otohaber_logo
Haberler
LPG’li Fiat Siena’da Benzin Tüketimi Neden Yüksek?
LPG’li Fiat Siena’da Benzin Tüketimi Neden Yüksek?

İkinci elde 1999 model Fiat Siena 1.6 HL satın aldım. Aracımı aldıktan sonra Lavato marka LPG sistemi uygulattım. Motor soğukken benzinle çalışarak sonra LPG'ye geçiyor. Fakat bu şekilde kullandığım halde aracım normalden fazla yakıt tüketiyor. Yani yakıt deposun yarısında yakıt vardı ve benzinim sadece motor soğukken ilk çalıştırmada devreye girdi. Ancak yarım depo benzinin bir ay kadar bir sürede bitmesi normal mi? Mesela 80 TL'lik benzin aldım İstanbul'dan Edirne'ye geldim ve ertesi gün benzin bitti. Sizce bu sorun ne olabilir? Acaba serviste test makinesine bağlatsam sorun ortaya çıkar mı?
Bartu Vartu

Sayın Bartu Vartu,
1999 model Fiat Siena 1.6 HL'de uygulanan LPG sisteminin motorun ilk çalıştırmalarında benzinle start alıp motor ısınıncaya kadar da benzini kullanması gerekli. Aracınızın motorunun bilhassa soğuk hava şartlarında LPG ile ilk çalışmasını yapması çok zor ve sorunludur. Ayrıca motorun her soğuk çalışmasında benzin ile başlaması sayesinde yağlayıcı kimyasallar motorun iç aksamlarından supap düzeneklerini yağlayıp çeşitli parçaların ömrünü uzatması açısından da tavsiye edilir. Aracınızın benzin tüketiminin yüksek olduğundan bahsederken bana ilettiğiniz hesaplamalar ile bir yere varmak mümkün değil. "Bir ayda şu kadar benzin harcadı" ifadesi hiçbir otomobil için ölçü değildir.
Bir ayda siz kaç km yaptığınız önemli. Ayrıca yakıt tüketim hesaplamaları yine kuruş ve TL ile değil litre birimiyle ifade edilmelidir. TL ve kuruşlar günlük petrol zamları nedeni ile değişkendir. Aracı LPG ile kullanmanıza rağmen sadece motor ısınma süreçlerinde gerekli olan benzinin İstanbul-Edirne seyahatinde bitmesi ise normal değil. Demek ki benzin bir yerlerden sızıyor veya LPG ile çalışma başladığında benzin de bir şekilde tükeniyor. Yetkili Fiat servisleri sadece normal şartlarda çalışan motorların makineye bağlanması sonrasında sorunları görebilir ve müdahale edebilirler. Sizin asıl sorununuz LPG uygulaması ile ilgili bir uyumsuzluktan kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca yukarıda da bahsettiğim gibi benzin, siz yol alırken bir şekilde depodan sızması veya tükenmesinin basit bir nedeni de olabilir. LPG kullanmaya başladığında benzin pompası duruyor mu veya LPG uygulamasında yanlış bir bağlantı yakıt sisteminin devreden tamamıyla çıkmasını mı sağlıyor? Bunlar kontrol edilmeli. Bunun dışında aracı sadece benzinle kullanarak litre bazında tüketim değerlerini tespit ederek konuyu yetkili servis ile paylaşmanızda fayda var.


Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.