otohaber_logo
Haberler
45 Promilli Sürücü Suçsuz mudur?
İsmet Karaman Sorularınızı Yanıtlıyor
45 Promilli Sürücü Suçsuz mudur?

Aracımla seyrederken kavşakta bir başka araçla bana çarptı. Sürücüyle kaza tespit tutanağı konusunda anlaşamamamızın yanı sıra şoförün dengesiz hareketlerinden şüphelenerek zabıt tutması için ısrarla trafik polisi çağırdım. Polis zabıt tuttu ve bu arada yaptığı alkol kontrolünde bana çarpan şoförün 45 promil alkollü olduğunu tespit etti. Bu kazada bir kusur var mıdır? Aracımın kasko sigortası yok ve tamiri için ne yapmalıyım?

Sayın Halil Seven;

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun ve Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 97/b–2 maddesinde "uyuşturucu ve keyif verici maddelerle alkollü içkilerin etkisinde araç sürme yasağı"na dair düzenlemeler getirilmiştir. Bu maddeye göre ve düzenlenen tutanaktan anladığıma göre, size çarpan araç, taksi veya dolmuş, otomobil, minibüs veya ticari amaçla yolcu veya yük taşıyan bir araç değil. Bu araçların dışında özel maksatlarla kullanılan otomobil sürücülerinin kanlarındaki alkol miktarı 0,50 promilin üstündeyse araç süremezler. Yasaklanmıştır. Dolayısıyla 0,45 promil değer 0,50 altında olduğundan bu konuda bir cezai işlem yapılmamıştır. Dolayısıyla size çarpan sürücünün bu hususta bir kusuru bulunmamaktadır. Ama bunun yanında yine trafik polisinin düzenlediği tutanağı incelememden anladığım kadarıyla her iki sürücüye de 8/4 oranında kusur belirlemiş. Aracınızın kasko sigortası olmasa dahi hasarınızın karşılanmasının bir yolu daha vardır. O da karşı aracın "Trafik Sigortası"ndan hasarınızın ödenmesi için başvuruda bulunabilirisiniz. Ancak Trafik Sigortası, tarafların kusur oranlarına göre hasar ödemesi yapmaktadır. Sigorta, kusur oranı kadar bir oranda ödemeyi size yapacaktır. Kazanızda görevli trafik polisi her iki tarafa da yüzde 50/50 oranında kusur oranı dağılımı yapmış. Bu durumda aracınızın onarımı için tayin edilmiş eksperin düzenlediği hasar ekspertiz raporundaki yedek parça ve işçiliklerin toplamının yarısı kadar bir tutar tarafınıza ödenecektir. Bu nedenle aracınızın marka ve modeline göre tercih edeceğiniz bir servise götürüp, karşı tarafın trafik sigorta poliçe fotokopilerini de alarak başvurunuzu yapabilirsiniz. Şayet, sizinle trafik kazasına karışmış aracın trafik sigortası yoksa veya süresi geçmişse elbette başvuracağınız bir şirket de bulunmayacaktır. Bu durumda zararınızın karşılanması için hukuk yoluna başvurmanız gerekecektir. Asliye veya sulh hukuk mahkemesine başvurarak önce aracınızda hasarın miktarının belirlenmesi için tespit davası açacaksınız, bu dava da aracınızın onarımının yapılması için geçen süre ve bu hasardan dolayı aracınızdaki değer kaybının da tespitini istemeyi unutmayınız. Sonra alacak davası ile aracınızın hasarının tazminin yapabilirsiniz.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.