otohaber_logo
Haberler
Aracınız Olaylarda Kaldıysa!
Son dönemde özellikle Gezi Parkı hareketinden de yola çıkarak, olaylarda aracınızın başına gelebilecek maddi kayıplara, Toma veya polis aracı tarafından oluşabilecek kazalara karşı hakkınızı nasıl arayacağınızın ipuçlarını veriyoruz. İşte böyle bir durumd
Aracınız Olaylarda Kaldıysa!
Burada açıklayacaklarım, bu husustaki kanun, yönetmelik ve sigorta mevzuatı paralelinde olacaktır. Uygulanabilirliği konusunda bazı farklılıklar olabilir. Bu farklılıklar uygulayıcıların söz konusu mevzuatları farklı şekilde yorumlamasından kaynaklanır. Bu türlü olaylarda zarar gören araçların hasarlarının tazmini için alınacak kişisel önlemlerin başında o araca ait sigorta gelir. Tabii bu sigorta "Kasko Sigortası"dır. Ancak aracınız terör kaynaklı risklere karşı teminat kapsamına alınması için Kasko Sigortasına mutlaka "terör teminatı"nın bulunması gerekir. Bunun kasko sigortalı poliçesinde görebilirsiniz. Günümüzde birçok poliçede eş sözleşme ile teminat kapsamına dahil edilen terör teminatını sizin poliçenizde yoksa mutlaka ekletmelisiniz. Gelelim karşılaştığınız bir terör veya halk hareketinde ne yaptığınıza ve burada aracınızın hasarlandığı şekle göre değişkenlik gösterir. Her şeyden önce zarar gördüğünüz bölgedeki emniyet birimlerine giderek ifade vermeniz ve ifadenizde de şikâyetçi olmanız gerekecektir. Çünkü bu şartı sigorta şirketleri istemektedir.
Şayet aracınıza olaylar sırasında bir polis aracı zarar vermişse; genelde bu araçların kasko sigortası yoktur ama trafik sigortası bulunmaktadır. Bu husus 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu 106. maddesinde yer almaktadır. Aracı tespit etmeniz durumunda aracın sigortası, ruhsatını ve görevlinin sürücü belgesini edinmeniz durumunda sigorta şirketine müracaat etmekle aracınızın hasarının tazminini yapabilirsiniz. Size görevlilerin yardımda bulunacaklarına inanıyorum. Bu işlem sırası normal bir trafik kazasındaki işlem sırasından farkı yoktur. Aracınızı bir servise götürüsünüz, ihbar yapılır, eksper gelir hasar değeri belirlenir, onarımın başlar ve tamamlanır. Tabi aracın hasar trafik sigortası teminatları dahilindedir. Bu değer 25.000 TL'dir. Hasar değeri 25.000 TL'nin üzerinde ise kalan kısmı için hukuk yoluna başvurmanız gerekecektir. Bu konuda bir avukattan destek almalısınız.
Hemen akla "polis aracının geçiş üstünlüğü hakkı vardır bu hakkı kullanırken kendilerine bir takım haklar tanınmıştır" diye bir düşünce gelebilir. Çünkü güvenlik güçleri araçları bir toplumsal olaya müdahale ederken ve/veya müdahale etmek amacıyla görevli olarak olay yerine intikali sırasında, bu araçların kendilerine kanunlarla verilmiş "geçiş üstünlüğü" hakkını kullandıkları gerekçe gösterilebilir.
Bu husus "2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu"nda açık olarak belirtilmiştir. 71 madde geçiş üstünlüğüne sahip araçları sıralamış ve devamında aynen;
Bu araçlar, görev halinde iken geçiş üstünlüğü hakkına sahiptir.
Bu hak, halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak, duyurulur ve görünür geçiş üstünlüğü işaretini vermek şartı ile kullanılır.
İfadeleri yer almaktadır. Bundan anlaşılan bu hakkı kullanırken konumuz olan vatandaşın aracına zarar vermemeleri şartı vardır. Buraya kadar yazdıklarım, aracınıza zarar veren güvenlik görevlisine ait bir taşıt olması durumunda geçerli idi. Şayet bir terör veya halk hareketinde aracınız zarar görmüşse böyle bir riskin trafik sigortasından karşılanması mümkün değildir. İşte o zaman devreye aracınızın varsa kasko poliçesi ve yine varsa kasko poliçesindeki teminatlar girmektedir. Varsa işinizin kolay olduğunu söyleyebilirim.
Ancak burada önemli bir husus vardır ki, o da karşılaştığınız olayın terör olayı olup olmadığıdır. Terör; 3713 sayılı terörle Mücadele Kanunun 1.maddesinde tarif edilmiştir. Sigorta şirketi Kasko Sigortası Genel Şartların'ın A.4.5 maddesinde belirtilmiştir. Ancak meydana gelen olayları terör kapsamında değil de halk hareketi olarak nitelendirilirse bu riskte Kasko Sigortası Genel Şartları'nın A.4.2 de teminat altına alınmıştır. Sigorta şirketinize başvuruda bulunarak hasarınız tazmin edilmesini isteyebilirsiniz.
Şayet aracınız terör veya halk hareketiyle nitelendirilecek bir olayda zarar gördü, kasko sigortanız yok veya var ama teminatı yok. Yine de çaresiz değilsiniz. Bulunduğunuz ilin Valiliğine bağlı İl Zarar Komisyonu'na başvurarak zararınızın tazmini mümkündür. Ancak öğrendiğim kadarıyla bu makamlara başvurmanız için herhangi bir sigorta şirketine müracaatınızın olmaması gerekir. İki kurumdan bir araca ait hasar talebiniz ve sonucunda tazmini araç sahibinin haksız zenginleşme sebep olmaktadır. Etik de değildir.
Sigorta Danışmanı
İsmet Karaman
ismet.karaman@otohaber.com.tr

Her ne kadar önlem alsanız da, aracınızın başına bir hasar gelmesi kaçınılmazdır. Kasko sigortanızı iyi okuyun!

Kamu araçları tarafından zarar gören kendi aracınızın hasar temini için standart prosedürler uygulanabilir.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.