otohaber_logo
Haberler
Ucuz otomobil için devrim gibi gelişme
Motor ve mekanik parçaları hariç tüm gövde parçaları 3 boyutlu yazıcıda üretilen Blade, devrim yaratacak. İnsanlar otomobillerini evde Lego oyuncak gibi monte edebilecek. Otomobil fiyatları düşecek
Ucuz otomobil için devrim gibi gelişme

Otomotiv sanayisinde en büyük devrimi Henry Ford yaptı. Seri üretim adı verilen yöntemle, maliyetleri düşürüp, insanların otomobil sahibi olmasının önünü açtı. Otomotiv sektörü, onun sayesinde bugünkü konumuna ulaştı. Bugünlerde geleneksel üretim metotlarını ortadan kaldıracak devrim niteliğinde yeni bir üretim şekli konuşuluyor. Bu gerçekleşirse, dev yatırımlara, büyük fabrikalara gerek kalmayacak. İnsanlar evlerinde otomobillerini Lego oyuncak gibi monte edebilecek. Otomobil fiyatları ciddi oranda düşecek. Yaklaşık 5'te 1'i kadar ucuzlayacak. San Fransisco merkezli Divergent Microfactories şirketi, otomotiv dünyasında çığır açacak Blade'i tanıttı. Blade'in en önemli özelliği, şasisi 3 boyutlu yazıcı ile üretilen dünyanın ilk süper spor otomobili olması. Motor ve mekanik aksamı hariç tüm gövde parçaları 3 boyutlu yazıcılarda üretiliyor. Yaklaşık 47 kilogram ağırlığındaki şasi üç boyutlu yazıcıdan basılmış alüminyum parçadan oluşuyor. Bu parçalar 30 dakika içerisinde kalifiye eleman ihtiyacı olmadan kolaylıkla birleştirilebiliyor. Blade'in CNG ile çalışan dört silindirli turbo motoru, 700 bg güç üretiyor. Güçlü motor, 635 kg'lik hafif fiber gövde sayesinde Blade'i, 0-100 km'ye sadee 2.5 saniyede çıkıyor. Sınırlı sayıda üretim yapan firma, yakın bir zamanda seri üretime geçmeyi hedefliyor.

20 MİLYON DOLAR YATIRIM

Divergent Microfactories CEO'su Kevin Czinger, Blade'in en önemli özelliğinin geleneksel üretimdeki gibi maliyeti yüksek fabrikalara ihtiyaç duymadığını söyledi. Standart bir otomobil fabrikası için yapılan yatırımın bir milyar dolar olduğunu ifade eden Czinger, Blade'in 20 milyon dolar yatırımla kurulacak bir fabrikada yılda 10 bin adet üretilebileceğini söyledi.

Ufuk SANDIK / Sabah

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.