otohaber_logo
Haberler
Büyük kedi
Jaguar'ın en büyük üyesi XJ LWB, ''ekonomik'' motor seçeneği 2,0 litrelik turbo benzinli ile konuğumuz oldu. Rakiplerine göre fiyat avantajı sağlayan 2,0 lt’lik XJ’nin yeteneklerini keşfedeceğiz.
Büyük kedi

Jaguar XJ, üst sınıftaki otomobillerin ağırbaşlı havasından sıkılanlar için heyecan uyandıran bir tasarımla geldi. Sınıfına göre çok sportif görünmesinde eğimli C sütunlarının etkisi büyük. Arkaya doğru alçalan tavan hattı, yüksek omuz çizgisi otomobilin dinamik bir duruş sunmasını sağlıyor. Büyük ön panjur hava girişi alanını arttırırken önden bakıldığında daha agresif görünmesini sağlıyor. Farların üstünü kapatan kaput tasarımı XJ'nin, bakışlarını avına odaklamış bir jaguar gibi görünmesini sağlıyor. Farlardaki J şeklindeki LED gündüz aydınlatmaları markanın imzası. Cam tavan ve parlak siyah renkli C sütunları bütünlük sunuyor. XJ, BMW 7 Serisi ile birlikte sınıfın en dinamik görünen modelleri arasında. Rakipleri Audi A8 ve Mercedes S Serisi ise daha ağırbaşlı görünüyor.

Jaguar'ın yeni nesil marka yüzüne sahip XE ve XF'yi hatırlatan çizgiler XJ'de fazlaca yer bulmuş. Ancak XJ'nin daha geniş iz mesafesi ve arkaya doğru alçalan tavan çizgisi küçük kardeşlerinden de ayrılmasını sağlıyor. Profilden bakıldığında uzunluğu sayesinde markanın amiral gemisi konumunda olduğu net bir şekilde ayırt edilebiliyor. Standart XJ'nin 5 metreyi aşan uzunluğu heybetli görünümün temelini oluştururken bir de, test aracımızda olduğu gibi uzun şasili seçeneği bulunuyor. Standart XJ, 5130 mm uzunluğa ve 3032 mm dingil mesfesine sahip bir dev. LWB, yani uzun şasilisi ise 5255 mm uzunluğa ve 3157 mm dingil mesafesine sahip. Yani 125 mm daha fazla dingil mesafesi sunuyor. Bu da arka koltuklarda birinci sınıf bir yaşam alanı için yeterli alan sunulmasını sağlıyor. İç mekanda baş ve bacak mesafeleri cömert. Uzun şasi sayesinde arka koltuklarda bacak bacak üstüne atmak mümkün. Ön koltukların altında yer alan ayak dayama eklentileri arka koltuktakilerin konforunu daha da arttırıyor. Arka koltukların ortasındaki sırtlık bölümü indirilip, kol dayanağı olarak kullanılması ve iki kişinin yaşam alanının tamamen ayırılması da sağlanıyor. Bu kol dayanağının üstündeki düğmelerle arka koltukların, bel, sırt ve oturma minderi ayarları elektrikli olarak kontrol edilebiliyor.Ön koltuk sırtlıklarına gizlenebilen 10,2 inçlik renkli ekranlar ve masalarla da konfor ve fonksiyonellik arttırılmış.

Sürücü koltuğuna geçtiğimizde arkadaki rahatlığı buluyoruz. Koltuk minderleri uzun yolculuklarda bile konfordan ödün verilmemesini sağlıyor. Dar arka cama ve 5 metreyi aşkın uzunluğa rağmen görüş açılarında fazla sorun hissedilmiyor.

Yumuşak direksiyon sistemi de sürüş konforunu arttırıyor. Özellikle manevralarda bu yumuşak yapıya ihtiyaç duyuluyor. Sürüş sırasında ise daha sert bir direksiyon istenilirse elektrikli olarak kontrol edilen sistemde tercihe göre sportif ayarlara geçilebiliyor. Bunun için dairesel vites kontrol ünitesinin yanındaki sürüş kişiselleştirme sisteminin düğmesine basmak yeterli. Bu sistemle direksiyon yönlendirmesi sertleşirken, süspansiyon motor ve şanzıman da daha keskin yapıya bürünüyor. Süspansiyon sistemi uzun şasi seçeneği için daha fazla konfor odaklı. Kısa şasiden farklı olarak arkada havalı süspansiyon sistemi kullanılmış. Yumuşak süspansiyon ayarları otomobilin yolda süzülürcesine yol almasını sağlıyor. Uzun şasiye özel olarak gelen havalı arka süspansiyonun da etkisiyle otomobilin ön ve arka süspansiyon sisteminin tepkileri farklı hissediliyor. Çok yumuşak arka süspansiyon ve uzun şasi ani ağırlık transferlerinde beklenilen dinamizmi sağlayamıyor. Ama bu durum sürüş güvenliği konusunda bir dezavantaj sağlamıyor.

Daha önce BMW 7 Serisi'nde de benzer silindir hacminde bir motor kullanıp bu sınıfta 2,0 litrelik benzinli motorun da tatminkar olabileceğini görmüştük. Benzer tecrübeyi Jaguar XJ de 240 HP'lik turbo benzinli motorla sunabiliyor. Jaguar'ın kardeş markası Land Rover'ın da modellerinde daha önce kullandığımız 8 ileri vitesli otomatik şanzıman ve 2,0 litrelik motor ikilisi XJ'de de dinamik bir tecrübe yaşatıyor. Turbo sayesinde XJ'nin ilk hızlanma ve ara hızlanmalarda tatminkar olabiliyor. Arka tekerleklere ani güç patlamaları iletmemesi de otomobilin kontrol edilebilirliğini arttırıyor.

Motor ile büyük bir uyum içinde olan 8 ileri vitesli otomatik şanzıman da yeteri kadar hızlı. Asıl önemli olan ise konforu bozmayacak kadar akıcı ve sarsıntısız çalışmayı başarıyor. Yakıt ekonomisi konusunda da kabul edilebilir olabilen XJ ile 10 lt/100 km'lik ortalama tüketim ile yol almak mümkün.

Lüks etkisini sağlamayı başardığı görülen XJ'nin kalite ve konfor konularında da başarılı olduğunu görüyoruz. 2,0 litrelik benzinli motor ile sınıfının standartlarına göre makul olabilen başlangıç fiyatının yanı sıra 3,0 litrelik turbo dizel motor seçeneğine göre de yaklaşık 254 bin TL'lik bir avantaj da sağlıyor.

Yazı: Koray Kodal Fotoğraflar: Ersan Sezer

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.