otohaber_logo
Haberler
Kiralık Aracın Bozulmasından Ben mi Sorumluyum?
Sigorta danışmanımız İsmet Karaman Okan Sibel’in sorusunu yanıtlıyor.
Kiralık Aracın Bozulmasından Ben mi Sorumluyum?

Sayın İsmet Karaman;

Geçen ay kiraladığım araçla yolda yüksek hızda giderken, araçtan sesler geldi aracı sağa çekip durdurdum. Firmayı aradım, çekicisi geldi ve aracı götürdü. Sonrasında bana bildirdiklerine göre şanzımanında 5'inci viteste arıza olduğunu ve şanzımanın değişmesi gerektiği söylediler ve arızaya ben neden olduğum içinde giderini benim karşılamamı istediler. Hatırladığım kadarıyla kiralama sırasında bir sözleşme imzalamıştım. Buna dayanarak ödememi istiyorlar. 7.000 lira civarda bir ödeme yapmamda ısrar etmekteler.

Ama aracı kiraladığım sırada kaskosunun olduğu söylemişlerdi. Benden neden ödeme yapmamı istemekler. Bir uzman olarak size danışmayı uygun buldum. Sizce bu hasarı ödemeli miyim?

Okan Sibel

Sayın Okan Sibel;

İmzaladığınız sözleşmenin bir nüshası sizde var mı? Varsa tavsiye edeceğim yol, bunu bir avukata göstermeniz ve onun bu sözleşmeyi okuyarak sizin yükümlülüklerinize karar vermesidir. Ancak avukatınız sözleşmeden doğan yükümlülüklerinize göre sizin araçtaki bir arızanın karşılanıp karşılanmayacağına karar verebilir. Kiraladığınız aracın Kasko Sigortası'nın olup olmamasının bu aşamada bir önemi yoktur, çünkü sizin sorununuza çare değildir. Karşılaştığınız bu durumun kasko sigortası kapsamı teminatları dışında kalan bir husustur.

Hasar dosyası açtırılsa dahi ki bunu siz değil aracın maliki olan kişi veya kurum ise yetkilinin açması gerekir. Açılan dosya devamında sigorta şirketi tarafından görevlendirilen eksper, aracı, beyanınızı inceleyerek hasarın hatalı kullanım sonucunda oluştuğuna dair karar verecek ve dosyayı ret edecektir. Çünkü mailinizden anladığım kadarıyla "yolda yüksek hızda seyrederken seslerin gelmesiyle durduğunuz" ifadesine dayanarak, herhangi bir nesneye çarpmadığınız sonucuna varmaktayım. Yani bir şey çarpmadınız, aracınız kaza da geçirmedi. Kiraladığınız araçta karşılaştığınız arıza tamamen hatalı kullanılmasından kaynaklanan bir arıza olduğu kuvvetle muhtemeldir. Ancak bu hatalı kullanımın sizin ve/veya sizden önceki kiralayanların gibi kimin tarafında gerçekleştirildiğinin tespiti mümkün değildir.

Genelde bu arıza vites düşürmek amacıyla motorun ve aracın zorlanmasıyla, vites değiştirmelerde debriyaj pedalına yeterince basılmamasıyla, araç durmadan geri vitese geçirmeye kalkmak suretiyle meydana gelebilir. Otomotiv servis müdürlüğüm sırasında ne yazık ki bu türlü üzücü hadiselerle karşılaştığım oluyordu. Bu nedenle belli başlı ret e car firmalarından araç kiralama yolunu tercih etmeniz yanında yeni model araçları kiralamaya da yönelmenizi tavsiye ederim. Genelleme yapmak çok yanlıştır ama bu firmalardan araç kiralayanlar, kendilerine veya yakınlarına ait araçlar olmadığı için hor kullanmaktadırlar. Sürüş esnasında aracın kullanımına yeteri ihtimamı/özeni göstermedikleri için bu araçlar çok sık arızalanmakta ve tahrip olmaktadır. Birçok kere bu araçlar kullanım sonrası şirkete tesliminde arızalarının tespiti de mümkün olmayabiliyor. Ve ne yazık ki hiçbir kusuru olmadığı halde bir sonraki kiralayanı zor durumda bırakabiliyor. Muhtemelen sizin karşılaştığınız olay da olduğu gibi.

Şayet kiralanan aracı hatalı kullanmadığınıza dair bir ısrarınız varsa yani yukarıda sıraladığım hatalı kullanım şekillerinden bir veya birkaçını yapmadığınızı düşünüyorsanız. Neler yapabileceğinize gelince: Asliye veya Hukuk Mahkemesine başvurarak dava açabilirsiniz. Dava dilekçesinde "hasarın tespiti ve bu hasarın hangi arızadan dolayı ve hangi kullanım şartlarından dolayı meydana geldiği ile hangi zaman diliminde meydana geldiği" gibi hususlar bulunmalıdır. Mahkemenin görevlendireceği teknik bilirkişi hasarlı aracı, aracın vites kutusunu inceleyerek hasarın neler olduğu, hasarın neden kaynaklandığı, yedek parça ve işçilik giderlerini yani onarım giderlerinin tespit eder. Bunun yanında hasarın ne zaman yani hangi zaman diliminde meydana geldiğinin de yaklaşık olarak tayini mümkündür. Kırık dişlilere veya senkromeç tertibatına bakarak buralardaki olası kırılmaların kırık yüzeylerindeki renk tonlarına göre bir karar verecektir. Böylece mahkemenin vereceği karara göre kendinize bir yol haritası belirleyebilirsiniz.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.