otohaber_logo
Haberler
Kaza Yerindeki Tereddütü Nasıl İspatlarım?
Kaza Yerindeki Tereddütü Nasıl İspatlarım?

Sayın İsmet Karaman;

Kasım ayı başında yolda seyir halindeyken önümde giden aracın ani şerit değiştirerek önüme çıkmasıyla kontrolümü kaybederek yol kenarındaki bariyere çarptım. Gece olması ve telefonumun şarjı bittiğinden dolayı kimseye haber veremedim. Yoldan tesadüfen geçen bir kurtarıcı durarak bana yardım etti. Aracımı yetkili servise çektirdim. Yapılan ekspertiz sonucunda aracımda 4.500 TL'lik hasarın olduğunu öğrendim ve kasko sigortam olduğu için firmama başvuruda bulundum. Ancak bundan sonra hiç de hoş olmayan olaylar oldu. Önce, kusur bende olmadığı halde yaptığım kaza sonucunda, kasko sigortamın hasarsızlık indiriminin azalacağını öğrendim ama devamında yaptıkları bir araştırma varmış. Bu araştırmada, olay yeri hakkında tereddütleri olmuş ve aracımı başlama onayı vermeden bekletiyorlar. Yapmam gereken hakkında bana yol gösterir misiniz?

Tunç Sevilen


Sayın Tunç Sevilen;

Sigorta şirketleri, sigorta dönemi yılı içinde kendilerinden hiç hasar onarımı talebi olmayan sigortalılara, ödül amacıyla bir sonraki yıl kasko sigorta poliçeleri primlerinde belli oranda indirim yaparlar ve bunlara "hasarsızlık indirimi" adı verilir. Ayrıca, karıştıkları kazada kendilerine başvurulduğunda kusursuz olmaları durumunda da hasarsızlık indirimlerinde bir değişiklik olmaz.

Sanırım sizin kast ettiğiniz konu bu. Karıştığınız kazada kusursuz olduğunuzu beyan ediyorsunuz. Ancak bundan anlaşılan, kazaya karıştığınız diğer aracın bilinmesi ve devamında görevlilerce veya aranızda düzenlediğiniz anlaşmalı kaza tespit tutanağı ile, karşı aracın kusurlu olduğunun tespitidir. Ortada sadece sizin beyanınız vardır. Doğrudur ama sigorta şirketi elbette size yapacağı hasar ödemesini, rücu edeceği bir kimseyi bilmek ister. Aksi halde bunun önü alınamaz!

Mektubunuzdan anladığım kadarıyla, kazaya karıştığınız aracın tespiti yapılamamış ve kazaya da karışmamış. Hasarsızlık indiriminizin değişmesinin nedeninin bu olması kuvvetle muhtemeldir.

Diğer bir sorunuz; yapılan araştırma ise sigorta şirketleri sizin beyanınızın doğruluğu konusunda, gerek gördükleri hallerde araştırma yapmaktadırlar. Çünkü Kasko Sigortası Genel Şartlarının B.1.5'te belirtilmiş "sigortacının isteği üzerine rizikonun gerçekleşmesi nedenlerini ayrıntılı şekilde belirlemeye, zarar miktarıyla delilleri saptamaya ve rücu hakkının kullanılmasına yararlı, sigortalı ve sigorta ettiren için sağlanması mümkün, gerekli bilgi ve belgeleri gecikmeksizin sigortacıya vermek" demekle size bir görev vermiştir.

Bu doğrultuda, beyanınızdaki doğruluk mükellefiyeti size düşmektedir. Verdiğiniz yazılı beyanda, olay yeri olarak gösterdiğiniz yer ile, hasarınızın şekli ve boyutunun uyumlu olup olmadığı önemlidir. Zannederim araştırmacının yapacağı da budur!

Bu konuda hemen hemen tüm sigorta şirketleri, bünyelerinde "hasar lojistik birimi" veya buna benzer adlar altında araştırma birimleri kurmuşlardır. Gerek bu birimlerde çalışan saha uzmanları ve gerek gördüklerinde bağımsız araştırmacı bilirkişilerden destek almak suretiyle araştırma yaparlar.

Bundan, bu aşamada tedirginlik duymanıza gerek yoktur. Araştırmanın sonucunun nasıl çıkacağını bekleyin. Çünkü araştırma hemen sonuçlanmamaktadır. Araştırmacının iş yüküne göre yapacağı araştırma ve devamında da raporlaması bir zaman almaktadır. Verdiğiniz beyanda belirttiğiniz olay yeri ile aracınızdaki hasarın uyumu varsa, elbette araştırmacı uyumlu raporunu vererek aracınızın onarımına başlanması için onay verilir ve devamında da hasar ödemesi kasko sigortanızın olduğu sigorta şirketi tarafından ödenir.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.