otohaber_logo
Haberler
5 Yıldız Almak Zorlaştı
Frankfurt Otomobil Fuarı yeni modellerin tanıtımına ev sahipliği yaparken Euro NCAP ise 5 modelin güvenlik testi sonuçlarını açıkladı. Bu araçlardan 3 tanesi 5 yıldız, ikisi ise 4 yıldız elde ettiler.
5 Yıldız Almak Zorlaştı

Euro NCAP, yeni standartlarıyla markaların geliştirdiği modellerinin güvenlik özelliklerini şekillendirirken, üreticiler ise belirtilen noktalara sadık kalarak 5 yıldız almaya çalışıyorlar. Lexus, dördüncü defa IS 300h modeliyle Euro NCAP testine katıldı. Bu testlerin hepsinden 5 yıldız almayı başaran markanın güvenlik özelliklerinde aktif güvenlik sistemlerinin payı büyük. Mazda'nın KODO tasarım felsefesi ve Skyactiv teknolojisi sayesinde Mazda6 da 5 yıldız elde etti. Aslında bu araç geliştirilirken Mazda mühendisleri Euro NCAP'in standartlarını da göz önüne alarak bu araçta daha fazla güvenlik sunuyorlardı. Opel Adam ise 4 yıldızda kalırken kardeşi Fiat 500, 2007 yılında Euro NCAP'te 5 yıldız elde etmişti. Aradan geçen zaman içerisinde Opel Adam ise Euro NCAP'in yeni standartlarına yeterli uyumu sağlayamamış gözüküyor. Adapazarı'nda üretilen Toyota Corolla, 5 yıldız geleneğini sürdürürken sınıfının da en başarılı modellerinden biri oldu. Sunduğu güvenliğe rağmen 4 yıldızda kalan Mitsubishi Space Star aslında beşinci yıldızı da kıl payı kaçırdı diyebiliriz.

Yazı: Baturhan Boyacılar

LEXUS IS 300h ( 5 YILDIZ )

Önden çarpma testi sonrası kabin yapısı bozulmayan IS 300h, sürücü ve yolcu güvenliğinde başarılıydı. Bu güvenliği, farklı boylardaki dummylerle yapılan testlerde de sürdüren IS 300h, yandan çarpmada da başarılı olarak maksimum puanları etti. Kamçı testini maksimum puanla geçen IS 300h, çocuk güvenliği bölümünde bebek dummylerin hareketlerinin kontrollü olması sonucu yüksek puanlar elde ederken, havayastığı iptal bilgileri ve çocuk koltuğunun bağlantılarının pratik olması sayesinde maksimum puanları elde etti. Özellikle aktif motor kaputu sayesinde Yaya dummylerin bacaklarında iyi bir güvenlik sunan ayesinde bu bölümde IS 300h, Elektronik Stabilite Kontrolü, emniyet kemeri hatırlatıcısı ve hız sabitleyicisi sayesinde de yüksek puanları elde ederek bu sınavdan 5 yıldızla ayrıldı.


MAZDA6 ( 5 YILDIZ )

Önden çarpma sonucu sürücü ve yolcuda iyi bir koruma sağlayan Mazda6, bu güvenliği farklı boylardaki dummylerde de gösterdi. Mazda6'da, önden çarpma testi sonucu kabin yapısı bozulmazken yandan çarpma testinden de dummyde iyi bir güvenlik sunarak maksimum puanları etti. Mazda6, kamçı testinde omurga yaralanmalarına karşı iyi bir koruma sağlayarak maksimum puanları elde etti. 18 aylık ve 3 yaş çocuk güvenliğinde çocuk dummylerin hareketlerinin kontrol edilmesi sayesinde maksimum puanları elde ederken çocuk koltuğunun montajı ve havayastığı iptal bilgileri sayesinde bu bölümde başarılıydı. Yaya güvenliğinde yaya dummylerin kafa ve bacak bölgelerinde iyi bir güvenlik sunan bu model, yayaların bacaklarında ise ortalama bir başarıya sahipti. Sadece dummylerin kalça bölgelerinde ortalama sayılabilecek bir güvenlik vardı. Elektronik stabilite kontrolü, emniyet kemeri hatırlatıcılarını standart olarak sunduğu için 5 yıldız elde eden Mazda6'da hız sınırlama cihazı da mevcut.


