi sürücünün hatalı olduğuna dair fikirleri doğrultusunda kusur dağılımlarını kendi taktirlerine göre yaparlar. Ancak yaptıkları bu dağılımlar ilgili kanun ve/veya yönetmeliklere dayandırmaları gerekir. Ve başka önemli bir hususta "kaza rapor, kroki ve tutanakları" doğru biçimde düzenlemeleridir. Tarayarak gönderdiğiniz kaza tespit tutanağını inceledim. Burada siz ana yolda bile olsanız, sola dönüş kurallarına uymamışsınız. Şöyle ki; 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun "sola dönüş kurallarını" düzenleyen 53/b.4 maddesinde; "sola dönüş yapmak isteyen araç sürücülerinin dönüşe başlamadan, sağdan gelen taşıtlara ilk geçiş hakkını vermek zorundadır" ifadesi yer alır. Bu kurala göre siz sola dönerken sağınızdan gelen otomobile önce onun geçmesi için yol vermeniz gerekirken, yol vermemiş ve otomobilin şeridine geçerek otomobilin size çarpmasıyla sonuçlanan bir trafik kazasına neden olmuşsunuz. Çünkü tutanaktan gördüğüm kadarıyla çarpma temas noktası sizin şeridinizde değil, karşı yönden gelen otomobil şeridinde olmuş. 53/b.4 göre yol vermeniz gerekirdi. Bu kuralı ihlal ettiğinizden dolayı görevli sizi kusurlu bulmuş. Ayrıca 84. madde belirtildiği şekilde "manevraları düzenleyen genel şartlara" uymadığınız için de görevli sizi "asli kusurlu" bulmuş. Doğru bir karar verdiğini söylemeliyim. Herhangi bir şekilde itirazınızda da sonuç değişmeyecektir. Tutanağı düzenleyen görevli sizi asli kusurlu bulduğuna göre trafik Sigortanızın bulunduğu sigorta şirketinden hasarınız talep etmeniz durumunda da alacağınız yanıt olumsuz olacaktır. Çünkü Trafik Sigortası kusursuzluk oranına göre hasar ödemesi yaparlar. Sizin asli kusurlu olduğunuz bu kazada sigorta şirketiniz motorunuzun hasar ödemesini yapmayacaktır. Ayrıca şöyle bir durum daha vardır. Otomobilin hasarlanmasına neden olduğunuz bu kazada ayrıca sizin otomobilinde hasarını ödeme zorunluluğunuz vardır. Bu otomobilin Kasko Sigortası olsa dahi sizin için sonuç değişmeyecektir. O sigorta şirketi, kendi sigortalısının aracının hasar onarımını ve/veya hasar ödemesini yaptıktan sonra siz asli kusurlu olduğunuz için sizden bu hasarın sizin tarafınızdan ödemesini isteyecektir. Şayet otomobilin Kasko Sigortası yok Trafik Sigortası var ise, sizin Trafik Sigorta şirketinize başvurarak hasarının ödenmesini talep edebilecektir.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.