otohaber_logo
Haberler
Asyalı melezlerin savaşı
Türkiye’de hibrit otomobil savaşı kızışıyor. Asyalı markalar hibrit modellerini birbiri ardına satışa sunuyor. Son olarak Koreli KIA, hibrit modeli Niro’yu tanıttı
Asyalı melezlerin savaşı

Asyalı otomotiv devlerinin hibrit (melez) savaşı Türkiye'de patlak verecek. Hibrit otomobillerin öncüsü konumundaki Japon Toyota'dan sonra Güney Koreli KIA da hibrit pazarına giriş yaptı. KIA düşük yakıt tüketimiyle Guinness Rekorlar Kitabı'na giren Niro'yu Türkiye'de satışa sundu. Hibrit rekabetine son olarak Güney Koreli Hyundai de katılacak. Hyundai'nin hibrit modeli Ioniq haziran sonu itibariyle satılmaya başlanacak. Otomotiv markalarının hibrit pazarına girmesinde dizel ve benzinli araç talebinin düşeceği beklentisi etkili oluyor. Yapılan bir araştırmaya göre 2023'te dizel motor kullanımı yüzde 55'ten, benzinli motor kullanımı da yüzde 41'den 40'a gerileyecek. Hibrit ve elektrikli gibi alternatif yakıtlarla çalışan araç talebi ise yüzde 3'lerden yüzde 19'a yükselecek. 6 yıl içinde hibrit ve elektrikli otomobil satışı 2.1 milyon adede yükselecek.

ÇETİN REKABET YAŞANACAK

KIA Grup Direktörü Ayşe Tuncel, rekabetin çetin geçeceği sinyalini Antalya'da düzenlenen toplantıda verdi. Niro ile Türkiye'deki hibrit pazarına sıkı bir rekabet getireceklerini söyleyen Tuncel, Niro'nun rekabetçi fiyatı ve özellikleri ile kısa sürede hibrit SUV segmentinin önemli oyuncularından biri olacağını ifade etti. KIA'nın çevreci araç geçmişinin 30 yıl önceye dayandığını hatırlatan Tuncel, 2020'e kadar 11 elektrikli ve hibrit model piyasaya süreceğini söyledi.

YÜZDE 44 BÜYÜDÜ

KIA'nın son 4 yılda yüzde 44 büyüdüğüne dikkat çeken Tuncel, 2012'de 12 bin adet olan satışların 2016'da 18 bine yükseldiğini ifade etti. Tuncel, yıl sonu pazar payı hedefinin yüzde 2 olduğunu kaydetti.

GÜNLÜK KİRALAMA İLE HİBRİTİ TANITACAK

Çelik Motor Ticaret Genel Müdürü Özgür Maraş, Türkiye'nin de hibrit araçlarla ilgili gelişmelere kayıtsız kalamayacağını kaydetti. Hibrit denince akla gelen ilk marka olacakları konusunda iddialı konuşan Maraş, KIA'nın Niro ile düşük emisyonlu araç kategorisinde öncü rol oynayacağını belirtti. Niro'nun KIA'nın hibrit otomobil alanında katettiği önemli adımları gözler önüne serdiğini ifade eden Maraş, "ABD'yi uçtan uca en düşük yakıt tüketimiyle geçerek, resmi olarak Guinness rekorlar kitabına girerek kendini kanıtladı" şeklinde konuştu. Niro'yu daha fazla kişiye deneyimletmek için Garenta Day ile kiralama yapılabileceğini belirten Maraş, "Hibrit konusunda fikri olmayan biri bile, kiraladığında hibrit sahibi olabiliyor" dedi.

FİLO SATIŞI YÜZDE 10'A İNDİ

2010'da yüzde 90 seviyesinde olan filo oranının bugün yüzde 20'ye gerilediğini söyleyen Tuncel, bu yıl yüzde 10 seviyesine ineceğini ifade etti. Tuncel, "Hedefimiz sadece satışları yükseltmek değil. Aynı zamanda marka algısının değerini de yükseltmeyi istiyoruz. Hedefimiz iki yıl içinde ilk 10 içinde yer almak" dedi.

HİBRİT, DİZEL OTOLARIN TAHTINI SALLIYOR

KIA Niro, 123 bin 900 TL'lik fiyatı ile satışa sunuldu. Paralel hibrit sistemi, 1.6 lt direkt enjeksiyonlu benzin motor, lityumiyon polimer batarya ve 32 kW elektrikli motordan oluşan ve gücünü altı kademeli çift debriyajlı şanzımanla ön tekerleklere aktaran Niro, 3.8 lt/100 km yakıt tüketimi ile öne çıkıyor. Plug-in versiyonunda tüketim 1.5 lt'ye iniyor. Niro, dizellerin düşük yakıt tüketimi unvanını sarsıyor.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.