otohaber_logo
Haberler
Tüketiciler artık otomobil almıyor, kiralıyor
Dünya otomotiv pazarında büyük değişim yaşanıyor. Bireysel yıllık otomobil kiralama hızla yaygınlaşıyor. Bunun nedeni tüketicilerin sahip olmak yerine kiralama yöntemini tercih etmesi
Tüketiciler artık otomobil almıyor, kiralıyor

Dünyada yıllık bireysel otomobil kiralama hızla yaygınlaşıyor. Artık tüketiciler "sahip olmak" yerine "kiralama" yöntemini tercih ediyor. Bireysel araç kiralama konusunda en gelişmiş pazar olan ABD'de, trafiğe çıkan yeni araçların yüzde 35'i bireysel uzun dönem kiralama yöntemiyle kullanılıyor. Yaklaşık 17.5 milyon aracın satıldığı ABD pazarında, bireysel yıllık kiralama her yıl yüzde 4.4 büyüyor. Avrupa'da 2020'debu yöntem kapsamında kiralanacak araç sayısının 1.5 milyon adede ulaşması bekleniyor.

TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI DEĞİŞTİ

Türkiye'de de bireysel yıllık kiralamanın potansiyeli olduğu düşünülüyor. Bu gerçekten yola çıkan DRD bireysel yıllık kiralama markası OneCar ile otomobil sahibi olmaya yepyeni bir alternatif getiriyor. DRD Filo Kiralama Genel Müdürü İlkay Ersoy, OneCar'ın bireyleri otomobil sahip olmanın getirdiği tüm finansal ve operasyonel yüklerden kurtardığını söyledi. Bu yeni sistem ile bireylerin de şirketler gibi diledikleri aracı iki yıldan dört yıla kadar sabit kira bedeli ile kiralayabileceklerini ifade eden Ersoy, "Tüm deneyim ve altyapımızı, bireylere de sunmak için OneCar markasını yarattık." dedi. Günümüzde 'sahiplik' anlayışının 'erişim' ve 'kullanım' kavramına dönüştüğünü belirten İlkay Ersoy, şöyle devam etti: "Sahip olmak artık yük olarak görülüyor. Bireyler tek seferde büyük bedeller ödeyip, finansal ve operasyonel riskleri üstlenerek satın almak yerine, ürünü belirli bir süreliğine kullanmayı ve karşılığında kullandığı kadar maliyete katlanmayı tercih ediyor. Kiralamanın satın almaya göre ortalama yüzde 15-20 maliyet avantajı var."

Y kuşağı sahip olmak istemiyor

Türkiye'de başta Y kuşağı olmak üzere tüketici davranışlarını incelendiğinde "sahip olma" yöntemleri yerine "kullanma" yönünde önemli tercih değişiklikleri olduğunu söyleyen Ersoy, "Bireysel yıllık kiralama araç sahibi olmanın tüm dezavantajlarını ortadan kaldırıyor. Kullanıcısının sadece hayalindeki otomobilin keyfini sürmesini sağlıyor" şeklinde konuştu.

Her beş otodan biri kiralanacak

Bireysel yıllık kiralama pazarının büyük potansiyeli olduğunu söyleyen Ersoy, "Önümüzdeki 5-10 yıllık dönemde trafiğe çıkacak her beş yeni otomobilden biri bireyler tarafından uzun dönemli olarak kiralanacak. Bireysel yıllık kiralama segmenti pazarın büyümesine de katkı sağlayacak" dedi.

Finansal yük ortadan kalkıyor

Ersoy, OneCar'ın sunduğu hizmetleri şöyle anlattı: "Sıfır kilometre araç kullanma fırsatı, aylık sabit ödemeler, 2-3 yılda bir yeni araca kolayca ulaşabilme avantajı, satın alabileceğinin daha üzerinde bir aracı tercih edebilme imkanı, sözleşme sonunda zahmetsizce araç yenileme, değiştirme gibi opsiyonlar tüketicileri OneCar'a yönelten önemli faktörler olarak öne çıkıyor. Ayrıca araç sahibi olmanın getirdiği ikinci elde değer kaybı, sigorta, hasar, bakım/onarım, MTV gibi hiçbir maliyet yüküne katlanmadan; hasar veya arıza halinde ikame bir araç kolaylığı, satın alma işlemlerine kıyasla daha az bürokratik işlemler de OneCar'ı cazip kılan önemli özelliklerden bazıları."

Ufuk SANDIK / SABAH

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.