otohaber_logo
Haberler
Tek İstedikleri Saygı!
Ülkemizde trafik kazalarında her yıl binlerce kişi hayatını kaybediyor.Bu can kayıpları yetmezmiş gibi bir de hem çevreyi koruyan hem de trafiği rahatlatan bisikletlilere,bilinçsiz araç kullanımından dolayı yolları zehir ediyoruz.
Tek İstedikleri Saygı!

Son bir ayda 5 ayrı trafik kazasında 5 kişinin hayatını kaybetmesinden sonra, bisiklet tutkunları yurt genelinde yaptıkları eylemlerle seslerini tüm Türkiye'ye duyurmayı başardılar.Biz de "otomobil tutkunları" olarak onların bu çağrılarına kulak verip,biraz da olsa yetkilileri ve araç sürücülerini bisiklet tutkunlarına kulak vermeye davet ediyoruz.

Onlar hem doğayı bizim için koruyor,hem de trafikten bir araç daha azaltarak bizim gidebileceğimiz yere daha hızlı ulaşmamızı sağlıyorlar.Genelleme yaparak konuşmak gerekirse,istisnalar hariç,çoğumuzun bisikletlilere gereken saygıyı göstermiyoruz,caddelerde bisiklet için ayrılan şeritlere otomobillerimizle giriyoruz,o ayrılan şeritlere otomobilimizi park ediyoruz.Kaldırımlara yapılan parkları saymıyoruz bile...

Son dönemde bisiklet yollarına az da olsa önem vermeye başlayan belediyeler,ek şeritler açarak bisikletlilerin rahat ve güvenli seyehat etmelerini sağlamaya çalışıyorlar fakat denetim eksikliğinden dolayı bu şeritler genel olarak otomobil sürücüleri tarafından "trafikten kaçma şeridi" olarak kullanılıyor. Avrupa ülkelerinde bisiklet yoluna bırakın otomobilleri,yayaların bile girmesi yasakken,ülkemizde bisiklet yoluna bisiklet haricinde her taşıtı görmek mümkün!

Bu yapılan sorumsuzca araç kullanımlarından dolayı, son bir ayda 5 bisiklet kazası yaşandı ve 5 kişi hayatını kaybetti.Yaşanan bu can kayıpları artık sabırları taşırdı ve bisiklet tutkunları çeşitli illerde ses getirecek eylemlere imza attılar.Bu eylemler sayesinde biraz da olsa kamuoyunun dikkatini çekmeyi başardılar.

Sosyal medya üzerinden örgütlenen bisiklet tutkunları,Caddebostan Sahili'nde toplanarak en son kazanın yaşandığı Dragos'a kadar pedal çevirdiler."Sağ şerit sadece senin değil", "Arabanın sahibisin,yolların değil" şeklinde pankartlar hazırlayan bisiklet tutkunları,Bağdat Caddesi'nde yere yatıp trafiği kapatarak protestolarına son verdiler.

Yazı:Özerk Ihlamur


"MOTORİZE FAŞİZM"

Daha geçen ay bisiklet yüzünden hayatını kaybeden 22 yaşındaki ODTÜ öğrencisi Meril Çiğdem Durmuş'un acısı dinmeden yine arka arkaya çok kötü haberler geldi.11 Ağustos Pazar günü Ankara Üniversitesi öğrencisi Tolga Beyenir,arkadaşları ile birlikte çıktığı İznik Bisiklet Turu dönüşünde,emniyet şeridinden gitmesine ve tüm güvenlik önlemlerini almış olmasına rağmen İnegöl mevkiinde arkasından hızla çarpan sorumsuz bir sürücü yüzünden henüz 19 yaşında hayatını kaybetti.Bu haberin şokunu atlatamadan aynı gün İstanbul Maltepe-Dragos sahilinde sağ şeritte bisikletiyle ilerleyen 42 yaşındaki tecrübeli bisikletçi Zihni Şahin, bir dolmuş sürücüsünün güpegündüz arkadan süratli bir şekilde çarpması sebebiyle hayatını kaybetti.


Bisiklet kazalarında hayatını kaybedenler için yurt çapında ses getiren eylemler gerçekleştirildi.En kalabalık eylem Bağdat Caddesi'nde yapıldı. Eylemciler yola yatarak trafiği tek şeride düşürdü.


Berlin'de 620 km,Amsterdam'da 400 km,Barcelona'da 200 km bisiklet yolu var. İstanbul'da uluslararası standartlarda sadece 5 km!

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.