otohaber_logo
Test Merkezi
Sürüş İzlenimi:Porsche 911 Turbo S
Yenilenen Porsche 911’le birlikte turbo dopingi artık tüm 911 müşterilerine hizmet ediyor. Ama yine de Turbo takısını hala sadece en güçlü iki versiyon kullanabiliyor. Özellikle Turbo S günlük hayata uygun bir süper spor otomobilin nasıl olmasını gerektiğ
Sürüş İzlenimi:Porsche 911 Turbo S

Efsane olmak kolay değil ama efsane olarak kalabilmek daha zor. Bunu başarabilmek için efsane olmanızı sağlayan özellikleri korurken zamana da uymanız gerekiyor. Bu saptamam için verebileceğim en iyi örneklerden biri hiç kuşkusuz Porsche 911. İlk kez ortaya çıktığı 1963 yılından bu yana tipik siluetini koruyan 911, günümüze kadar gelişerek geldi. 911 tarihindeki en önemli kilometre taşlarından biri Turbo idi. 1973 yılında yollara çıkan 911 Turbo, yüksek performans denilince akla gelen ilk modellerden biri oldu. Nitekim günümüzde de öyle.

Porsche, 2015 sonu ve 2016 başında 911 ailesinde önemli yenilikler yaptı. Tasarımda küçük gibi görünen ama etkileri büyük olan dokunuşlar bir yana, ilk günkü gibi arkada yer alan boxer motorlar etkileyici şekilde yenilendi ve tüm aileyi Güney Afrika'nın Johannesburg şehrindeki Kyalami Pisti ve çevresinde deneme fırsatı buldum. Konuya girişi zirveden yapalım, yani 911 Turbo ve Turbo S'ten. Arkasında 3,8 litrelik, çift turbo beslemeli, 6 silindirli bir boxer taşıyan bu iki versiyon artık eskisinden 20 HP daha güçlü. Turbo, 540 HP ile ilerlerken, ilk kez kardeşinden farklı turbolara sahip Turbo S ise 580 HP'yle emir bekliyor. Dünyada benzinli motorda değişken geometrili turbo teknolojisini kullanan tek üretici olan Porsche, Turbo ve Turbo S'te enjeksiyon basıncını 140'tan 200 bara yükselterek yükselen performansa karşılık yakıt tüketimini azaltmayı da başarmış. 100 kkm'de ortalam yakıt tüketimi her iki coupe versiyonda da 0,6 litre azalmış ve 9,1 litreye inmiş. Turbo'nun 710 Nm'lik torkuna karşılık Turbo S, 2250- 4000 d/d aralığında 750 Nm'lik torkla asfaltı kazımaya hazır olduğunu gösteriyor. Daha büyük turbolar güç ve torku artırırken Turbo S'i 0-100 km/s hızlanmada 3 saniyenin altına inen ilk seri üretim Porsche haline getiriyor: 2,9 saniye. Yeni elden geçirilen Kyalami Pisti'nde önümde giden 911 GT3 RS'i kovalarken Sport+ modunda gaz tepkilerinin hızı, yönlendirmenin keskinliği ve gövde hareketlerinin kontrol edilebilirliği beni çok etkiledi. 7 ileri vitesli PDK şanzımanın zaman kaybetmektense konfordan vazgeçerim mantığıyla vites değiştirmesi de etkileyici olabilir ama start düzlüğünün sonunda 240 km/s'den 70 km/s'ye düşebilmek için abandığım seramik frenlerden ABS tıkırtısı gelmemesi bana çok daha önemli geldi. İnişli çıkışlı ve bol virajlı pistte attığım 5 turda frenlerin hiçbir zayıflık göstermemesi bazı markalara örnek olmalı. Gücü o anki ihtiyaca göre sürekli değişken olarak akslar arasında paylaştıran dört tekerlekten çekiş sistemi de virajlardaki yüksek yanal TURBO G'nin sebeplerinden biri. Normal haldeyken bile gaz pedalına hızlı tepki veren 3,8 litrelik motor, Sport ve özellikle de Sport+ modunda adeta ayağınızdaki en ufak titremeye bile tepki veriyor. Turbo motorlarda gaz pedalı bırakılıp tekrar basıldığında yaşanan gecikme bu motorda neredeyse hiç yok. Porsche mühendisleri Dynamic Boost adı verilen bir çözüm bulmuş.

