otohaber_logo
Test Merkezi
Test: Ford Focus 1.5 TDCi Powershift
Türkiye’nin sedan karosere olan ilgisi azalmadan devam ediyor. Focus Sedan dizel motor ve otomatik şanzıman ikilisiyle, filolardan çok aile babalarını yakalamaya aday.
Test: Ford Focus 1.5 TDCi Powershift

Dizel motor denildiğinde akla ilk önce yakıt ekonomosi geliyor. Ama bu özellik, hızlanma performası ve konfor konularından ödün vermeyi gerektirmeden sağlandığında daha kıymetli oluyor. Ford da yeni 1,5 litrelik dizel motoru ve onunla birlikte sunduğu Powershift şanzımanıyla değerli bir otomobilin temellerine sahip.

Yeni motor 1.5 TDCi olarak adlandırılıyor. "Hala fiyat listesinde 115 HP'lik 1.6 TDCi varken bu motora ne gerek vardı" diye düşünenler için Ford şanzıman ile net bir ayrım yapmış. 1.6 TDCi sadece manuel şanzımanla satılırken, dizel motor ve otomatik şanzıman ikilisi isteyenler 1.5 TDCi'a yönelmek zorunda.

Getrag imzalı Powershift şanzımanı Focus'un benzinli motoruyla da kullanmıştık. Çift kavramalı otomatik şanzıman 1.5 TDCi'da da sarsıntısız vites geçişleriyle konforu gözetiyor. Hızlı vites geçişleri 120 HP'lik motorun sunacağı hızlanma performansını destekliyor. İlk kalkış anında oldukça atak olan 1.5 TDCi kısa devir aralığında bu canlılığı yaşatıyor. Daha sonra ise yakıt ekonomisini gözetmesi gerektiğini hatırlayıp sakin bir hızlanma yaşatıyor. 11,1 saniyelik 0-100 km/s test verisi de makul bir değer olarak kayda geçti. Esneklik verilerine baktığımızda da ara hızlanmalarda tatminkar sonuçlar sunduğunu görüyoruz.

Yeni dizel motor ve otomatik şanzımanın ekonomi odaklı görevlerini başarıyla karşıladığını söylemeliyiz. 5,1 lt/100 km'lik ortalama test tüketimi de bunun bir göstergesi. Uzun yolda, sabit hızla ilerlendiğinde ise yol bilgisayarında 4 lt/100 km'nin altındaki tüketim verilerini görmek de mümkün. Bu kombinasyonla birlikte filo müşterilerini bilemeyiz ama Focus Sedan 1.5 TDCi Powershift'in ailelerin beğenisini kazanması çok kolay olacaktır.

Yazı: Koray Kodal

Fotoğraflar: Ersan Sezer

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.