otohaber_logo
Haberler
4 Silindire Merhaba
Lüks SUV sınıfının en dinamik üyeleri arasında yer alan BMW X5, üçüncü neslinde de doğumundan gelen tasarım DNA’larına sadık kalırken, yeni nesil için devrim yerine evrim felsefesi benimsenerek zaten iyi işleyen makinenin başarısının devam etmesi hedeflen
4 Silindire Merhaba
BMW'nin viraj ustası, dinamik otomobiller üretmesi 1999 yılına kadar markanın akla gelen ilk özeliklerinden biriyken, tarihindeki ilk SUV X5'in 99'da yollara çıkmasıyla birlikte BMW'de yepyeni bir dönem başlamıştı. BMW'nin marka geleneklerinden dinamik sürüş özellikleri artık 4 tekerlekten çekiş, yüksek sürüş pozisyonu ve heybetli bir karoserle birleşirken, X5'in başarısı sonrasında üç farklı X modelinin de dünyaya gelmesini sağladı. Bir anlamda BMW'nin geleceğini yönlendiren bir model olan X5, bu arada aklıma gelmişken X5'in açtığı yol sonrasında artan XDrive(4x4) BMW'ler sayesinde Alman marka Dünyanın en çok 4 tekerlekten çekişli otomobil üreten üretici olmuştur, şimdi de üçüncü nesliyle karşımızda.

Bazı markalar nesil değişimlerinde radikal yollara başvurabiliyorlar. BMW ise bu konuda dönem dönem tutarsız bir politikaya sahip. Mesela güncel 5 ve 7 Serileri'ndeki nesil değişimlerinde seleflerinden kesin çizgilerle ayrılan modellere imza atan marka, X5'in nesil geçişindeyse ikinci neslin ayak izlerini takip ediyor. Güncel 3 Serisi'nde olduğu gibi farlar daha köşeli ve sert bir hale gelirken, farların büyütülüp belirginleştirilen ön ızgarayla birleşimi de yeni X5'in daha güçlü ve bir yüze kavuşmasını sağlamış. 1999'da yollara çıkan ilk nesilden bu yana ön sis farlarını tamponun üst bölümüne yerleştiren X5'in en yenisinde de bu karakteristik yapı korunmuş. Geçtiğimiz hafta tanıtılan makyajlı 5 Serisi'nde ana farlar ve ön sis farlarında LED opsiyonunu duyuran BMW, aynı özelliği yeni X5'te de sunuyor. Üçüncü neslin siluetinde 1999'dan bu yana kullanılan ana yapıya sadık kalındığı görülürken, ön çamurluklara eklenen hava çıkışları omuz çizgisiyle bütünleşerek yeni X5'in daha heybetli ve sportif görünmesinde pay sahibi oluyorlar. Arka tasarımda da radikal değişikliklerden kaçınılırken, L formlu stoplardaki tasarım oyunlarıyla yeni X5'in daha geniş algılanması hedeflenmiş. Daha önce sadece tavanı kaplayan spoyler artık D sütunlarına doğru da uzanarak hem daha iddialı bir görüntü elde edilmiş hem de aerodinamik sürtünmenin iyileştirilmesi hedeflenmiş.

Karoserdeki ağırbaşlı değişikliklerin bir benzeri de kabin elden geçirilirken yapılmış. Temel yerleşimi selefiyle aynı olan yeni kokpitte 5 Serisi'nden tanıdığımız kumandalar ve göstergeler kullanılırken, yükseltilen oturma pozisyonu ve alçaltılan kokpit sayesinde daha ferah bir atmosfer sunulması hedeflenmiş. BMW tarafından kabindeki malzeme kalitesinin arttırıldığı açıklanan yeni X5'te bu iddianın doğruluğu için araçla ilk randevumuza kadar beklemememiz gerekse de, medya fotoğraflarında Münihli markanın bizlere boş bir iddia sunmadığını söylemek mümkün. Özellikle yeni renk seçenekleri, arttırılan deri bölümler ve ilk kez sunulan ambiyans aydınlatmasıyla birlikte yeni X5 selefine göre çok daha değerli görünüyor.

