otohaber_logo
Haberler
5G'ye giden yolda otomotiv sektörü çalıştayı
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, otomotiv sektörünün ve akıllı ulaşım sistemlerinin ihtiyaç duyacağı kapasite, hız ve gecikme sürelerinin şu anki sistem ve teknolojiyle yapılmasının konsept olarak mümkün olduğunu anca
5G'ye giden yolda otomotiv sektörü çalıştayı

Sayan, 5G'ye Giden Yolda Otomotiv Sektörü Çalıştayı'nın açılışında, yeni nesil iletişim teknolojileriyle otomotiv sektörünün buluştuğu noktayı masaya yatıracaklarını ifade etti.

Çalıştayın büyük atılımlar yapma noktasında herkese daha fazla cesaret ve güven aşılayacağını dile getiren Sayan, Türkiye'yi 5G ve ötesine hazırlamak amacıyla kurulan "5GTR" forumunun alt grupları çalışmalarına hız vereceklerini bildirdi.

Sayan, 5G ile yüksek veri hızı, düşük gecikme süreleri, daha fazla veri kapasitesi, enerji ve maliyet verimliliği yararlarına ek olarak dikey sektörler olarak adlandırılan enerji, otomotiv ve eğlence gibi alanlarda da ciddi değişimler yaşanacağını söyledi.

5G ile yaşanacak değişimin en çok hissedileceği sektörlerin başında otomotiv sektörü ve akıllı ulaşım sistemlerinin geldiğine dikkati çeken Sayan, "Piyasadaki araçlarda sürüşü bizler için kolaylaştıran yarı-otonom teknolojiler kullanılmaya başlandı. Ancak tamamen otonom arabalardan da çok uzak değiliz. Şu an bunun üzerinde çalışan birçok şirket var ve ilk otonom araçlar için verilen 2020 yılı, aynı zamanda 5G için standardizasyon çalışmalarının tamamlanmasının ve ilk ticari amaçlı 5G hizmetlerine başlanmasının hedeflendiği yıl." diye konuştu.

Sayan, bilgi ve iletişim teknolojilerinin, yaşanacak değişimin odağında olduğunu anlatarak, şunları kaydetti: "Otomotiv sektörünün ve daha genel bir bakışla akıllı ulaşım sistemlerinin ihtiyaç duyacağı kapasite, hız ve gecikme sürelerinin şu anki sistem ve teknolojiyle yapılması konsept olarak mümkünken, bunların tüm araçlara uygulanması ancak 5G ile mümkün olacak. Bunun için mutlaka 5G'ye geçişin gerçekleştirilmesi ve dikey sektörlerdeki gelişmelere paralel olarak yeni altyapıların olması lazım. Katma değeri yüksek olan bu teknolojik dönüşümün öncüleri, köklü bir medeniyetin temsilcileri olan bizler olmalıyız ve olacağız. Değişimin öncüsü olma yolunda her türlü imkana sahibiz."

"Akıllı ulaşım teknolojileriyle insan hatası payı en aza inecek"

Akıllı ulaşım sistemlerinin sadece konfor talebinden değil, aynı zamanda emniyet ihtiyacından ortaya çıktığına işaret eden Sayan, istatistiklere göre trafik kazalarının çok büyük bir kısmının insan hatalarından kaynaklandığını, başta otonom araçlar olmak üzere akıllı ulaşım teknolojileriyle insan hatası payını en aza indirerek, yaşamların kurtarılacağını ve gereksiz kaynak tüketiminin kısılacağını bildirdi. Türkiye'nin yeni nesil teknolojilerde sadece satın alan ve tüketen konumunda değil, üreten ve liderlik eden konumda olması gerektiğine dikkati çeken Sayan, iletişim sektöründe bunlarla ilgili çalışmaların yapıldığını söyledi.

"Veriler ülke içinde kalmalı"

Kişisel verilerin ülke içinde kalması ve izin olmadan bu verilerin kimseyle paylaşılamamasının en önemli konuların başında geldiğini vurgulayan Sayan, "Bütün bu sistemler uzaktan yapılabiliyor, sizin nerede olduğunuz tespit edilebiliyor, SIM kartla araca erişebiliyor. Bunun da kurallar silsilesi içinde nasıl yapılabileceğinin önümüzdeki süreçte ülkemizde olmasıyla ilgili hükümleri ve konuları konuşmak, tartışmak üzere ilgili arkadaşlarımızı davet ettik. Gün boyunca bu konuları görüşeceğiz ve bununla ilgili gerekli mevzuat değişiklilerini de yapacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Akıllı araçların sürücüsüz kullanımına ilişkin bilgi alan Sayan, söz konusu araçların cep telefonuyla sürücüsüz bir şekilde kullanımının demosunu izledi.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.