otohaber_logo
Haberler
Yeni Nesil Big Brother
Trafik kazasına neden olabilecek bir durum öncesi sürücüye uyarı veren Mobileye C2-270 adlı cihaz, aynı zamanda bunları raporlayıp, sürücü ihlal takibini de kolaylaştırıyor.
Yeni Nesil Big Brother

Trafik kazalarının oldukça yüksek seyrettiği ülkemizde, bu kazaların büyük bir bölümü sürücülerden kaynaklanıyor. Kazadan üç saniye önce oluşan dikkatsizlik ise birinci etken. Hal böyleyken otomobil üreticileri de güvenlik konusunda teknolojilerini geliştirerek araçlarına yeni donanımlar ekliyor. Cruise Control bunlardan biri. Bu sistem, aracın hızını sabitleyerek sürücünün işini oldukça kolaylaştırıyor.

Önceleri sadece lüks araçlarda bulunan cruise control, günümüzde oldukça yaygınlaştı. Hatta geliştirilerek "Adaptive Cruise Control" sıklıkla duyulur hale geldi. Bu geliştirilmiş versiyonda, öncekine ek olarak sensörlerin yardımına ihtiyaç duyuluyor. Böylece aracın hızı sabitlenmekle kalmıyor, öndeki araç ani fren yaptığında ya da birden yolunuza herhangi bir şey çıktığında otomobil kendiliğinden fren yapıp hızını düşüyor. Günümüzde çoğu marka, bahsedilen sistemi çeşitli donanım paketleriyle müşterilerine sunuyor ancak bu paketler için fazladan ödeme yapmak gerekiyor.

Diğer yandan Hollanda merkezli Mobileye firması da, görüntü tabanlı sürücü asistan sistemleri konusunda araştırmalar yapıp, buna dair geliştirdiği ürünleri piyasaya sunuyor. Firmanın C2-270 olarak adlandırdığı cihaz ise, cruise control donanımı bulunmayan araçları buna benzer bir sistemle buluşturuyor. Cihaz, hızı sabitleyip gerektiğinde düşürmüyor ancak sürücünün her daim dikkatli olmasına katkıda bulunuyor. Bu işi, dikiz aynasının altına yerleştirilen bir kamera ile yapan C2-270, görülebilecek herhangi bir yere yerleştirilen uyarı ekranı ve bu ikisi arasındaki bağlantıyı sağlayacak bir kablodan oluşuyor.

Montaj aşaması ise üç basamakta gerçekleşiyor. Bunlar; araç sinyallerini alma (hız, dönüş sinyalleri, frenler, silecek ve far yükseltme), kamera montajı ve kalibrasyon ile kontrol. Daha sonra aktif hale gelen C2-270, tehlikeli durumlarda ayarlanabilir ses seviyesi ve tehlikeye dair ekranda çıkan simgeler ile sürücüyü birkaç saniye öncesinden uyarıyor. Tehlike mesafesine giren bir yayayı, seyir edilen şeridi, yoldaki hız limitini ve araç takip mesafesini algılayan cihaz, bu durumların ihlali halinde uyarı veriyor. Yine çarpışma ihtimaline karşı uyarı veren sistem, far kontrolünde de yardımcı oluyor.

Kaza oranlarını aşağıya çekmek adına üretilen C2- 270, bireysel kullanıcılardan ziyade, filo araçları için büyük önem taşıyor. Öyle ki, filoya bağlı ya da kiraya verilen araçlarda kaza oranları, normal araçlara oranla iki kat daha yüksek seyrediyor. Diğer yandan bu sistem sayesinde sürücünün yaptığı ihlalleri raporlamak da mümkün oluyor. Takip edildiğini bilen sürücüler daha dikkatli olmaya özen gösteriyor. Bu da Amerikalı yazar George Orwell'ın 1912 adlı kitabında bahsettiği, bireysel ve toplumsal hareketleri sürekli izleyen "Büyük Birader" kavramını akıllara getiriyor.

C2-270 fiyat noktasında otomobil üreticilerinin sunduğu paketlere göre daha ucuz. Buna göre bahsedilen sisteme sahip olmak isteyenlerden 800 dolar (KDV hariç) talep ediliyor. Yine cihazın montajı için de 50 dolar ödemek gerekiyor.

Benzeri sistemler çok az sayıdaki otomobilde standart. Pek çoğundaysa isteğe bağlı olarak alınabiliyor. Kör Nokta Uyarısı, Yaya Koruma Sistemi, Şerit Takip Asistanı adı altındaki bu sistemleri bir bütün olarak almak ise, neredeyse Mobileye'ın bu ürününden iki katı bedellerle otomobillere ekleniyor.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.