F15 koduyla üretilen yeni X5'in 2933 mm'lik dingil mesafesi selefiyle aynı seviyedeyken aracın uzunluğu 29 genişliğiyse 5 mm artmış. Yüksekliği selefine göre 14 mm alçalan üçüncü neslin, ikinci nesilden eşdeğer bir versiyonuna göre yaklaşık 90 kg hafiflediği açıklanıyor. Selef modelde olduğu gibi yeni nesilde de opsiyonel olarak üçüncü koltuk sırası da sunulurken, daha önce 620 ile 1750 litre arasında değişen bagaj hacmi yeni modelde 650 ile 1870 litre arasında değişiyor.

İkinci neslinde sınıfının en dinamik ve en iyi yol tutan otomobillerinden biri olan X5, yeni neslinde de aynı platforma güveniyor. Ancak yapılan küçük düzenlemelerle yeni neslin daha rafine bir sürüşe kavuşması hedeflenmiş. Özellikle de konfor anlamında. Adaptif süspansiyon sistemi ve aktif direksiyon sistemi opsiyonlarıyla sürüş dinamizmini daha yukarılara taşımak mümkünken, yeni bir donanım stratejisi uygulamaya başlayan marka, süspansiyon ayarlarını da donanımlara özel yapıyor.

İlk iki neslinde sadece 6 ve 8 silindirli motorlarla yollara çıkan BMW X5, üçüncü neslinde özellikle Türkiye gibi vergilendirmenin silindir hacmiyle yapıldığı pazarlar için iyi bir haberle geliyor. 6 ve 7 Serileri dışında BMW'nin tüm modellerinde kullandığı 218 HP gücündeki 2.0 lt'lik 4 silindirli sihirli dizeli yeni X5'te de mesai yapacak. Yine bu nesil için bir ilk olarak arkadan itişli bir versiyona da sahip olacak olan yeni X5'te 2.0 lt'lik dizel 2013'ün son aylarında görev yapmaya başlayacak.

Almanya'da siparişleri ağustosta alınmaya başlanacak olan yeni X5, kasımda yollarla ilk buluşmasında 4.4 lt 450 HP'lik benzinli V8 ile 3.0 lt 258 HP ve üç turbo beslemeli 3.0 lt 313 HP dizel motorlarla tercih edilebilecek. Tüm motor seçeneklerinde 8 kademeli otomatik ve 4 tekerlekten çekiş standartken, arkadan itişli sDrive versiyonu şimdilik sadece 218 HP gücündeki 2.0 lt'lik dizelle birlikte sunulacak. X5 sDrive25d adını taşıyan baz versiyon için Almanya'da belirlenen başlangıç fiyatı 52.100 Euro. Hali hazırda Türkiye'de satılan 3.0 lt'lik baz dizelin 120.000 Euro civarında bir başlangıç fiyatına sahip olduğu düşünüldüğünde yeni neslinde sDrive25d versiyonuyla gelmesi halinde başlangıç fiyatının 100.000 Euro'nun altında kalması çok mantıklı görünüyor.


Eski tarz devam etse bile yeni tasarım detayları sayesinde X5'in yeni bir nesil olduğuna inanıyoruz.


Stoplarda kullanılan LED sayısı arttırılırken, hem arka tasarım daha çekici hem de genişlik algısı daha yüksek.


Yeni donanım seçenekleri arasında arka koltuklar için ince ekranlar da yer alırken, üç parçalı arka koltuklar birlikte yeni X5'in selefinden daha pratik yükleme özellikleri sunması bekleniyor.


Ambiyans aydınlatmasında farklı renk seçenekleri sunulurken, bölgeler birbirinden bağımsız olarak aydınlatılabiliyor. Sunulan güvenlik ve konfor donanımları makyajlı 5 Serisi'ne paralellik gösteriyor.


Kokpitte temiz çizgiler ve düz yüzeyler dikkat çekerken,ön konsolun üst bölümünde 10.5 inçlik büyük bir ekran yer alıyor.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.