otohaber_logo
Haberler
Sürücüler Dikkat!
Her geçen gün artışını sürdüren trafik kazalarının önüne geçilmesi için hazırlanan değişiklikler, TBMM'de kabul edilerek yürürlüğe kondu. Bu çok önemli değişiklikleri sizin için madde madde sıraladık.
Sürücüler Dikkat!

Artık " alkolmetreye üflemek istemiyorum" ya da " kan tahlili yaptırmak istemiyorum" gibi sözler geçerli olmayacak. Alkolmetreye üflemek istemeyen ya da kan vermek istemeyen sürücünün ehliyetine el konulacak.

Eğer alkolmetreye üflemezseniz ehliyetinize 2 yıl el konulacak ve 2.000 TL para cezası ödeyeceksiniz.

Hususi otomobil kullananlara 0.50 promil sınırı devam ettiriliyor fakat onun dışında kalan tüm araç sürücülerinde promil 0 iken 0.20'ye çıkarıldı.

Eğer promiliniz kullandığınız araca göre 0.20'yi ya da 0.50'yi geçerse 6 ay, 2 yıl ve 5 yıl süreyle ehliyetinize el konulması devam ediyor. Zaman aşımı 5 yıl, yani diyelim ehliyetinize 6 ay el konuldu, 5 yıldan sonra tekrar yakalandığınızda yine 6 ay el konuluyor. Ama bu 5 yıl içerisinde yakalandığınızda 2 yıl, üçüncü kez yakalandığınızda 5 yıl ehliyetinize el konuluyor.

İlk yakalandığınızda 700 TL, ikincisinde 877 TL ve üçüncüsünde de 1.407 TL ceza ödüyorsunuz.

Artık mahkeme yoluyla ehliyetinize el koyma kalktı. Mahkemelerin iş yükünü azaltmak için, polise verilen yetkiyle direk el konulabiliyor.

İlk üflemenizde promilli çıktığınızda eski uygulamada ikinci kez üflemeyi teklif edebiliyordunuz. Artık bu uygulama da sona erdi, ikinci kez üfleme isteğinizi polis geri çevirebilecek.

Alkollü olmadığınız halde ceza aldığınıza inanıyorsanız, mahkeme yolu yine size açık olacak. Fakat ölçüm yapılmayan her saat için rapora 0.15 promil eklenecek.

Eski uygulamada eğer hem alkollü hem de yaralıysanız mahkeme yoluyla ölçüm yapılabiliyordu. Artık polis yaralı sürücününde tükürük, kan ya da idrar yoluyla ölçümünü yaptırabilecek.

Promil üzerinde alkolle yakalanan sürücüler 1 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanabilecek.

Yeni düzenlemeye göre , uyuşturucu alarak araç kullananların ehliyetine 5 yıl süreyle el konulacak ve 3.600 TL para cezası kesilecek. Ayrıca adli işlem de başlatılacak.

Eğer ceza bittikten sonra ehliyetinizi almak istiyorsanız, hiç bir vergi borcunuzun olmaması gerekiyor.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.