otohaber_logo
Haberler
Danimarka'da elektrikli araç satışları yüzde 60 oranında düştü
Dünyada en çok elektrikli araç satılan ülkelerden biri olan Danimarka'da, satışların çakılmasının sebebi ise...
Danimarka'da elektrikli araç satışları yüzde 60 oranında düştü

2017 yılının ilk çeyreğinde açıklanan Elektrik ile Şarj Edilebilen Araçlar (ECV) satış rakamlarına göre; Danimarka'da rakamlar 2016 yılının aynı dönemine göre tam yüzde 60,5 oranında düşüş gösterdi. Buna karşın Avrupa Birliği ülkelerindeki satış rakamları ortalama yüzde 30 oranında artmış durumda. Almanya ve İsveç'teki artış ise yüzden 80'i buluyor.

Danimarka'daki elektrikli araç satışlarının bu denli düşmesinin sebebi ise önemli bir vergi teşviğinin ortadan kaldırılması olarak belirtiliyor.

2015 yılında elektrikli araç satışlarında adeta patlama gerçekleştiren Danimarka'da, içten yanmalı motorlara sahip araçlara uygulanan yüzde 180'lik ithalat vergisinden elektrikli araçlar muaf tutulmuştu.

Danimarka hükümeti başlangıçta, elektrikli araçlar için uygulanan vergi muafiyetlerini 2020 yılına kadar kademeli olarak düşürmek niyetindeydi. Ancak ani düşen satış rakamları, hükümetin planını değiştirdi. Yeni politikaya göre, 2016-2018 yılları arasında en az 5.000 adet elektrikli araç satılana kadar, devlet desteği ertelenecek. 2019 yılından itibaren ise elektrikli araçlara uygulanan vergi muafiyeti, satış rakamlarından bağımsız olarak yavaş yavaş ortadan kaldırılacak.

Danimarka'da 2015 yılında sadece 2.738 adet Tesla Model 3 satılırken, vergi teşviğinin kaldırılacağı söylentisi ile 2016 yılında aynı modelden sadece 176 adetlik satış gerçekleştirildi.

Yazı: Okan TÜMEN

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.