otohaber_logo
Test Merkezi
Türkiye'de Sadece otohaber'in Katıldığı Master Maserati
Otomobil sevginizi unutulmaz bir tecrübeyle taçlandırıp sürüş yeteneklerinizi geliştirmek istiyorsanız Maserati’nin Master Maserati Driving Courses programlarına bakmalısınız!
Türkiye'de Sadece otohaber'in Katıldığı Master Maserati

Dünyanın birçok noktasında hazırlanan eğitim alanlarında Maserati modelleriyle buluşmak mümkün. 1998 yılından itibaren yapılan eğitimlerde, teknik güvenlik ve pistte sürüş tekniklerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Farklı içerikleri ve fiyatları olan sürüş programları 3-4 gruptan ve her grupta da 6-8 katılımcıyı kapsıyor. Bu seçkin azınlık içinde olmak isteyenlerin farklı talepleri için de farklı paketler oluşturulmuş. Biz de bu eğitim programlarından en kapsamlısı olan Master High Performance ve Master Premium karışımı bize özel bir programa katılıp İtalyan efsanesinin bilmediğimiz yönlerini keşfetmeye İtalya'ya gittik.

Master High Performance programı sürüş limitlerini daha fazla arttırmak isteyenler için oluşturulmuş. Eğitim önce yarış pistinde teorik olarak başlıyor. Sürüşün nasıl güvenli olacağı ve yarış pistinin detayları anlatılıyor. Önce elektronik güvenlik yardımcıları devredeyken başlayan eğitimler daha sonra elektronik yardımcı sistemler devreden çıkartılıp sürücünün tam anlamıyla kişisel becerileriyle devam ediyor.

Eğitimin neredeyse tüm aşamalarında eğitmenlerden biri yan koltuğunuzda oturuyor. Sizin kullandığınız zamanlarda araç içinde kamera kaydı yapılıyor. Daha sonra bu kayıtları eğitmenle izleyip doğru noktaya bakıp bakmadığınız gibi eksiklikleriniz tespit edilip daha iyisi için tavsiyeler veriliyor. Belirli araçlarda olan telemetri sistemiyle de sürüşünüz grafiksel olarak kağıda dökülüyor. Yine eğitmen eşliğinde veriler üzerinde tartışıp eksikleriniz gideriliyor.

Birçok eğitime katılmış biri olarak bu iki aşamayı ilk kez gördüm. Faydası ise inanılmaz! Doğru yaptığınızı düşündüğünüz yanlışlar belgeleriyle karşınızda. Bunları gidermek için ne zaman ne yapmanız gerektiğini tam olarak farkına varabiliyorsunuz. Yanınızdaki eğitmen de yanlışınızı sürüş sırasında hatırlatıp doğruya ya da daha iyisine ulaşmanız için usanmadan sizi yönlendiriyor.

En kapsamlı sürüş içeriği bulunan bu program yarış pisti eğitimi haricinde diğerlerinden farklı olarak Pendulum ve 360 derece drift eğitimlerini de içeriyor. Bir de çok faydalı olduğunu düşündüğüm öncü araç arkasında pist turu da sadece bu programla sunuluyor. Bu aşamda sürücü otomobille yalnız kalıyor. Telsiz bağlantısıyla öndeki araçtan zaman zaman talimatlar alıyor. Ancak bu sefer sürücünün yan koltuğunda tavsiye veren bir yardımcı pilot olmaması özgüveni de arttırıyor. Eğitimin her aşamasında nasıl gelişmeniz gerektiği anlatılırken, son pist turunun telemetri raporu alındığında ilk raporla arasındaki fark açıkça görülüyor. Kendini geliştirmek isteyenler için müthiş bir program. Bu programa dahil olmak için 4.380 Euro ödemek gerekiyor.

Bu kadar kapsamlı bir eğitim istemeyenler için farklı paketler de düşünülmüş. Maserati'nin "seçkin" dünyasına adım atmanın en kolay yolu Master Warm Up programıyla başlıyor. İçlerinde en uygun fiyatlı olan programa 1.250 Euro'ya katılınabiliyor. Pist eğitimi yarım gün süren program, teorik sürüş eğitimi ve pist bilgileriyle başlıyor. Daha sonra pratik pist eğitimi ve düşük tutunmanın olduğu koşulda sürüş eğitimi veriliyor.

