otohaber_logo
Haberler
Otomotivin yol haritası
İTÜ ARI Teknokent'in öncülüğünde ilk kez düzenlenen Next Mobility Summit’te geleceğin otomotiv ve hareketlilik endüstrisinin yol haritası çizildi. Zirveye, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü de katıldı.
Otomotivin yol haritası

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve İTÜ ARI Teknokent'in öncülüğünde ilk kez düzenlenen Next Mobility Summit'te geleceğin otomotiv ve hareketlilik endüstrisinin temelleri atılırken otohaber Dergisi'nin düzenlediği Hayalindeki Otomobili Tasarla Yarışması da duyuruldu. T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü'nün de katıldığı Next Mobility Summit'te özel sektör temsilcileri, akademisyenler, bu alanda sürdürülebilir ve lider bir ekosistem inşa etmek adına vizyonlarını paylaştılar. Next Mobility Summit'te Ana Sponsor maxim integrated, Platin Sponsor Mercedes-Benz Türk, Medya Çözüm Ortağı otohaber, Paydaşlar ise OSD ve TEHAD'dı.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, yaptığı konuşmada, geleceğin otomobilleri geliştirilirken çevre duyarlılığının da göz önüne alınması gerektiğini vurguladı.

Next Mobility Summit'te otomotiv ve hareketlilik endüstrisinin fikir liderleri ile bir araya gelen T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, sanayileşmede öncü ve sürükleyici bir rolü olan otomotiv sektörünün yeni teknolojinin ilk kullanım alanı olduğunu belirterek, "Bu nedenle özel sektör, ana-yan sanayi ve üniversiteyi bir araya getiren bu çalışmayı önemsiyoruz. Zira IV. Sanayi Devrimi'nin ilk uygulamaları otomotiv sektöründe yaşanacak" dedi.

İTÜ ARI Teknokent COO'su Gökçe Tabak, otomotiv endüstrisinde dijitalleşmeyle birlikte sınırların ortadan kalktığını belirtti.

Türkiye'nin otomotivde dünyanın önemli bir merkezi haline geldiğini ifade eden Özlü, şunları söyledi: "Artık nicelikten niteliğe doğru geçiş başlatmalı, teknoloji alanında bir sıçrama gerçekleştirmeliyiz. Teknolojinin şekillendirdiği yeni otomotiv dünyasında öncü rolü oynamak zorundayız. Türkiye'de sektörün çok ciddi bir Ar-Ge yapılanması ve harcaması var. Her 4 Ar-Ge kuruluşundan biri otomotiv sektörüne hizmet ediyor. Önümüzdeki süreçte ana-yan sanayi ilişkisini daha verimli ve etkili kurgulamalıyız. Bu alanda 2030 yılında maliyetlerin yarısı yazılım ve elektronikten oluşacak. Kendimizi bu yeni dünyaya hazırlamak zorundayız".

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, özel sektör, ana-yan sanayi ve üniversiteyi bir araya getiren Next Mobility Summit'i önemsediğini söyledi.

Etkinlikte Otomotiv & Hareketlilik Kümesi başlığı altında bir sunum gerçekleştiren İTÜ ARI Teknokent COO'su Gökçe Tabak, dijitalleşmeyle birlikte yeniden evrilen otomotiv endüstrisine teknoloji üretmek ve geliştirmek üzere yeni bir Ar-Ge merkezi kuracaklarını da söyledi. İTÜ ve İTÜ ARI Teknokent'in bugüne kadar mühendislik ve insan kaynağı alanında desteklediği otomotiv endüstrisinde dijitalleşme ile birlikte sınırların ortadan kalktığını belirten Tabak, "Dijitalleşme ile birlikte gelişen tüketici davranışları otomotiv firmalarını gelişmeye zorluyor. Hareketlilik kavramı da bir diğer zorlayıcı nokta. Mobil cihazlar sayesinde hareket halindeyken yapabildiğimiz şeyler değişmeye başladı ve farklı araç alternatifleri gelişiyor. Tüm bu dinamikler otomotiv endüstrisi için şu anda çok da kritik görülmeyen bazı oyuncuları gelecekte bugünün aksine kilit bir role büründürecek" dedi.

