otohaber_logo
Haberler
Türkiye’de hibrit otomobil satışları rekor seviyede arttı
Yılın ilk beş ayında hibrit otomobil satışları yüzde 389 artışla 1.106 adede çıktı. Vergi teşviki ve yeni modellerle yıl sonunda 3-4 bin adet hibrit satışı öngörülüyor
Türkiye’de hibrit otomobil satışları rekor seviyede arttı

Türkiye'de hibrit otomobil pazarı hızla büyüyor. Bu yılın ilk beş ayında hibrit satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 389 gibi rekor seviyede artışla 1.106 adede çıktı. 2016'nın ilk beş ayında hibrit otomobil satışı sadece 226 adet olarak gerçekleşmişti. Yıl sonunda hibrit otomobil satışlarının yaklaşık 3-4 bin seviyesinde olacağı tahmin ediliyor. Pazarın büyümesinde hibrit araçlar için verilen vergi teşvikleri etkili oldu.


TOYOTA'DAN YENİ MODELLER


Ekim 2016'da Bakanlar Kurulu kararıyla silindir hacmi 1800 cm3'ü geçmeyen, elektrikli motor gücü de 50kW üzeri olan otomobillerde yüzde 90 olan ÖTV oranı yüzde 45'e indirildi. Silindir hacmi 2500 cm3'ü geçmeyen, elektrikli motor gücü de 100kW'ı geçen araçlarda ise yüzde 145 olan ÖTV oranı yüzde 90'a çekildi. Böylece dünyadaki birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de çevreci hibrit araçlar teşvik edilmeye başlandı. Hibrit pazarının büyümesinin bir başka nedeni de satışa sunulan marka ve modellerin sayısının artması. , geniş hibrit gamını Türkiye'de tanıtmaya başladı. 2017'yi hibrit yılı ilan eden Toyota, Prius, Yaris ve CHR-R'nin ardından Auris ve RAV4 modellerinin hibrit versiyonlarını da Türkiye'ye getirdi. Ayrıca hibrit teknolojisini tanıtmak amacıyla "Hybrid İnteraktif Test Sürüşü" uygulamasını başlattı.


KIA'NIN SATIŞ HEDEFİ 500 ADET


Türkiye hibrit pazarına giriş yapan ikinci marka KIA oldu. KIA, mayısta tanıtımını yaptığı hibrit modeli Niro'dan toplam 12 adet sattı. KIA'nın yıl sonu satış hedefi ise 500 adet.


HYUNDAI İDDİALI GELİYOR


Toyota ve KIA'nın ardından yeni bir oyuncu daha hibrit pazarına giriş yapmaya hazırlanıyor. Güney Koreli otomotiv devi , yenilikçi hibrit teknolojisine sahip Ioniq Hybrid modelini temmuzda Türkiye'de satışa sunacak. Hyundai Ioniq modelinde yeni geliştirilen 1.6 GDI 105 beygir, dört silindirli Kappa benzinli motor bulunuyor. Ayrıca bu benzinli motora ek olarak son teknoloji Lityum-İyon Polimer pil ile beslenen 43.5 beygirlik bir elektrik motor daha var. Her iki motorun birleşmesiyle toplam 141 beygir güç üreten Hyundai Ioniq Hybrid, 265 Nm toplam maksimum tork değerine de sahip. Hyundai Ioniq'in bir diğer önemli özelliği de geri dönüşümlü malzemelerden ya da çevre dostu malzemelerin kullanımıyla üretilmiş olması.

Ufuk SANDIK / SABAH

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.