otohaber_logo
Haberler
İkinci El Değer Kaybını Geri Alabileceğim Davayı Nasıl Açabilirim?
İkinci El Değer Kaybını Geri Alabileceğim Davayı Nasıl Açabilirim?

Sayın İsmet Karaman,

Nizami şekilde park ettiğim aracıma, 16.11.2013 tarihinde sabah saat 09.05'te, özel bir firmanın ürün dağıtımını yapan kamyonetinin çarpmış olduğunu gördüm. Kaza, ben aracımı park ettiğim yere gelmeden 1-2 dakika önce gerçekleşmiş.

Söz konusu aracın metal kasası, sol ön çamurluğumun tamamını yırtmış/zedelemiş durumda. Ayrıca sol ön kapının çamurluğa doğru olan kısmında 20 cm uzunluğunda bir de ezik var. Olay yerinde, kamyonetin şoförü olan kişiyle tutanağımızı tuttuk.

Aracı servise, önümüzdeki günlerde götürüp tamir ettirteceğim. Lakin hasarın kapıda da meydana gelmiş olmasından ötürü, olası bir ikinci el satışında bana maddi bir zarar vereceğini biliyorum. Bundan ötürü, söz konusu maddi zararımın karşılanması için ürün dağıtımını yaptıran firmaya ve/veya şahısa, ekspertiz raporumu aldıktan sonra dava açmayı planlıyorum. Bu davayı açma prosedürü hakkında bilgi verir misiniz?

Ali Şimşek


Sayın Ali Şimşek;

Haklısınız, aracınızın kaza sonrası yapılan onarımlar sonucunda ikinci el değeri düşecektir. Çünkü kaza geçirmiş bir araç, ne kadar iyi onarılmış olursa olsun, eşdeğeri olan kaza yapmamış araca göre ikinci elde daha düşük bir değere sahiptir. Bu durumda elbette bir zararınız olacaktır.

Karıştığınız trafik kazasında sizin kusurunuz yoksa, bu zararınızı karşı taraftan talep etme hakkınız vardır. Karşı taraf derken bu; ya size çarparak aracınıza zarar veren sürücü ve/veya işleteni olabilir ya da karşı aracın trafik sigortasının bulunduğu sigorta şirketini kast etmekteyim. Bundan anlaşılan "önünüzde iki seçenek" olduğudur.

Bu seçeneklerden biri; karıştığınız kazada kusurlu olan aracın ilgilisidir. Ancak dava açmak suretiyle zararınızın karşılanmasını talep edebilirsiniz. Şayet dava sürecini tercih etmeniz durumunda mutlaka bir hukuk insanından destek almanızı tavsiye ederim. Zor, zahmetli ve harcama gerektiren bir yoldur ve uzundur.

Diğer yol ise; karşı aracın trafik sigortasının bulunduğu sigorta şirketine başvurarak, değer kaybı koşulunda uğradığınız zararı talep etmenizdir. Çünkü "değer kaybı" talebi, trafik kazalarında Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası poliçeleri gereği, aracının değer kaybına uğradığını düşünen araç sahipleri, bu kaybını karşı aracın, kısaca trafik sigortasının bulunduğu şirketten talep etme yolu bulunmaktadır.
Sizin de tercih edeceğiniz en uygun yolun bu olduğunu düşünüyorum. Değer kaybı için ne yazık ki sigorta şirketlerinin bu konuda farklı uygulamaları vardır. Bir kısım şirket, değer kaybı için dava açılmasını ve dava sonucunda bir değer kaybının tespit edilmesini istemektedirler. Bazı şirketlerde sadece bilirkişinin veya eksperin yapacağı tespite göre belirlenen değer kaybı miktarı ödenmektedir.

Aranızda anlaşmalı tutanak düzenlediğinize göre; karşı aracın trafik sigortasının olduğunu düşünüyorum. Çünkü yayınlanan yönetmelik gereği, bir tarafın trafik sigortası yoksa anlaşmalı tutanak geçersiz olmaktadır.

Şayet dava sürecine girecek olursanız, mahkemenin atayacağı bilirkişi, aracınızın kazadan önceki değeri ile, kazadan sonraki değerini belirleyerek bulacağı sonuç, değer kaybını gösterecektir. Bu da sizin maddi zararınızın değeridir.

Mektubunuzda aracınızın marka, tip ve modelini belirtmemişsiniz. Aracın modeli, hasarın derecesi ve boyutu gibi, değer kaybı talebi için bazı ön şartlar vardır. Aracınızın daha önce kazasının olmaması, değişen veya boyanan parçaların olmaması da ayrı bir şarttır. Çünkü siz de hak vereceksiniz ki daha önce boyanmış veya değişmiş bir çamurluk veya kapının tekrar hasarlanması durumunda, aracın değerinde fazla bir değişiklik olmaz.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.