otohaber_logo
Haberler
10 yıl içinde 100 elektrikli otomobil geliyor
Otomotiv dünyası, elektrikli araç yatırımlarına hız verdi. 10 yıl içinde en az 100 elektrikli modelin satışa sunulması bekleniyor. 2040’ta elektrikli otoların payı tüm dünyada yüzde 51’e çıkacak.
10 yıl içinde 100 elektrikli otomobil geliyor

Düne kadar elektrikli otomobillere göstermelik yatırım yapan otomotiv firmaları, emisyon skandalı sonrasında zoraki strateji değiştirdi. Birçok ülkenin gelecekte benzinli ve dizel motorları yasaklayacağını açıklaması, firmaları harekete geçirdi. Firmalar elektrikli otomobil projelerine ve yatırımlarına hız verdi. Gelecek 10 yıl içinde en az 100 elektrikli oto yola çıkacak.

Firmalar birbiri ardına yeni elektrikli projelerini açıklamaya başladılar. İlk hamle Alman otomotiv devi Daimler'den geldi. Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı'nda gelecekteki elektrikli araç projelerini açıklayan Daimler, 10 milyar euro yatırım yapacak. 2022'ye kadar en az 50 yeni elektrikli ve hibrit modeli satışa sunacak.

VW'DEN 24 MİLYAR DOLAR

Bünyesindeki Smart'ı 2020'ye kadar elektrikli bir marka haline dönüştürecek olan Daimler, Mercedes-Benz'in yeni elektrikli markası EQ'yu ise 2019 sonu itibariyle satışa sunacak.

Emisyon skandalı sonrasında imajı sarsılan Volkswagen Grubu, elektrikli otomobil projelerine hız verdi. Elektrikli otomobiller için 24 milyar dolar yatırım yapmayı planlayan VW Grubu, 2025'e kadar 80 elektrikli modelini piyasaya sunmayı hedefliyor. Ancak, VW'nin asıl hedefi ise 2030'a kadar bünyesindeki 12 markanın ürün gamındaki 300 modelin elektrikli versiyonunu satışa sunmak. Grup, yılda 2-3 milyon adet elektrikli model satışı hedefliyor. Bu da VW satışlarının yüzde 25'i anlamına geliyor.

LİDERDEN YENİ HAMLE

Elektrikli otomobiller konusunda iddialı firmalardan biri olan Renault Grubu, altı yılda Ar-Ge'ye 18 milyar euro harcayacak. Bünyesinde Nissan, Mitsubishi ve Lada'nın bulunduğu Renault Grubu, 12 elektrikli araç modeliyle liderliğini devam ettirmeyi hedefliyor. Renault Grubu, dünya elektrikli otomobil pazarında 500 bin adetlik satışla ilk sırada bulunuyor.

Volvo da 2021'e kadar elektrikli 5 otomobili piyasaya sürecek. İlk aracını 2019'da tanıtmayı planlayan Volvo, 2025'e kadar 1 milyon elektrikli oto satışı hedefliyor.

DÜNYADA 2 MİLYON ELEKTRİKLİ ARAÇ VAR

Dünyada 2 milyon adet elektrikli araç yollarda dolaşıyor. Elektrikli araç sayısında Çin ilk sırada yer alıyor. Bugün Çin'de 600 bin adet elektrikli araç bulunuyor. Elektrikli araçlara teşvik uygulayan Çin'de trafiğe kayıtlı elektrikli araç sayısının 2020'de 5 milyon adede çıkacağı tahmin ediliyor. 2016'da Çin'de 352 bin adet elektrikli araç satışı gerçekleşti.

AVRUPA'DA DİZELLERİN PAYI HIZLA DÜŞÜYOR

Avrupa'da dizel otomobillerin pazar payı 2030'da yüzde 50'den yüzde 9'a düşecek. Dizelin yerini ise elektrikli ve hibrid araçlar alacak. Yapılan tahminlere göre 2030'da Avrupa'da benzinli motorlu hibrid araçlar yüzde 28, benzinli motorlu araçlar yüzde 25, yüzde 100 elektrikli araçlar yüzde 20 pay alacak.

BATARYA MENZİLİ UZARSA TALEP ARTACAK

Morgan Stanley'in raporuna göre 2040'ta elektrikli otomobillerin dünyadaki pazar payı yüzde 51'e çıkacak. 2050'de bu oran yüzde 60'a yükselecek. Gelecekte üretim maliyetlerinin düşmesi ve batarya menzilinin artması, elektrikli otomobillerin pazar payına olumlu etki yapacak. Bu gerçekleşirse 2040'ta pazar payı yüzde 60 gibi yüksek bir orana çıkacak.

Ufuk SANDIK / SABAH

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.