otohaber_logo
Haberler
Lastik ebatlarını değiştirmek istiyorum
2010 model Ford Fiesta sahibiyim. Aracımda standart 195/45 R16 ebatlarda lastikler var. Erzurum’un zorlu kış mevsimi ve bozuk yolları karşısında tekerleklerin düştüğü çukurların haddi hesabı yok.
Lastik ebatlarını değiştirmek istiyorum
Bu nedenle lastikler birkaç kez balon yaptı ve aracın jantları eğildi. Bunların esas nedeni olan lastiklerin düşük yanak yüksekliğini 195/50 R16 ölçüleriyle değiştirsem problemim çözülür mü? Bu değişim yakıt tüketimini ne derece arttırır? Sizce jantı değiştirmeden bu sorunu çözebilecek en ideal ölçüler neler?

Orkun Şimşek/Erzurum

Sayın Orkun Şimşek;

Ford Fiesta'da kullanılan 195/45 R16 lastik-jant bileşeni İstanbul için bile riskli bir seçenek. 45 yanak her zaman belli çukur ve kasislerde sorun oluşturan yanak ölçüsü olurken süspansiyon olarak da kullanım konforunu azaltır. Bu sınıftaki araçlarda normal uygulama lastikleri 195/50 R15'tir. Bu seçenek zaten en ideali 57.60 cm çapı olan bu lastiklerin fabrika verisidir. Donanım paketi olarak uygulanan 195/45 R16 lastikler zaten 58.2 cm çap ile olması gerekenden daha büyük kalır. Bu da aracın performansını ve yakıt tüketimini etkileyen bir sonuç olacak. Erzurum gibi kış şartları ağır olan bir şehirde kış aylarında ise zaten bu lastik uygulamasında ısrar etmeniz de biraz yanlış olmuş. Aracınıza kış lastiği uygulaması yapmanız ve yaz aylarında düşük profi l kullanmanızı önereceğim. Aracınıza uygun kış lastiği ise 15 jant olarak 195/55 R15. Çap olarak 59.60 cm gibi biraz büyük olan bu lastik jant bileşeni karlı ve zorlu yollarda patinajı engelleyebilecek özelliklerdedir. Yaz aylarında ise yine normal fabrika verisi olan 195/50 R15 kullanmanız en doğrusudur.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.