otohaber_logo
Haberler
Telefonlardan Sonra Araçlara da Geliyor
Günümüzde kişisel ihtiyaçlarımız için kullandığımız masaüstü veya mobil cihazlarımız bilgi toplanabilen birer araç haline geldi ve pek çok üretici veya üçüncü taraf hizmet cihazlarımızdan bizimle ilgili kişisel verileri o veya bu şekilde topluyor.
Telefonlardan Sonra Araçlara da Geliyor

Son yıllarda artık mobil uygulamalar yoluyla bile aracımızın sistemi veya arızaları hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz. Tabi bu durumda otomotiv üreticileri ve yazılımlar da bu bilgilere sahip olabiliyor. Bu bakımdan bir kısıtlama yapılması ihtiyacı doğuyor.

Büyük Amerikan ve Alman otomotiv üreticilerinin kurduğu Auto Alliance, üçüncü taraf firmaların araçlardan topladıkları verilerin kısıtlanması ve kullanılması konusunda bir gizlilik sözleşmesi yayımladı.

Sözleşmeye göre otomotiv üreticileri aracın durumu, sürüş alışkanlıkları gibi verileri toplarken kullanıcıdan izin alacaklar. Ayrıca ihtiyaç olandan fazla bilgi toplanmayacak ve bu konu hakkında mutlaka kullanma kılavuzlarında veya internet sitelerinde kullanıcılara aydınlatma yapılacak. Üreticiler elde ettikleri bu bilgilerin güvenliğini korumak zorunda ve farklı bir yerde kullanılacaksa mutlaka anonim hale getirilecek.

Bununla birlikte veri toplama dışında sistemin araştırılması için kullanıcı iznine başvurulması zorunlu değil. Bununla birlikte Auto Alliance birliği Honda veya Nissan gibi büyük üreticileri kapsamıyor. Bu bakımdan gizlilik sözleşmesi yaygın olarak benimsenmeyebilir. Prensiplerin en erken 2016 yılında başlayan hizmetlerde ve 2017 model araçlarda uygulanması bekleniyor.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.