Gaz pedalı bırakıldığında normalde gaz kelebeği kapanır ve bu aşamada basınç kaybedilir. 911 Turbo ve Turbo S'in motorundaysa gaz pedalı bırakıldığında gaz kelebeği açık tutulurken silindirlere yakıt yollanmıyor. Böylece turbo basıncı korunduğu için turbo gecikmesi de minimuma iniyor. Özellikle küçük viteslerdeki tam gazlarda korkutucu şekilde hızlanan Turbo S ile Güney Afrika'nın bozuk zeminli köy yollarında ilerlerken konfor eksikliği hissetmedik değil. Son derece sert şasi ve düzgün zeminlerde tutunma için tasarlanmış süspansiyon, bu tip yollardan pek hoşlanmadı; tabii biz de…

911 Turbo S'te 2 ayrı yenilik hoşuma gitti. Bunlardan ilki direksiyon kolonuna eklenen ve sürüş modları arasında seçim yapmaya yarayan düğme. El altında olması iyi ama asıl hoşuma giden bu dairesel kumandanın ortasındaki Sport Responce Button. Normal kullanımda örneğin bir sollama için hızlı ve güçlü tepkiye ihtiyacınız olursa sürüş modlarıyla uğraşmak yerine bu düğmeye basmanız yeterli. 29 saniye boyunca otomobil maksimum performans moduna geçiyor, yani Sport+'a. Üstelik gösterge tablosunun sağ kısmında beliren bir geri sayım da maksimum sportifliğin kaç saniyesinin kaldığını gösteriyor. 20 saniye sonunda daha önce seçilmiş olan sürüş moduna dönülüyor. Açıkçası bilgisayar oyunu gibi, bolca denedim oradan biliyorum! Diğer yenilikse ön süspansiyonun yükseklik ayarı. Yeraltı otoparklarda ya da çok dik rampa sonlarında aracın burnunun yere sürtmemesi için bir düğme yardımıyla aracın önü 40 mm yükseltilebiliyor. Son derece hızlı çalışan sistem eminim sahiplerini çok mutlu edecektir.

911 Carrera 4 ve Carrera 4S

Porsche, 911 Carrera ve Carrera S'te de aşırı beslemeli motorlara geçti. Yani aslında artık tüm 911'ler turbo beslemeli motorlara sahip. 3,0 litrelik, çift turbo beslemeli boxer motor tamamen yeni ve Carrera 4'te 370 HP, Carrera 4S'te 420 HP güç üretiyor. Yani her iki versiyonda da 20 HP'lik artış söz konusu. İlk anda çift turbo beslemeye karşılık 20 HP az gelebilir ama 1700 d/d'den 5000 d/d'ye kadar sabit üretilin 500 Nm'lik tork sanırım asıl kazanç noktasını daha belirgin hale getirmiştir. Turbo olduğu söylenmese ve ıslığını da duymazsanız atmosferik motorlar kadar doğrusal olan güç üretimi nedeniyle turbo beslemeli olduğunu anlamanız neredeyse imkansız. Gaz pedalına verilen hızlı tepkiler, sürekli yüksek çekiş gücü ve tatlı boxer sesi, özelikle de Targa'nın tavanı açıkken Turbo S'den daha fazla keyif verebilir; tabii pistte değil normal yollarda. Bu arada pistte de yabana atılacak bir araç olmadığını da kanıtladı. Sadece çok güçlü kardeşinin yanında biraz sönük kalabiliyor, ki bu kesinlikle yanıltıcı bir durum. PDK şanzımanlı Carrera 4S, Sport Plus ile 100 km/s hıza 3,8 saniyede ulaşıyor ve son hızı da 303 km/s. Bu performansa karşılık ortalama yakıt tüketimi 7,9 litre. PDK ilginç bir şanzıman; çünkü 7 ileri vitesli manuel şanzımana göre hem daha çabuk hızlanıyor (0,2 sn, Sport Plus ile 0,4 saniye) hem de daha az tüketiyor (- 1 litre).

Yenilenen 911'de motor ve şanzımanda yakalanan mükemmeliyet yürüyen aksamda da devam ediyor. Otomobilin süspansiyon sistemi sanki motorun çok geniş tutulmuş efektif devir bandını kendisine örnek almış gibi duruyor. Artık aktif yönlendirilebilir bir arka aksa sahip olan 911 Carrera 4S, gerektiğinde sakin gezintilere uygun bir Gran Turismo karakterine bürünürken istendiği zaman virajları avlayan bir çeviklik ustasına da dönüşebiliyor. Tüm versiyonlarıyla Türkiye'de de satışa sunulan 911 ailesinde Carrera'nın fiyatı 265 bin Euro'dan başlarken, 911 Turbo S için en az 555 bin Euro'yu gözden çıkarmak gerekiyor. Bütçeler çok büyük ama sürüş keyfi de bir o kadar fazla…

SONUÇ: Porsche'nin iddiası, günlük hayata uygun süper spor otomobil üretmek. 911 Turbo S, kesinlikle bu iddianın canlı örneği. Hızlanma, yol tutuş, fren ve direksiyon sistemleri muhteşem. Ancak Carrera 4 ve 4S'in de hakkını yememek lazım. Atmosferik hissi veren çift turbolu yeni motor, harika iş çıkarıyor. 911, yaşayan efsane olmaya devam ediyor!

Yazı: Halit Bolkan

Johannesburg / Güney Afrika

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.