otohaber_logo
Haberler
Oto değiştirme süresi 2-3 yıla indi
Otomobilde değiştirme süresi kısaldı. Daha önce araçlarını 5-6 yılda değiştiren tüketiciler artık 2-3 yılda bir değiştiriyor
Oto değiştirme süresi 2-3 yıla indi

Nisan 2018 itibarıyla taşıt kredileri büyüklüğü bir önceki yıla göre yüzde 16 arttı. Bireysel ve ticari otomotiv kredileri stoğu 53.7 milyar TL olarak gerçekleşti. 2018 yılının ilk dört ayında bireysel otomobil alımı için 18 milyar TL, ticari otomotiv alımı için kullanılan kredi miktarı ise 35.7 milyar TL oldu. ALJ Finans Genel Müdürü Soner Irmak, nisan itibarıyla finansman şirketlerinin verdiği otomotiv kredisi büyüklüğünün yüzde 19 arttığını belirtti. Aynı dönemde bankaların kredi bakiyelerinin ise yüzde 13 artış gösterdiğini kaydeden Irmak, "Özellikle finansman şirketlerinin ticari kredileri, geçen yıl nisan sonuna göre yüzde 27 büyürken, bireysel ve ticari otomotiv kredilerinde finansman şirketlerinin payı yüzde 53 olarak gerçekleşti. Finansman şirketlerinin bireysel otomotiv kredilerindeki payı yüzde 60, ticari otomotiv kredilerinde ise yüzde 49 oldu" dedi.

VADELER KISALDI

Yeni araç satışlarının yüzde 50-60'ının finansman yöntemiyle gerçekleştiğini belirten Irmak, bu oranın, kampanya dönemlerinde yüzde 70'lere ulaşabildiğini söyledi. Irmak, tüketicilerin, satış noktasında kredi başvuru aşamasından, sözleşme aşamasına kadar tüm süreci showroomda gerçekleştirdikleri için özellikle finansman şirketlerinden kredi kullanmayı tercih ettiklerini kaydetti. Kredi vadelerinin önceki yıllara göre kısaldığını söyleyen Irmak, şöyle devam etti: "Geçmiş dönemde ortalama vade, 42-48 ay aralığında iken, son 1-2 senedir vade biraz daha kısalarak, 36-40 aya geriledi. Eskiden beş yıllık vadelerde kredi kullanarak araçlarını 5-6 yılda bir değiştiren tüketiciler, artık 2-3 yılda bir değişim beklentisine giriyor.''

TİCARİ KREDİLER ARTIYOR

Otomobil markalarının filo satış hacminin artış göstermesi, tüzel firmaların kredi kullanımını arttırdığını sözlerine ekleyen Irmak "Otomobil kredileri stoğuna baktığımızda, yüzde 34'ünün bireysel, yüzde 66'sının ticari krediler olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz senenin aynı dönemi karşılaştırıldığında, ticari kredilerde artış olduğu izleniyor" dedi.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.