otohaber_logo
Haberler
Elektrikli araç şarj istasyonları yaygınlaşıyor
Türkiye'de elektrikli otomobil sayısı her yıl artarken, şarj istasyonları da otoyol, dinlenme tesisleri ve alışveriş merkezlerinde yaygınlaşıyor
Elektrikli araç şarj istasyonları yaygınlaşıyor
Elektrikli şarj istasyonu üreticileri yerel yönetimlerin elektrikli otobüs ve kamyon alımları yapmasını memnuniyetle karşılıyor - TEHAD Yönetim Kurulu Başkanı Bayram: - "Yüzde 100 elektrikli otomobillerin menzili bugün 400 kilometrelere kadar çıkmıştır. Bu araçların şarj süresi ise yarım saat ile 2,5 saat arasında değişmekte" - "Alışveriş merkezleri, oteller, plazalar, şehir içi açık ve kapalı otoparklar, şarj istasyonları için doğru adresler" - Eşarj Kurucu Ortağı Bahar: - "Halka açık istasyonlarımızda Renault Zoe'yi bir saatte i3'ü 2,5 saatte yüzde 100 şarj edebiliyoruz. İkisini de ?16-17 liraya tam şarj ediyoruz"

Elektrikli şarj istasyonu üreticileri, yerel yönetimlerin elektrikli minibüs, otobüs ve kamyon alımları yapmasını memnuniyetle karşılıyor. Otoyol dinlenme tesisleri, alışveriş merkezleri ve büyük konut projelerinden talep almaya başlayan üreticiler, yerel yönetimlerin desteğini de alarak akaryakıt istasyonlarında ve kent merkezlerinde yer bulmayı hedefliyor.

AA muhabirine açıklamalar yapan Türkiye Elektrikli ve Hibrit Araçlar Derneği (TEHAD) Yönetim Kurulu Başkanı Berkan Bayram, Türkiye'de bine yakın elektrikli araç bulunduğunu belirterek, "Bunların marka olarak dağılımı BMW i3, Renault Zoe - Twizy - Fluence, Tesla Model S ve X, DMA eCorolla ve elektrikli araca çevrim şeklindedir. Ayrıca 50'ye yakın elektrikli otobüs de yola çıkmaya başladı. Başta İzmir olmak üzere bazı yerel yönetimler elektrikli otobüsleri hizmete aldı. Ayrıca İETT, 200 adet elektrikli otobüs almak için ihaleye çıkmış durumdadır." bilgilerini verdi.

- "Konut projelerinde de artık istasyonlar için yer gösterilmeye başlandı"

Fiyatları 25 bin dolarla 120 bin dolar arasında değişen elektrikli otomobillerin dünyada olduğu gibi Türkiye'de de rağbet gördüğünü aktaran Bayram, "Yüzde 100 elektrikli otomobillerin menzili bugün 400 kilometrelere kadar çıkmıştır. Bu araçların şarj süresi ise yarım saat ile 2,5 saat arasında değişmektedir. Kullanıcılar 2 dakikada benzin almak yerine bu kadar süreyi bekler mi beklemez mi burası şimdilik elektrikli araçların yaygınlaşmasının önünde engel... Diğer yandan şarj teknolojileri araştırmalarına ciddi yatırım yapılıyor ve en önemlisi petrol bir gün bitecek ancak güneş doğdukça elektrik hep var olacak." dedi.

Şarj noktalarının doğru konumlandırılmasının, şehir içi trafiğin yönetilmesi ve akıllı hareketlilik açısından önemine işaret eden Bayram, "Alışveriş merkezleri, oteller, plazalar, şehir içi açık ve kapalı otoparklar, şarj istasyonları için doğru adresler olmakla birlikte, son zamanlarda yükselen konut projelerinde de artık istasyonlar için yer gösterilmeye başlandı. Konut projesinde çevreci ve enerji tasarruflu elektrikli araçlar için şarj istasyonlarını dahil eden firmalar, yaptıkları konutların puanlarını artırmakta ve satılabilirlik oranları da buna paralel olarak yükseltebilmektedir." ifadelerini kullandı.

- "Japonya'da şarj istasyonu sayısı akaryakıt istasyonu sayısını geçmiş durumda"

Bayram, genel olarak elektrikli otobüs, otomobil veya kamyon gibi tüm elektrikli araçların şarj edilme yönteminin benzerlik arz ettiğini söyleyerek, şunları aktardı:

"Bir soket girişi vasıtasıyla üzerinde taşıdıkları batarya grubuna elektriğin iletimi ve bu batarya grubunda bu enerjinin depolanması, aynı yöntemler ile sağlanır. Fakat elektrikli otobüslerde ayrıca pantograf olarak adlandırdığımız bir enerji iletim aparatı sayesinde, otobüsün üstünden de şarj etme imkanı mevcuttur. Bunun haricinde yaygın sistem, bir şarj istasyonundan kablo vasıtasıyla şarj etmektir.

Teknoloji açısından bakarsak, kablolu şarj yöntemi, tamamen kablosuza yani endüktif şarj yöntemine doğru gitmektedir. Evlerimizde kullandığımız elektrikli diş fırçalarının sahip olduğu teknoloji. Tabii daha büyük bir enerji ihtiyacı ve biraz daha komplike bir sistem gereksinimi vardır."

