otohaber_logo
Haberler
Her Boydan SUV
İster ucuz ister pahalı olsun, her markanın hemen hemen bir SUV modeli var. Bu kadar çok seçenek elbette tüketiciyi de farklı beklentilere itiyor.
Her Boydan SUV

Şehre yüksekten bakma alışkanlığı arttıkça, markalar da bu yöndeki çalışmalarını yollara çıkarmaya devam ediyor. Markalar da bu talebe kulak tıkamayıp model çeşitliliğini arttırıyor. Mesela bir Mercedes-Benz bayine girdiğinizde karşınıza GL gibi bir dev, G Serisi gibi kült bir model, ML ve GLK gibi işlevsel araçlar ya da GLA gibi A Serisi üzerinden geliştirilmiş kompakt bir model çıkabiliyor. Bu da markaların bu segmente verdiği önemi gösteriyor. Nitekim Güney Koreli Hyundai, ix35 ve 7 koltuklu Santa Fe ile tüketiciye sunduğu seçenekleri arttırıyor. Yüksek oturma pozisyonlarıyla geleneksel binek otomobillerden ayrılan ve hissiyatıyla prestij duygusunu yaşatan SUV modellerin çeşitliliği arttıkça, fiyat yelpazesi de genişliyor. Yani makul fiyatlı binek bir otomobil yerine önden çekişli bir SUV alma fikri pek çok müşterinin satın alma kararına da yansıyor. Biz de sizler için farklı fiyat ve boyutlarıyla SUV segmentinde yer alan modellerden bir buluşma ayarladık. İşte konuklarımız;

Tabii ki konuklarımızdan önce de SUV modeller vardı. Tıpkı 1941'den bu yana üretilen Jeep modelleri gibi. Ya da Toyota Land Cruiser gibi. Trendin yükselmesinde önemli bir rol oynayan ve Alman üreticinin tabiriyle SAV segmentini oluşturan BMW X5 ile off-road ruhundan çok şehirli yanını ortaya çıkaran modeller de artmaya başladı. Özellikle BMW'nin açtığı yolun ardından son 15 yıldır yükselen bir trend ile satış rakamlarını arttıran SUV modellerin ardından crossover modeller de yollara çıkarak, ekonomik anlamda yüksek otomobillere ulaşmayı kolaylaştırdı. Gelelim ilk konuğumuz olan ve boyutlarıyla adeta dev görüntüsünü veren GL'ye. Mercedes-Benz'in büyük ve 7 koltuklu SUV'u GL'nin fiyatı araç parkurumuzdaki diğer üç SUV'un fiyatının toplamına hemen hemen denk. Elbette opsiyonlarıyla beraber… Maddi konuda kendine bir sınır koymayan ve en üst seviye konfor arayanlar için biçilmez kaftan. Böyle premium bir SUV'un parlak kabininde otururken, bu aracın çok daha zor şartlara da adapte olduğunu unutmamak gerekiyor. Kulağınıza küpe olsun; Bu SUV yalnızca şehre yüksekten bakmak için alınacak bir araç değil. Özellikle boyutlarıyla fark yaratırken, GL ile trafikte bir aracın yanına yanaştığınızda ister istemez yanınızda kalan aracın güneşini kesiyorsunuz. 2455 kg'lik büyük SUV'u kaputunun altındaki 2987 cc'lik V6 motoru hareket ettiriyor. 258 HP güç üreten bu motor, tam 620 Nm tork değeriyle performans anlamında da gücünü ortaya koyuyor. Yani GL ile bir tekneyi rahat rahat çekebilmeniz mümkün. Ayrıca GL'de sunulan Airmatic havalı süspansiyonlar sayesinde gövde yüksekliği ayarlanabiliyor. Bu lüks SUV'u araziye sürmekten bir an dahi çekinmenize de gerek yok. Nitekim; off-road ve eğim iniş modu gibi sürüş özelliklerini de sürücüsünün hizmetine sunuyor.

