otohaber_logo
Test Merkezi
Sürüş İzlenimi: Opel Astra Sports Tourer 1.6 CDTI
Yenilenen Opel Astra Sports Tourer, yeni motorları, konfor ve güvenlik teknolojileriyle sınıfındaki iddiasını arttırırken önceki nesline göre hafifleyip daha dinamik bir hale geldi.
Sürüş İzlenimi: Opel Astra Sports Tourer 1.6 CDTI

Opel'in 2015'in son çeyreğinde yollara çıkardığı yeni Astra, hafifliği, yol tutuş özellikleri ve donanımlarıyla önceki nesline göre oldukça iddialı oldu. Bu aracın station, yani Sports Tourer seçeneği de hatchback kardeşinin bilindik özelliklerine geniş ve kullanışlı bir bagaj bölümü ekleyerek yollara çıktı.

Yeni Astra Sports Tourer'ın C sütununda başlayan kıvrım tasarımı daha özgün bir hale getirmiş. Astra Sports Tourer'ın bagaj hacmi 80 litre artırılarak toplamda 1630 litreye yükseltilmiş. 23 mm uzayan dingil mesafesi sayesinde genişleyen kabinde baş mesafesi 26 mm arttırılmış ve arka koltuktaki yolcular için 28 mm daha fazla diz mesafesi sunuyor. Astra Sports Tourer'ın karoser boyutlarında ise önceki nesline göre çok büyük bir artış olmadı. motor versiyonlarına göre 190 kg'a kadar hafifleyen yeni modelde isteğe bağlı olarak 40/20/40 katlanabilir arka koltuk seçeneği bulunuyor. Yan raylar, bölme ağları ve sabitleme parçaları sayesinde eşyaların daha güvenli ve düzenli olması sağlanıyor.

Ayrıca Astra Sports Tourer'da IntelliLux LED matriks aydınlatma, şerit ihlali uyarı sistemi, otomatik acil durum freni, ön çarpışma ikazı, kör nokta uyarı sistemi, trafik işareti tespit sistemi ve ön çarpışma ikazı gibi sistemler öne çıkıyor. Astra'nın ön camının üst kısmında bulunan kamera güvenlik sistemleri için yolu tarama görevinde bulunuyor. Ayrıca ön ve arkada ısıtmalı koltuklar, önde havalandırma ve masaj fonksiyonu gibi özellikler bulunuyor. Koltuklardaki bu gelişmiş özellikler Astra Sports Tourer'da opsiyonel olarak sunuluyor. Yeni Astra Sports Tourer'ın bagaj kapağı dokunmadan veya uzaktan kumanda olmadan açılabilen "Anahtarsız Açma" özelliğine sahip. Arka tamponun altına doğru yapılan küçük bir tekmeleme hareketiyle bagaj kapağını açabiliyorsunuz. Tamponun altına doğru yapılan ikinci bir tekmeleme hareketi bagaj kapağı kapatılıyor.

Akıllı sistem herhangi bir engeli algıladığında ve acil bir durumda mekanizmayı durduruyor. Ayrıca, bagaj kapağını aracın sürücü tarafındaki bir düğmeyle, bagaj bölmesindeki düğmelerle veya anahtardaki uzaktan kumandayla açılabiliyorsunuz. Direksiyonuna geçtiğimiz manuel şanzımanlı Astra Sports Tourer 1.6 CDTi'de görev yapan çift turbolu motor, 4000 d/d'den itibaren 160 HP güçüretiyor. 1500 d/d'den itibaren ise 350 Nm'lik tork sunan 4 silindirli bu yeni motorda görev yapan değişken geometrili türbine sahip turboda düşük devir aralığında veya ani gaz emirlerinde bile turbo gecikmesi yaşanmıyor. Porto civarındaki dar ve yokuşlu köy yollarında oldukça iyi bir performans sunan bu yeni motor kadar aracın vites geçişleri de başarılıydı.

Aracın direksiyon hassasiyeti ve yönlendirme yeteneği de çok iyi. Astra, yol tutuş konusunda çok başarılı. Köy yollarından şehir içi trafiğine ve otoyola kadar çok farklı rotalarda denediğimiz aracın ortalama yakıt tüketimi ise 5,5 lt/100 km olarak gerçekleşti.

Yeni Opel Astra Sports Tourer, 2 farklı motor seçeneğiyle Türkiye'de satışa sunuldu. Ancak bu iki seçenk arasında 160 HP'lik dizel versiyon bulunmuyor. Opel Türkiye yetkilileri 160 HP'lik versiyonun sadece siparişle ithal edileceğini söyledi.

Astra Sports Tourer'un 150 HP gücündeki 1,4 lt'lik benzinli motor seçeneği 80.200 TL'den başlayan fiyat etiketine sahip. Dizel motorlu Astra Sports Tourer'un fiyatı 92.000 TL'den başlıyor ve bu araçta görev yapan 1,6 lt'lik motor 136 HP üretiyor. Her iki motor seçeneğinde de otomatik şanzıman bulunuyor. Türkiye'de Dynamic ve Excellence donanım seviyelerinde pazara sunulan yeni Astra Sports Tourer'da IntelliLink bilgi ve eğlence sistemlerinin yanında daha üst sınıflarda bulunan bazı güvenlik ve sürücü destek sistemleri de bulunuyor.

Yazı: Baturhan Boyacılar Porto Portekiz

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.