otohaber_logo
Test Merkezi
Test - Honda Civic Type-R
Nesli tükenmekte olan bir tür gibi, önden çekişli ve manuel şanzımanlı kompakt spor otomobillere rastlamak zorlaşıyor. Civic Type-R da bu nadir otomobil türü arasında sağlam bir yer edinecek gibi. Bunun işaretlerini Nurburgring ve İstanbul Park rekorlarıy
Test - Honda Civic Type-R

Kompakt spor otomobiller performans olarak standart versiyondan çok daha tatminkar sonuçlar sunuyor. Ama birçoğunun tasarımları, standart versiyonundan sadece biraz daha sportif görünüyor. Civic Type-R ise üzerinde "Civic" model ismi olmasa neredeyse bambaşka bir model gibi görünüyor. Büyük hava girişli ve yere yakın tasarlanan ön tampon karşıdan bakıldığında Type-R'ın olabildiğince agresif görünmesini sağlıyor. Geniş ön çamurluklarda hava giriş ve çıkış ızgaraları yer alıyor.

Bu çamurluk tasarımı profilden de etkileyici görünmesini sağlıyor. Otomobilin arkasında da aynı sportif etki devam ediyor. Type-R konsept otomobilinde daha iri olan arka kanat, aerodinamiği olumsuz etkilediği için yerini daha masum (!) olana bırakmış. Ama bu bile oldukça etkileyici görünüyor. Arka tampon altında da difüzör bulunuyor. Köşelerdeki çift egzoz çıkışları da agresif görünümü destekliyor.

Aynı etki kokpitte de devam ediyor. Sürücüyü saran konsol tasarımı Civic HB'den alınmış. Genel olarak aynı çizgiler korunsa da direksiyon üstündeki kırmızı renkli kaplamalar, spor ön koltuklarla Typer-R'a özel detaylar. Konu koltuklara gelmişken sürücüyü çok iyi saran koltukların yan ve bel destekleri çok başarılı.

Gösterge grubu solundaki +R düğmesi da Type-R'a özel. Bu düğmeye basıldığında gösterge grubu kırmızı renge bürünüyor. Ama tek özelliği de bu değil. Bu düğme Type-R'ın dizginlerini çözüyor. Stop/Start fonksiyonu devre dışı kalıyor. +R düğmesine basıldığında Type-R'ın sesi gürleşiyor. Gaz daha hassaslaşıyor. Daha küçük tepkilere bile daha hızlı ve keskin tepkiler veriyor. Direksiyon daha sert yapıya bürünüyor. Daha küçük hareketlerle daha keskin bir direksiyon ortaya çıkıyor. Standart olarak sunulan adaptif süspansiyon sistemi yüzde 30 sertleşiyor.

Önde enlemesine yerleştirilen 2,0 litrelik motor, turbo desteğiyle 310 HP güç üretiyor. 2500 d/d'de 400 Nm torka ulaşan VTEC, 4500 d/d'e kadar bu torku koruyor. Alt devirlerden itibaren çok etkileyici bir şekilde hızlanan Type-R'ın turbo benzinli motoru adeta atmosferik gibi nefessiz devirleniyor. Test ölçümlerinde de fabrika verisine yakın bir 0-100 km/s hızlanma verisi elde ettik. Esneklik verileri de çok etkileyici. Kısa oranlı 6 ileri vitesli manuel şanzımanın vites geçişleri çok iyi. 40mm'lik vites geçiş aralığı Honda'nın efsanevi modeli 2002 NSX-R ile aynı. Civic Type-R gaz pedalına gaddarca basıldığında dijital gösterge grubu içindeki vites değiştirme ışıklarını devreye sokuyor.

Hızlandığı kadar da yol tutuşuyla da Type-R çok başarılı. Virajlarda otomobilin hızını arttırmak kontrolü zorlaştırır. Ama Type-R fizik kurallarına aykırı gibi davranıp virajda da hızlanma meydan okumalarına cevap veriyor. Ön akstaki helezon tipteki limitli kaydırmalı diferansiyel kilidi viraj içinde güç aktarımını dengeliyor. Klasik kilitli diferansiyellere göre fark yarattığı söylenen sistemin Nurburgring turlarını 5 saniye iyileştirdiği açıklandı. Otomobil düz hatta da ilerleme konusunda çok başarılı. Ani kalkışlarda da otomobil düz hat üstünde ilerliyor. Yalpalama yaşanmıyor. Sert süspansiyon sistemi ve egzoz gürültüsü herkese hitap etmiyor. Ancak bu sınıfın müşterisi için bu ses ve sertlik az bile gelebilir!

Rakiplerine baktığımızda önden çekişli ve manueller arasında Peugeot RC Z-R ve Renault Megane R.S. yer alıyor. Civic Type-R bu iki rakibinden de geniş yaşam ve yükleme alanı sunarken çok daha ergonomik bir otomobil. Ama bu otomobillerin tercih edilme sebebi bu değil tabii. Yol tutuş konusunda RCZ-R ve Megane R.S. de oldukça başarılı otomobiller. Ancak Type-R'ın yol tutuşunun ikisinden bir adım önde olduğunu söyleyebiliriz.

Yazı: Koray Kodal

Fotoğraflar: Ersan Sezer

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.