TOYOTA COROLLA ( 5 YILDIZ )

Corolla'nın kabin yapısı, önden çarpma testi sonucu bozulmazken sürücü ve yolcu için başarılı bir güvenlik söz konusuydu. Benzer güvenlik, farklı boylardaki sürücü ve yolcular içinde geçerliydi. Yandan çarpışma testinden de yüksek puanları kazanan Corolla, direk testinden de başarıyla geçti. Kamçı testinden iyi bir puanla ayrılan Corolla, 3 yaş ve 18 aylık çocuk güvenliğinde de yüksek puanları elde etti. Özellikle havayastığının iptal bilgileri, çocuk koltuğunun darbe anındaki kısıtlı hareketleriyle başarılıydı. Yaya güvenliğinde yayaların bacaklarında ve kafa bölgelerinde iyi bir güvenlik sunan Corolla'nın motor kaputunun köşeleri yayaların kalça bölgesinde oluşturacağı yaralanma riski nedeniyle puan kaybetti. Elektronik Stabilize Kontrolü, ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri hatırlatıcısı ve hız sabitleyicisi sayesinde Euro NCAP'in standartlarını karşıladığı için 5 yıldız elde etti.


MITSUBISHI SPACE STAR ( 4 YILDIZ )

Önden çarpma sonucu sürücü ve yolcularda iyi bir güvenlik sunan Space Star, farklı boylardaki dummylerde de bu özelliğini sürdürürken yandan çarpma testinde başarılıydı. Arkadan çarpma yani kamçı testinin yer aldığı bu bölümden başarıyla geçen Space Star, boyun yaralanmalarına karşı maksimum puanları elde etti. Çocuk güvenliğinde çocuk dummylerin hareketleri aşırı değildi ama 18 aylık bebek dummynin göğüs bölümünde oluşacak sıkışma riski nedeniyle küçük puanlar kaybetti. Havayastığı bilgilendirmesinin yeterli olmaması Space Star'a puan kaybettirdi. Motor kaputunun burun kısmı ve kenarları yayaların bacak bölgelerinde maksimum, kalçalarında ortalama sayılabilecek bir güvenlik sunarken diğer bölgelerinde ise yeterliydi. Space Star, Elektronik Stabilite Kontrolü standart olarak sunarken ön koltuklarda emniyet kemeri hatırlatıcısını standart olarak sunuyor. Ancak Space Star'da arka koltuk emniyet kemeri uyarıcısı ve hız sınırlama cihazı bulunmuyor.


OPEL ADAM ( 4 YILDIZ )

Önden çarpma sonrası kabin yapısı bozulmayan Adam'da sürücü ve yolcular için iyi bir güvenlik sunulurken değişik oturma pozisyonlarında farklı boylardaki dummylerde de devam etti. Yandan çarpmada ise sürücünün omuz bölgesinde oluşacak yaralanma riski nedeniyle puan kaybeden Adam, kamçı testinde de dummynin boyun bölgesinde tam güvenlik sağlayamadığı için puan kaybetti. Çocuk güvenliğinde bebek dummylerin kısıtlı hareketleri ve kafaların korunması sayesinde başarılı olurken özellikle havayastığı ikazı ve çocuk koltuğu bağlantı özellikleri sayesinde de yüksek puanları elde etti. Yaya güvenliğinde yayaların bacaklarında sağlayarak maksimum puanları elde eden Adam'ın motor kaputunun kenarları biraz riskliydi. Özellikle çocuk yayaların kafa bölgelerinde oluşacak yaralanmalara karşı başarısızdı. Adam, Elektronik Stabilite Programı, emniyet kemeri hatırlatıcısı ve hız sabitleyiciyi standart olarak sunarak Euro NCAP'in beklentilerini karşılasa da 4 yıldızda kaldı.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.