Disrupters! Araçların Çevrimiçi Yolcuları paneline VEESE CTO'su Arslan Keleş, Turkcell Smart Places Ürün Ekibi Yöneticisi Onur Turan ve IUGO Genel Müdürü Evren Özatay katıldı.

otohaber Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Halit Bolkan, Hayalindeki Otomobili Tasarla Yarışması'nın detaylarını aktarırken, teknolojinin ve tasarımın birbirini desteklemesi gerektiğini vurguladı ve teknolojinin hayatımıza yön verdiğini ancak tasarımın da kendimizi ifade etmemizi sağladığını söyledi.

maxim integrated İstanbul Tasarım Merkezi Direktörü Arda Bafra, otonom teknolojilerinin yaygınlaşma sürecini anlattı.

Halit Bolkan ayrıca Araçların Çevrimiçi Yolcuları panelinde, IUGO Genel Müdürü Evren Özatay, Turkcell Smart Places Ürün Ekibi Yöneticisi Onur Turan ve VEESE CTO'su Arslan Keleş ile gelecekte otomobillerin yolcularına sunacağı bağlanabilirlik çözümleri ve yaşanabilecek sorunları konuştu.

Yazı: Eray Özgür, Fotoğraflar: Ersan Sezer, Deniz Toprak

Frost&Sullivan Başdanışmanı Mine Özcan, araç paylaşımının yaygınlaşacağını ve maliyet tasarrufu sağlanacağını söyledi.

DMA Yönetim Kurulu Başkanı Önder Yol, elektrikli otomobil geliştirme hikayelerini ve gelecek planlarını anlattı.

Silver Spring Networks EMEA Genel Müdürü Burak Aydın, GE Türkiye İnovasyon Direktörü Ussal Şahbaz, Yoyo Kurucu Ortağı Yavuz Barkın, Ölçsan Genel Müdürü Burak Sondal, Akıllı Şehirlerde Akıllı Hareketlilik panelinde, geleceğin şehirlerinde insanların mobilite ihtiyaçlarını nasıl giderecekleri konusunda fikirlerini paylaştılar.

Turkuvaz Dergi Grubu Genel Müdür Vekili Tuncel Sunar, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Danışmanı Füsun Kayaalp, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, İTÜ ARI Teknokent CEO'su Kenan Çolpan ve İTÜ ARI Teknokent COO'su Gökçe Tabak, geleceğin otomotiv teknolojileri ve Türkiye'nin atılımlarıyla ilgili fikir alışverişinde bulundu.

İnci GS Yuasa Endüstriyel Enerji Depolama Çözümleri Müdürü Can Aksakal, batarya geliştirme çalışmalarını ve çözümlerini anlattı.

Mercedes-Benz Türk, otonom sürüşte en ileri modellerden biri olan E Serisi'ni sergilerken, 50. Yılında 50 Startup projesini de tanıttı.

Shell Türkiye Madeni Yağlar Genel Müdürü Seyfettin Uzunçakmak ile Shell Eco-marathon'a katılan Team Terakki'nin aracını inceledik ve genç takım üyeleriyle konuştuk.

İTÜ ARI Teknokent COO'su Gökçe Tabak, otomotive yönelik kuracakları yeni Ar-Ge merkezinin tanıtımını yaptı.

Otomotiv dünyasının önde gelen üst düzey yöneticileri de Next Mobility Summit'i takip edenler arasındaydı.

otohaber'in Hayalindeki Otomobili Tasarla yarışmasının ilk duyurusu Next Mobility Summit'te Halit Bolkan tarafından yapıldı.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.