otohaber_logo
Test Merkezi
Otomatik Uyum
Peugeot 308, tork konvetörlü yeni otomatik şanzımanı ve 1.6 litrelik BlueHDi motoruyla düşük tüketim ile yeterli performansı beraber sunuyor.
Otomatik Uyum

Fransız markanın 2014 yılında COTY(Yılın Otomobili) ödülünü kazanan modeli 308, tam otomatik şanzımanına kavuştu. PSA grubun robotize(otomatikleştirilmiş manuel) şanzımanlarına nazaran yeni EAT6 adı verilen şanzıman 6 kademeli ve tork konvertörlü… Quickshift adı verilen sisteme sahip bu şanzıman hızlı ve sarsıntısız vites geçişlerine sahip. 120 HP güç ve 300 Nm tork üreten BlueHDi dizel motor ile uyumu ise oldukça başarılı. Nitekim ara hızlanmalarda ve tam gaz yaptığınızda PSA Grubu'nun otomatikleştirilmiş şanzımanlarında yaşanan "yığılma" eylemi göstermiyor.

Otomobilin çekiş gücü anlamındaki en büyük avantajı 1.750 d/d'de gelen 300 Nm'lik tork kuvveti… Bunun yanı sıra 1.500 ile 3.500 d/d bandından da maksimum torkun yüzde 95'lik bölümü alınabiliyor. Bu da dik yokuşlarda 308'in tıkanmasını engelliyor. 308 EAT6 BlueHDi'ın 1.6 litrelik dizel motoru aynı zamanda litre başına ürettiği 192 Nm'lik tork değeriyle kompakt hatchback sınıfının lideri… Elbette dizel-otomatik kombinasyonunda yakıt tüketimi de önemli… Peugeot 308, dizel-otomatik kombinasyonuyla 3.3 lt/100 km'lik ortalama yakıt tüketimi verisine sahip. Bizim kullanımımızda ise bu tüketim değer 5.9 litreler civarındaydı. Elbette gaz pedalına nazik olduğunuzda 5.5 litreler civarında bir tüketim değeri yakalamak da mümkün.

4 silindirli turbo beslemeli bu motorun 1.6 litrelik e-HDi motora göre farkı ise, yanma odasının yeniden düzenlenmesi ve iç sürtünmelerin azaltılması… Ayrıca partikül filtresi, Adblue tankı ve katalitik konvertör bu motorun bir BlueHDi olmasında önemli payı olan öğelerden. Yalnızca Active ve Allure donanım seviyesiyle satışa sunulacak 308 1.6 BlueHDi 120HP EAT6, Active donanım seviyesinde 75.990 TL'den satışa sunulurken, Allure donanım seviyesinde ise 83.990 TL'den satışa sunuluyor. Eğer 308'i hem dizel otomatik hem de tamamen dolu olarak satın almak isterseniz Allure donanım seviyesindeki fiyata ek olarak 6-7 bin TL daha fazla vermeniz gerekiyor.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.