otohaber_logo
Haberler
Çocukların güvenliği için oto koltuğunu ters yönde kullanmak gerekiyor
Yolculuk sırasındaki olası kaza risklerine karşı; çocuk oto koltuklarının sürüş yönünün tersine kullanılmasının güvenliği 5 kat daha arttırdığı açıklandı.
Çocukların güvenliği için oto koltuğunu ters yönde kullanmak gerekiyor

Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu'nun (BM-AEK) resmi olarak kabul ettiği UN R129 (i-Size) yönetmelik çerçevesinde, Avrupa'da araçlarda çocuk oto koltuğu kullanımının zorunlu hale getirildiği belirtildi. Yolculuk sırasında gerçekleşebilecek olası kazalara karşı çocukların zarar görmemesi ve daha güvenli seyahat için oto koltuklarının sürüş yönünün tersine kullanılması gerektiğinin önemine değinildi. Türkiye'de boyu 135 santimetre ve ağırlığı 36 kilogramın altındaki çocuklarla yapılacak seyahatlerde oto koltuğu kullanılmasının zorunlu olduğunu belirten Besafe Türkiye Sorumlusu Dr. Kasım Yiğit, ülkemizde de bu uygulamaya önem verilmesi gerektiğini vurguluyor.

Çocuklar için Güvenli Seyahat

Çocukların araç içerisinde güvenli bir seyahat gerçekleştirmesi için oto koltuklarının büyük önem taşıdığını belirten Besafe Türkiye Sorumlusu ve Bebek Yaşam Genel Müdürü Dr. Kasım Yiğit, "Arka yönelimli çocuk oto koltukları herhangi bir kaza esnasında oluşacak darbeleri en aza indirgiyor. Avrupa ülkeleri bu konuda oldukça bilinçli. Oto koltukları ile ilgili Avrupa'daki uygulamalarda Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu'nun (BM-AEK) resmi olarak kabul ettiği UN R129 (i-Size) yönetmeliği uygulanıyor. İstatistikler sürüş yönünün tersine oturtulan çocukların kazada yaralanma riskinin azaldığını ortaya koyuyor. Türkiye'de trafik kazası oranı çok yüksek. Bu nedenle çocukların güvenli seyahati için aileleri bilinçlendirmek gerekiyor" dedi.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.