Gelelim İsveç'in gururu Volvo XC60'a… Eğer kalabalık bir şehirde yaşıyorsanız, bir araçta kompakt boyutlara ve bir dizi güvenlik sistemine ihtiyaç duyuyorsunuz. Volvo'nun kompakt SUV'u şehir hayatına oldukça adapte durumda… Ona bu mavi rengin yakıştığı da aşikar. Makyajlı XC60, Volvo'nun yeni nesil marka yüzüyle daha ağırbaşlı bir görüntüye sahip. 2.0 litrelik turbo dizel motor, otomatik şanzıman ve önden çekişli aktarma ile SUV kavramını yeniden belirliyor. Yeni egzoz çıkışları selefindeki dairesel tasarımı oval bir formda devam ettiriyor. Bu SUV'un 495 litrelik bagajı ikiye bölen katlanabilir panel sayesinde eşyaların yerleşimi de pratik. Volvo modelleri arasında tüm dünyada en fazla satış payına sahip bu kompakt SUV'un heyecan verici tasarımını kaputunun altındaki ve motor yelpazesine yeni katılan 181 HP güç ve 400 Nm tork üreten 2.0 litrelik turbo dizel motor pekiştiriyor. Altı ve sekiz kademeli otomatik şanzımanlarla kombine olan bu motorun 6 kademeli versiyondaki fabrika yakıt tüketimi verisi 6.4 lt/100 km. 8 kademelideyse yakıt tüketimi 4.7 lt/100 km olarak açıklanıyor. Aynı zamanda bu İsveçli, sürücünün işini kolaylaştırmak için elinden geleni yapıyor. Yoğun Trafik Destekli Hız Sabitleyici yani adaptif cruise control gibi sınıfında referans olacak güvenlik donanımlarına yer verirken, ABS Fren ile Acil Duruma Hazır Frenler ve Hidrolik Fren Desteği, Volvo'nun imzalarından…

Yerden yüksek ve 4 tekerlekten çekişli araçların şehirleri istila etmesinin ardından yeni trend olan coupe formlu SUV'ların en prestijli örneklerinden Range Rover Evoque, DNA'larında off-road izleri taşıyor. Onu kızgın ve sinirli yapan asıl mimar elbette farları. Hatta öyle ki caddelerde arkanızda bittiğinde onu teşhis etmek çok kolay… Son yıllarda üretilen belki de her kompakt SUV'un eski görünmesine neden olabilecek kadar yenilikçi bir tasarımla üretilen ve makyajlanan Range Rover Evoque, 4,365mm uzunluğuna karşın 1635mm metrelik genişliği ve kale pencerelerini andıran dar cam yüzeyleriyle olduğundan çok daha büyük bir algı yaratıyor. Kaputunun alındaki 2.0 litrelik turbo beslemeli benzinli motoruyla 240 HP üreten bu kompakt SUV, performans anlamında keyif veriyor. Makyajsız versiyonun en büyük sorunu olan yüksek yakıt tüketimi 9 kademeli ZF şanzımanla birlikte biraz daha aşağılara düşmüş. Gücünü dört tekerlekten çekiş sistemiyle yere aktaran Range Rover Evoque'un 0'dan 100 km/s hıza ulaşması için 7.6 saniye yeterli.

Hyundai SUV sınıfında iki seçenekle yer alıyor. Biri ix35 iken, SUV sınıfında 7 kişilik kabin sunmasıyla MPV'lere de alternatif modellerden biri olan Hyundai Santa Fe, üçüncü nesliyle markanın yeni ve göze hoş gelen tasarım felsefesini yansıtıyor. Normal şartlar altında önden çekişli olarak hareket eden Santa Fe'de yol ve kullanım şartlarına göre güç arka tekerleklere de iletiliyor. Markanın "Storm Edge" adını verdiği tasarım dilinin kullanıldığı Santa Fe'de dinamik ve sportif çizgiler dikkat çekerken, geriye doğru alçalan tavan ve yükselen omuz çizgileri de aracın tasarımını hareketlendiriyor. Selefinde sunulan 2.2 litrelik dizel motorun aksine Türkiye'ye nispeten daha uygun bir 2.0 litrelik CRDi motorla alınabiliyor. 6 kademeli otomatik şanzımanla kombine olan Santa Fe, 7 koltuk kapasiteli bir SUV isteyenlere iyi bir seçenek oluşturuyor. Son derece zengin Executive donanımıyla ithal edilen 7 kişilik SUV'da elektrikli ve hafızalı sürücü koltuğu, deri koltuklar, ön ve arka koltuk ısıtması, Supervision gösterge paneli, geri görüş kamerası, çift bölgeli otomatik ön klima, manuel arka klima, anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi, 19 inçlik hafif alaşım jantlar, açılabilir panoramik cam tavan, xenon farlar ve otomatik park yardımcısı gibi konfor ve güvenlik donanımları standart olarak sunuluyor.

Konuklarımızla geçirdiğimiz bu keyifli vaktin ardından çıkarttığımız sonuç şu; her keseye SUV var.

Fotoğraflar:Ersan Sezer

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.