Bu kadar kapsamlı bir eğitim istemeyenler için farklı paketler de düşünülmüş. Maserati'nin "seçkin" dünyasına adım atmanın en kolay yolu Master Warm Up programıyla başlıyor. İçlerinde en uygun fiyatlı olan programa 1.250 Euro'ya katılınabiliyor. Pist eğitimi yarım gün süren program, teorik sürüş eğitimi ve pist bilgileriyle başlıyor. Daha sonra pratik pist eğitimi ve düşük tutunmanın olduğu koşulda sürüş eğitimi veriliyor.

Bir diğer paket Master Premium. Yaklaşık 1,5 günü pistte geçen pakette güvenli ve sportif sürüş için kısa sürede kapsamlı bir eğitimi içeriyor. Her pakette olduğu gibi Master Premium paket de isteğe bağlı olarak Modena'da fabrika ziyaretiyle başlıyor. Daha sonra piste geçilip diğer paketlerde olduğu gibi önce teorik eğitim ile giriş yapılıyor. Sürücünün doğru yaklaşma açısı, fren ve hızlanma teknikleri anlatılıyor. Aşırı direksiyon hareketlerinin kaygan zeminde ortaya çıkardığı tepkiler öğretiliyor. Telemetri uygulamasıyla sürücünün otomobil üstündeki tüm tepkileri kağıda dökülüyor. Buradaki hata ve ekisiklerin nasıl giderileceği, uzman eğitmen tarafından anlatılıyor. İkinci gün de pist eğitimi, arkadan kayma durumunda güvenli sürüş eğitimi, telemetri analizi ve GT pistinde hakimiyet eğitimleri yapılıyor. Bu eğitim için 3.450 Euro ödemek gerekiyor.

İçlerinde en pahalı olan 4.950 Euroluk Master Italian Lifestyle Experience programı. 2 günlük pakette ilk gün pistte ikinci gün İtalya'nın güzellikleri keşfetmek için Floransa'da geçiyor. Master High Performance programı kadar yoğun ve farklı dinamikler içermeyen bu programda pist turu, otomobile hakimiyet, doğru fren teknikleri ve telemetri analizleri sunuluyor. Pistte diplomalar verildikten sonra Maseratiler'le Floransa'ya gidiliyor. Bu turistik tur sırasında otomobil keyfi açık yollarda da tadılıyor.

Tüm bu eğitim paketleri arasında istediğinize ya da hepsine katılmak sizin tercihize bırakılmış. Sürüşe katılmayacak refakatçinizin yanınızda olmasını isterseniz, 250 ile 1.290 Euro arasında katılım bedeliyle tanıdık bir yüzü de yanınıza alabilirsiniz.

Aileye yeni katılan, SUV temsilcisi Levente için de bir program oluşturulmuş. Bu program içerisinde otomobilin doğası gereği bir de off-road parkuru yer alıyor. Bu program için ise 3.550 Euro isteniliyor.

Master Maserati Driving Courses programları oldukça faydalı sonuçlar ortaya çıkartıyor. İtalyan üreticinin müşteri kitlesini genişletme ve otomobillerinin dinamiklerini göstermesi için çok iyi bir fırsat. 1998'den beri yılda ortalama 350 katılımcının dahil olduğu programda, Maserati'yi daha yakın ve detaylı bir şekilde tüm tanıyabiliyorlar. Üstelik güvenli sürüş kadar pist koşullarında nasıl daha dinamik bir sürüş elde edilebileceğini de öğrenmek mümkün. 2,5 km'lik Varano Pisti'nde gerçekleşen etkinlikte GranTurismo, GranCabrio, Quattroporte ve Ghibli modellerinin dinamiklerini görmek unutulmaz bir tecrübeydi.

Yazı: Koray Kodal Bolonya/İtalya

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.