otohaber_logo
Haberler
Çinlilerin İlk 5 Yıldızı
Euro NCAP güvenlik testine katılan Kia Carens ve Qoros 3 Sedan, bu zorlu sınavdan 5 yıldız elde ettiler. Özellikle Qoros 3 Sedan, Çin’e Euro NCAP’ten 5 yıldız kazandıran ilk model oldu.
Çinlilerin İlk 5 Yıldızı
Çinli üreticilerin ürettikleri modellerdeki güvenlik sorunları, bu markaların başta Avrupa olmak üzere yeni pazarlara girmesini engelliyordu. Geely Emgrand HB'nin 2012'de elde ettiği 4 yıldızda Çinli üreticilere karşı ön yargıyı kıramazken bu sefer Çinliler, Qoros adından yeni bir marka ortaya çıkarttılar.
Çinli Chery tarafından kurulan ve İsrailli ortağı tarafından desteklenen Qoros, tasarımı, geliştirilmesi donanım ve tüm özellikleriyle Avrupa standartları göz önüne alınarak geliştirildi. Bunun sonucunda Qoros 3 Sedan, ilk kez girdiği Euro NCAP testinden 5 yıldızla ayrıldı. Bu model üstelik sürücü ve yolcu güvenliği ile çocuk güvenliğinden yüksek puanları elde etti. Öte yandan Güney Koreli Kia'nın kompakt sınıfta bulunan MPV'si Carens, 2007 yılında katıldığı ilk Euro NCAP sınavından 4 yıldız elde etmişti. Aradan geçen süre zarfında Euro NCAP'in standartları artarken Carens'in 5 yıldız almasında gelişen güvenlik sistemleri ve Euro NCAP'in markalar üzerindeki gizli baskısı etkili oldu.
Yazı: Baturhan Boyacılar

KIA CARENS (5 YILDIZ)

Sürücü ve yolcular için önden çarpma testinde başarılı bir güvenlik sunan Carens, bu özelliğini farklı boylardaki dummyler için de gösterdi. Yandan çarpma testinde iyi bir güvenlik sunan bu model, direk testinde ise sürücünün omuz bölgesinde oluşacak yaralanma ihtimaline karşı puan kaybettirdi. Kamçı testinde de iyi bir güvenlik sunarak maksimum puanları elde eden bu model, Carens 18 ay bebek güvenliğinde de maksimum puanları ederken 3 yaşındaki çocuk dummynin baş hareketlerinin kontrol edilememesi nedeniyle bu bölümde puan kaybetti. Havayastığının iptal bilgileri ve çocuk koltuğu bağlama özellikleri sayesinde Carens, çocuk güvenliği bölümünde başarılıydı. Yayaların bacaklarında başarılı bir güvenlik sunan Carens, yaya dummynin kafa ve kalça bölümü için risk yaratsa da bu bölümden yüksek puanlar elde etti. ESP'yi, üçüncü sıra koltuklar da dahil tüm koltuklarda emniyet kemeri hatırlatıcısını ve hız sabitleyiciyi standart olarak sunan bu Koreli model, Euro NCAP'ten 5 yıldız elde etti.


QOROS 3 SEDAN (5 YILDIZ)

Önden çarpma testi sonrası Qoros 3 Sedan'ın kabin yapısı bozulmazken farkı boyutlardaki dummylerle yapılan testlerde de bu model başarılıydı. Özellikle sürücü ve yolcu dummynin ayak ve diz bölgelerinde oldukça iyi bir güvenlik sunan bu model, yandan çarpma testinde de oldukça başarılı olduğu için maksimum puanları elde etti. Kamçı etkisi bölümünden de iyi bir puanla ayrılan Qoros, 18 aylık ve 3 yaşındaki bebek güvenliğinde özellikle çarpışma sırasında dummylerin kısıtlı hareketleri ve kafalarının korunması sayesinde maksimum puanları elde etti. Havayastığı iptal bilgileri ve Isofix bağlantısı hakkında detaylı bilgilendirmeler sunan Qoros'un güvenlik puanları da yükseldi. Yaya güvenliği bölümünde dummylerin bacaklarında iyi bir güvenlik sunan Qoros'ta ön cam çerçevesinin etrafı mankenlerin başlarını çarpmalarına karşı riskliydi. Qoros, ESP, ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri hatırlatıcısı ve hız sabitleyicisini standart olarak sunarken Euro NCAP'den 5 yıldız aldı.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.