otohaber_logo
Haberler
Hem Dansçı Hem İşçi
İki tekerlekli olmasına rağmen denge konusunda şaşırtıcı bir performans sunan Segway, iş gücünü azaltıp hızlıçalışmaya teşvik ederek şirketlerin yüzünü güldürüyor.
Hem Dansçı Hem İşçi
İnsanoğluna doğuştan bahşedilen hareket ve denge arasındaki kusursuz uyum, "ginger" adında bir icadın ortaya çıkmasının ardından teknolojik bir boyut kazandı. Her ne kadar Darwin'in evrim teorisi yüzyılı aşkın bir süredir tartışılsa da, 2000'li yılların başında ABD'li mucit Dean Kamen, hareketin evrimini başlattı. İki tekerlekli olmasına rağmen kullanıcı için denge işini kendisi ayarlayan bu icadı hareket ettirmek için de öne ya da arkaya doğru hafif eğilmek yeterli. Sürücü sağa ve sola dönmek isterse, LeanSteer gövdesini dönmek istediği yöne doğru çeviriyor. Tüm bu özelliklerinden ötürü Segway'i kullanmak, ortalama 5 ila 10 dakikada öğrenilebiliyor. Başlarda bir hobiye yönelik bir icat olarak algılanan Segway, aslında tamamen iş yükünü azaltmak için üretilmiş. Bireysel müşterilerin de ilgisini eken araç, daha çok kurumsal şirketler, kamu kuruluşları ve turizm sektöründe talep görüyor. Hareket kabiliyeti yüksek olan bu aracın boyutları da büyük olmadığından, alışveriş merkezleri, fabrikalar vs. gibi kalabalık ve dar bölgelerde büyük kolaylık sağlıyor. Tam da bu sebepten olacak, güvenlik şirketleri, Segway kullanımında başı çekiyor. Örneğin bir otoparkı yürüyerek 45 dakikada dolaşan bir güvenlik
elemanı, bu araç sayesinde bahsedilen süreyi oldukça aşağıya çekiyor. Diğer yandan herhangi bir olumsuz durum karşısında, olay bölgesine en uzak olan görevlileri bile çok kısa sürede istenilen noktaya ulaşabiliyor. Bu araçlarla asansöre binmek dahi mümkün. Turizm sektöründe ise oteller, daha çok turist çekebilmek adına Segway kiralamaya yöneliyor ve şehir turları düzenliyor. Bir diğer yandan önüne pano da asılabilen bu araçlar, reklamcıların da gözde ekipmanları arasında yer alıyor. Kamu kuruluşlarında da en çok ilgiyi belediyeler gösteriyor. Önceleri belediyeler tarafından sadece gösteri amaçlı satın alınan Segway, başta İstanbul olmak üzere çeşitli şehirlerde düzen sağlamak ve denetim amaçlı olarak kullanılıyor. Kullanım alanına göre çok fazla kişinin yaptığı bir işin daha az kişi ile yapılabilmesine imkan veriyor. Elektrikle çalışması sebebiyle de yakıt konusunda sıkıntı oluşturmuyor. Böylece emisyon salımı da yapmadığından, çevreci bir imaj çiziyor. Bundan başka Segway'in işleri hızlandırdığı da bir gerçek. Fiyat noktasında, i2 için 9.750 Dolar+KDV, x2 için ise 10.250 Dolar+KDV şeklinde bir bedel biçiliyor. Avrupa'da en yaygın olarak Almanya'da kullanılan Segway'in Türkiye'de önemli bir alıcı kitlesi bulunuyor. Dünyada ise en çok Segway kullanan ülke ABD. Hiç şüphesiz araçların bu ülkede üretilmesi, satış rakamlarında önemli rol oynuyor. Türkiye'ye ise Roboto tarafından ithal ediliyor.

Arazide Bile Kullanılıyor

Elektrikle çalışan Segway'in i2 ve x2 olmak üzere iki farklı modeli bulunuyor. Bu modellerin arasındaki fark ise zemin koşullarından meydana geliyor. Daha çok kapalı alanlarda kullanılan i2, 48 cm genişliğinde ve 64 cm uzunluğunda. Yine bu modelin taban yüksekliği 7.6 cm ikeni lastik genişliği de 48 cm olarak belirlenmiş. Zorlu arazi koşullarına yönelik üretilen x2 ise 67x84 cm'lik boyutlara sahip. Bunun yanı sıra arazi lastiklerine sahip olan x2'nin taban yüksekliği 11.43 cm. Her iki modelin maksimum hızı 20 km/s. Ancak bu hız, kullanıcının isteğine göre (10 km/s vs.) çeşitli rakamlarda sınırlandırılabiliyor. Üstelik araçlar tek şarjla 40 km gidebiliyor ve bunlara 2 yıl da garanti veriliyor.
Oldukça güçlü bir motora sahip olan Segway, eğimin 25 dereceye kadar olduğu yerleri rahatça tırmanabiliyor. Araç, küçük olan boyutları sayesinde asansör gibi dar alanlara da girebiliyor.

Esin Kaynağı Dansçılar

Türkiye'de Ginger adıyla tanınan araç, aslında sadece bir kod ismi ve sözcüğün Türkçe karşılığı olan "Zencefil" anlamına geliyor. Aracın kıvraklığına dikkat çekmek isteyen Dean Kamen, bunun için kod adı olarak ABD'li kadın dansçı Ginger Rogers'ın ismini uygun görmüş. Rogers'in partneri olan ABD'li erkek dansçı Fred Astaire ise, aynı mucitin merdiven tırmanabilen tekerlekli sandalye tasarımına ismini vermiş.

Kazalarda İlginç Detay

Segway kazası denince akla gelen ilk isim George Bush olsa da, ilginç bir detay olarak Türkiye'de en çok kaza yapan kullanıcılar Rus turistler oluyor. Ziyaret ettikleri tatil bölgelerinde Segway kiralayan Ruslar, güvenlik kurallarına pek dikkat etmiyor. İşin içine bir de aracın sınırlarını zorlayabilme arzusu girince kaza kaçınılmaz oluyor.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.