otohaber_logo
Haberler
7 yılda yeniden doğdu
Çin’in Henry Ford’u olarak tanınan Li Shufu, krizde ağır darbe alan Volvo’yu ayağa kaldırdı. 2010’da Ford Motor’dan 1.8 milyar dolara satın aldığı marka bugün devlerle yarışıyor
7 yılda yeniden doğdu

Otomotiv dünyasında son yılların en dikkat çeken başarı hikayesini Çin'in Henry Ford'u olarak tanınan Li Shufu yazdı. Çin'in en büyük özel otomobil firması Geely'in Başkanı olan Li Shufu, 2010'da 1.8 milyar dolara Ford Motor'den satın aldığı Volvo'yu kısa sürede adeta yeniden yarattı. Küresel krizde ağır darbe alan markayı, düzlüğe çıkardı.
Yeni modellerle satışları artırdı. 2005'ten beri kar edemeyen Volvo'yu karlı hale getirdi.

SATIŞLAR YÜZDE 43 ARTTI


Volvo'nun satışları 2010'dan itibaren istikrarlı şekilde artmaya başladı. 2010'da 373 bin adet olan global satışlar, 7 yıl içinde yüzde 43 arttı. 2015'de Volvo'nun global satışları, markanın 90 yıllık tarihinde ilk kez yarım milyona ulaştı ve 503 bin seviyesinde gerçekleşti.
Volvo, 2016'da ise 534 bin adetle yeni bir rekora imza attı.


GEELY İLE GELİŞTİRİLDİ


2017'nin ilk 10 ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,6 artışla 461 bin 313 adede yükseldi. Yıl sonunda toplam satışların 550 bin adet seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor.
Bu başarıyı yeni ürün gamıyla yakalayan Volvo, 2018 başında satışa sunacağı yeni modeli XC40'ı Barcelona'da tanıttı. Volvo'nun SUV ürün ailesini tamamlayan XC40, Volvo Cars'ın yeni kompakt modüler araç mimarisi (CMA) üzerinde üretilen ilk modeli. Geely ile birlikte geliştirilen CMA, hassas ve hızlı tepki veren sürüş özelliklerinin yanı sıra çevik bir kullanımı da beraberinde getiriyor. Bu sayede XC40 gerek şehir dışı, gerekse de şehir içi yollarda konfor sağlıyor.
Volvo Cars'ın yeni nesil otomobillerinden biri olarak öne çıkan XC40; diğer yeni modellerin takip edeceği bir teknolojiye sahip. Yeni XC40'ın Volvo Cars'ın devam eden büyüme hikayesinde önemli bir rol üstlenmesi bekleniyor.


Otonom özellikler yeni XC40'da da var


XC40, dört silindirli, 2,0 litre hacimli Drive-E benzinli ve dizel motor seçenekleri bulunuyor. Daha sonra üç silindirli motor da ürün gamına dahil olacak. Güvenlik donanımlarıyla dikkat çeken XC40'da 90 ve 60 modellerinde de kullanılan Volvo Cars'ın Pilot Assist Sistemi, City Safety, Yoldan Çıkma Önleme ve Engelleme, fren desteği ile Kavşak Uyarısı ve 360 derece kamera gibi özellikler yer alıyor.
Proton, Londra Taksi ve Lotus'un da sahibi
Gelly 'nin patronu Li Shufu, sadece Volvo ile yetinmedi. İngiltere'nin ikonu London Taksi'yi, Malezyalı Proton'un yüzde 49.9'luk hissesini ve Lotus'un yüzde 51'lik hissesini satın aldı. Şimdi de gözünü Mercedes-Benz'e dikti. Yüzde 5 hisse için 4.5 milyar dolar teklif eden Li Shufu, Mercedes-Benz'in ana şirketi Daimler'den olumsuz yanıt aldı.

2018'de yüzde 22 büyüyecek


2018'in ilk çeyreğinde satışa sunacakları yeni XC40 ile kompakt SUV segmentine iddialı giriş yapacaklarını söyleyen Volvo Car Turkey Ürün ve Pazarlama Müdürü Kubilay Polat, "Yeni XC40, sadece ürün gamımızı güçlendirmekle kalmayacak, satış adetlerimize de büyük fayda sağlayacak" dedi. Polat, 2017 ve 2018 satış hedeflerini şöyle anlattı: "2017'de premium segmentin yüzde 15-20 daralacağını tahmin ediyoruz. Daralan pazarda yüzde 5 büyüyerek, 4 bin 500 adet satış rakamına ulaşmayı hedefliyoruz. 2018 hedefimiz ise yüzde 22 büyüme ve 5 bin 500 adet satış gerçekleştirmek. Satışlarımız içinde XC40'ın payının yüzde 10 olmasını bekliyoruz."


İlk hava kanallı subwoofer

?
XC40 modelinde konsola entegre dünyanın ilk hava kanallı subwoofer hoparlörüne sahip Harman Kardon Premium Sound sistemi bulunuyor. Bu sayede ön kapılardaki hoparlörler ortadan kaldırılarak yer kazanılmış. Kapı cepleri bir laptop veya bir şişe su alacak büyüklüğe sahip.

Yüce Auto Skoda'dan 'Dostluk Derneği'


Çek otomobil markası Skoda'nın Türkiye distribütörü Yüce Auto Skoda'nın Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yüce, Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasındaki sosyal ve kültürel işbirliğinin gelişmesi için "Türk Çek Dostluk Derneği'nin" kurucuları arasındaki yerini aldı. Türk Çek Dostluk Derneği'nin kuruluş çalışmaları için Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Petr Mares ile bir araya gelen Yüce, derneğin çalışmaları ile bilgi verdi.


İzmit, Dünya Ralli Şampiyonası'na dönüyor


Pirelli, bir yıl ara verdikten sonra, gelecek seneden itibaren Dünya Ralli Şampiyonası'na dönüyor. 1973'teki ilk sezonundan itibaren Şampiyona'da yer alan markanın yarış lastikleri İzmit'teki Pirelli fabrikasında üretiliyor. Pirelli, Dünya Şampiyonası'nın yanı sıra Avrupa Ralli Şampiyonası'nın tedarikçisi olmaya da devam edecek. Pirelli ayrıca gelecek yıldan itibaren Dünya Gençler Ralli Şampiyonası'nın da tek tedarikçisi oldu.


Shell & Turcas'dan 'Engelsiz Hizmet Alanı'


SHELL & Turcas, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği ile iş birliği yaparak engelli misafirleri için önemli bir hizmet başlattı. Bedensel engelli ziyaretçilerin istasyon içindeki ihtiyaçlarını rahat karşılayabilmeleri için 'Engelsiz Hizmet Alanı', 160 istasyonda kullanıma açıldı.

Ufuk Sandık

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.