otohaber_logo
Haberler
Filo kiralamada hibrit dönemi
Her 100 araçtan 95’inin dizel olduğu kiralama sektöründe hibrit dönemi başladı. Uzun dönemli bireysel kiralama şirketlerinin filosunda artık hibrit otolar var
Filo kiralamada hibrit dönemi

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hibrit otomobiller, filo kiralama şirketlerinin radarına girdi. Yoğun olarak dizel otomobillerin tercih edildiği kiralama sektöründe, hibrit dönemi başladı.


İlk olarak DRD Filo Kiralama, uzun dönemli bireysel kiralama markası OneCar'ın filosunda Toyota, Lexus ve Kia gibi markaların hibrit modellerine yer verdi. Diğer kiralama şirketlerinin de bu değişime ayak uyduracağı tahmin ediliyor.


DRD Filo Kiralama Genel Müdürü İlkay Ersoy, küresel kiralama şirketlerinin araç parklarının yüzde 2 ila yüzde 5'i arasında portföylerini hibrit araçlara dönüştürdüğünü söyledi. Türkiye'de de zaman içinde bu dönüşümün gerçekleşeceğini ifade eden Ersoy, bu konudaki ilk adımı bireysel yıllık kiralama markası OneCar ile başlattıklarını kaydetti.

TÜKETİCİLERİN İLGİSİ VAR


Şirketlerden bağımsız olarak tüketicilerin de bu araçlara ilgisinin olduğunu anlatan Ersoy, şöyle devam etti:
"Hâlihazırda mevcut araç yelpazemiz içinde Toyota Auris, Yaris ve CH-R modellerinin hibrit versiyonlarının yanı sıra; Kia Niro Hibrit modelini; lüks segmentte ise Lexus NX ve CT modellerini bireysel müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz. Hem kurumsal hem de bireysel bazdaki müşterilerin bu konuda bilgi sahibi oldukça, hibrit otomobillere talep artacak."


DİZELLERİN PAYI YÜZDE 94.9


TOKKDER (Türkiye Oto Kiralama Kuruluşları Derneği) verilerine göre, filo kiralamada dizel otomobillerin üstünlüğü görülüyor.
2013'de yüzde 92.2 olan dizel otomobillerin payı, 2017'de yüzde 94.9'a yükseldi. Yani kiralanan her 100 otomobilden 95'i dizel.

ABD'DE TALEP ARTIYOR


Tüm dünyada hibrit araçlara filo kiralama ve bireysel firmaların da ilgisi artıyor. Kurumsal şirketler, hem karbon ayak izini düşürmek hem de yakıt maliyetlerini azaltmak adına hibrit araçlara daha fazla rağbet gösteriyor. Avrupa'da uzun dönemli kiralama yapan firmaların yüzde 60'ı hibrit araçları tercih ediyor.


ABD'de ise bu oran yüzde 30'un üzerinde. Ancak ABD'deki trafikteki hibrit araçların yüzde 70'i şirketler tarafından tercih edilen filo araçlarından oluşuyor.


Önümüzdeki birkaç yıl içinde bilinirliğin artması ile hibrit araçlara talebin çok daha yukarı seviyelere çekilmesi bekleniyor. Yine ABD'de şirket aracı kullananlar arasında yapılan bir araştırmada, sürücülerin yüzde 69'dan fazlası, kendilerine bir hibrit araç sunulması halinde bunu kullanmayı tercih edebileceğini söylüyor. Araştırmalara göre 2020'de şirketlerin filolarındaki araçları, çevreci modellerden tercih etme oranı bugüne kıyasla yüzde 42 artacak.

Ufuk Sandık

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.