Çin'de kurulan elektrikli araç şarj istasyonu sayısının 50 bini geçtiğini aktaran Bayram, Çin'de geçtiğimiz yıl 361 bin adet elektrikli aracın satıldığını kaydetti.

Bayram, Japonya'da şarj istasyonu sayısının akaryakıt istasyonu sayısını geçtiğini, elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın ise tek başına 3 bini bulan şarj istasyonu ağı kurduğunu anlattı.

Türkiye'de halka açık şarj istasyonları ile konut projelerine kurulan istasyonlar ve ev tipi istasyonların toplamının binin üzerinde olduğu bilgisini veren Bayram, "Bu sayının yaklaşık yüzde 20'si İstanbul'dadır. Bu noktada devlet ve yerel yönetimlere büyük görevler düşüyor. Yerel yönetimlerin bir an önce temiz hava, çevre ve insan sağlığını göz önünde bulundurarak, yüksek karbon emisyon oranlarına sahip dizel ve benzin motorlu araçların şehir merkezlerinde, sağlık ve eğitim alanlarında kullanımlarını kısıtlamak zorundadır." ifadelerini kullandı.

- "Ankara'daki kullanıcılarımız İstanbul'a göre çok daha hevesli"

Eşarj Şarj Ağı Operatörü firmasının Kurucu Ortaklarından Cem Bahar, "Araçların şarj olma süreleri aracın kabul ettiği güce göre değişiyor. Mesela halka açık istasyonlarımızda Renault Zoe'yi bir saatte i3'ü 2,5 saatte yüzde 100 şarj edebiliyoruz. İkisini de 16-17 liraya tam şarj ediyoruz. Yeni ve menzili 400 kilometreye kadar çıkmış araçların Türkiye'ye gelmesiyle 400 kilometre menzilli araçları da ortalama 25-30 liraya şarj edeceğiz. Menzil artınca batarya kapasitesi de arttığı için şarj süreleri bir saat kadar uzayacak. Biz bu süreleri aşağıya çekmek için daha hızlı şarj istasyonları kurmaya başlıyoruz. Bu sayede 400 km'lik menzilli araçları 15 dakikada şarj etmeyi planlıyoruz." bilgilerini verdi.

- "Alt yapı yatırımlarımızı tamamlayabilirsek önemli yakıt avantajı sağlayabiliriz"

Evlere şarj istasyonu kurulumu için ücretin 500 avrodan başladığını belirten Bahar, "Şu anda Türkiye'de 500'ün üzerinde ev tipi istasyon kurduk. Adıyaman'dan Şanlıurfa'ya, Muğla'dan, Trabzon'a kadar kurulumlar gerçekleştirdik. AVM'ler, akaryakıt ve dinlenme tesislerine çeşitli iş modelleriyle bu yatırımı yapabiliyoruz. Veya tesis sahipleri bu ürünleri bizden alarak elektrikli araç sahibi müşterilerine hizmet sunabiliyor." dedi.

Türkiye'de en fazla Ankara'dan istasyon kurulum talebi aldıklarını anlatan Bahar, "Talepler daha çok Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirlerden. Şehirleri bağlayan otobanlar üzerinde yoğunlaşıyor. Ankara'daki kullanıcılarımızın oransal olarak İstanbul'a göre çok daha hevesli olduğunu görüyoruz. Antalya ve İzmir'in de hızlı gelişeceğini düşünüyoruz. Orada 50-100 kilometre mesafeye insanlar devamlı yolculuk yapmaktadır. Alt yapı yatırımlarımızı tamamlayabilirsek önemli yakıt avantajı sağlayabiliriz. Bir bölgenin hızlı veya yavaş gelişmesi aslında büyük oranda şarj istasyonlarının yaygınlığıyla alakalıdır." diye konuştu.

- "İstasyon talepleri akaryakıt istasyonları ile dinlenme tesislerinde yoğunlaştı"

Şehir içlerinde AVM, konut projesi, akaryakıt istasyonu, restoran gibi lokasyon sahibi olan işletme ve bireylerin kendilerinden elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu talep ettiğini anlatan Bahar, "İstasyon talepleri şehirler arası yollarda ağırlıklı akaryakıt istasyonları ile düzenli dinlenme ve konaklama tesislerinde yoğunlaştı. Şarj istasyonlarının en fazla yaygınlaşmasını beklediğimiz yerler yine ana şehirler ve bu tarz tesislerdir." ifadelerini kullandı.

Bahar, istasyonlarda ücretlendirmeyi dakika üzerinden yaptıklarını belirterek, "Renault'nun elektrikli otomobili Zoe'yi evde 8-9 liraya şarj edip yaklaşık 180 kilometre menzile ulaşabiliyorken bizde 17 liraya şarj edebiliyorsunuz." örneğini verdi.

Gersan CEO'su Yüksel Kardeş de, "Özellikle şarj altyapısı konusunda bir an önce ciddi yönlendirme ve zorunlulukların gündeme gelmesi halinde, elektrikli araçlar trafiğe çıktığında geç kalınmaması sağlanacaktır." uyarısında bulundu.


Kaynak: AA

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.