otohaber_logo
Haberler
Hava kirliliği yüzünden 20 yaşından büyük araçlar artık trafiğe çıkamayabilir
Önümüzdeki 10 yıl içerisinde hayata geçirilmesi planlanan yasaklar, yüksek tehlike seviyesinden ötürü Barselona yönetimini daha erken davranmak zorunda bıraktı.
Hava kirliliği yüzünden 20 yaşından büyük araçlar artık trafiğe çıkamayabilir

Hava kirliliğinin insan hayatına doğrudan verdiği etkilerle birlikte özellikle otomobil dünyası adına yerel yönetimlerden gelecekte atılacak adımlara geçtiğimiz dönemde de şahit olduk. Almanya, Fransa ve İskandinav ülkelerinde ilk adımda dizel motorların kullanımını kademeleri olarak yasaklayan bu adımlar son yıllarda elektrikli otomobil pazarına gerek yatırım gerekse ilgi anlamında önemli geliştirmeleri beraberinde getirdi. Hava kirliliğinde halihazırda sorun yaşayan yerlerden olan Barselona da bunun önüne geçmek adına önümüzdeki iki yıl içerisinde hayata geçirmeyi planladığı bir adımı atmaya hazırlanıyor.

Şehir konseyi ve yerel yönetimlerce masaya yatırılan projede 20 yaşın üzerinde olan otomobillerin çalışma günlerinde sokağa çıkmasının yasaklanması planlanıyor. Anlaşmanın önemli maddelerinden birisi de yerel yönetimlerin dilerlerse bu yasağı bölgelerinde 1 Kasım 2017'den itibaren yürürlüğe sokabilecek olması. Yetkililerin açıklamalarına göre kısa vadeli planlarda bu adımın ilk beş yılda kirliliği yüzde 10 oranında düşürmesi bekleniyor. Projeyle ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Janet Sanz; "Barselona halkı yaptığımız anketlerde bizlere hava kirliliğine önlem almamızı, savaşmamızı söylüyor çünkü bu seviye artık sağlık sorunlarına neden olmaya başladı." diyerek toplu taşımayla ilgili de önemli adımlar atacaklarını ifade etti. Madrid, Paris, Athens ve Mexico City gibi yerler de geçtiğimiz dönemde 2025 yılı itibarıyla şehir merkezlerine dizel otomobillerin girmesini yasaklayacağını açıklamıştı.

Kaynak: LOG

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.